Razboiul browserelor: Safari pierde, Firefox si Chrome castiga

Vineri, 07 August 2009, ora 10:35
1971 citiri
Razboiul browserelor: Safari pierde, Firefox si Chrome castiga

Cele mai recente studii de analiza arata ca in razboiul browserelor Microsoft cam bate pasul pe loc, Apple cu Al sau Safari pierde teren, iar Mozilla Firefox si Google Chrome castiga utilizatori de la luna la luna, spun cercetatorii Net Applications.

Studiul nu este tocmai stiintific, ci este bazat pe activitatea utilizatorilor care viziteaza reteaua de 40.000 de site-uri care isi analizeaza traficul cu solutia online oferita de Net Applications.

Reteaua aduna intr-o luna circa 160 de milioane de vizitatori unici, de aceea informatiile adunate ar putea fi relevante.

Pentru a da mai multa credibilitate studiilor sale, compania de analiza a introdus din luna aceasta date din China si alte piete emergente, unde sunt acum multi utilizatori de Internet, dar majoritatea nu au depasit faza Internet Explorer.

Studiul arata astfel ca cota Apple Safari a scazut de la 8% in mai la 3,7% in iunie, in timp ce restul browserelor par sa aiba cote similare. Studiul a folosit estimari efectuate de CIA si studii realizate pe pietele emergente pentru a completa analiza sa a pietelor globale.

Net Applications afirma ca, datorita popularitatii Apple, cota Safari este in crestere si va depasi 4% in luna iulie. Totusi, pe luna iunie browserul a pierdut teren.

Opera, cel de-al patrulea mare producator de browsere, a iesit mai bine din aceasta analiza, cota sa de piata fiind crescuta la circa 2,06%, aproape dublu fata de luna mai.

Compania este mai populara in pietele europene si asiatice, iar Net Applications a dat mai multa importanta acestora in cadrul analizei.

Google Chrome, cel mai nou rival din domeniu, a ajuns la 2,18% in luna iunie, iar pe iulie urmeaza de asemenea sa creasca, spun specialistii.

Internet Explorer, cu toate versiunile sale la un loc, a reusit sa adune curca 67,68% din piata, iar Mozilla Firefox are 22,47% in studiul Net Applications.

Mozilla a anuntat recent ca a depasit 1 miliard de download-uri, iar surse "de incredere" din lumea IT apreciau ca va atinge cota de circa 32% anul acesta.

Totusi, multe voci spun ca sistemele prin care se estimeaza aceste cifre sunt nesigure, dubioase chiar. Spre comparatie, Apple a anuntat doar 11 milioane de download-uri pentru Safari, iar lista ar putea continua.

Alti specialisti apreciaza ca tocmai cota Internet Explorer este in scadere, pentru ca este tinta atacurilor hackerilor si cel mai vulnerabil browser.

In fine, o serie de specialisti au lansat un apel pentru eliminarea Internet Explorer 6, versiune folosita in institutii si companii, dar care nu permite afisarea corecta a site-urilor si aplicatiilor de ultima generatie.

Google Chrome, in ciuda sperantelor si a estimarilor fanteziste, este rezervat unui grup de entuziasti, dar nu pare sa ajunga un produs mass-market. Noua versiune lansata in Beta arata ca Google isi perfectioneaza browserul mai rapid decat oricare alt produs propriu. 

#browser, #safari, #firefox, #chrome, #google, #microsoft , #stiri Google