Rusia pune la incercare gigantii IT: Vor intra Facebook, Google si Twitter in jocul Kremlinului?

Marti, 01 Septembrie 2015, ora 12:16
4972 citiri
Rusia pune la incercare gigantii IT: Vor intra Facebook, Google si Twitter in jocul Kremlinului?
Foto: Pixabay

Gigantii IT care opereaza in Rusia s-au trezit, marti, intr-o noua era a legislatiei de la Kremlin.

O noua lege obliga companiile internationale IT sa foloseasca serverele locale pentru stocarea datelor obtinute de la utilizatorii rusi.

Aceasta este cea mai recenta dintr-un lant de aproximativ 20 de legi menite sa permita guvernului sa controleze Internetul, elaborate din 2012 incoace, de cand Vladimir Putin a revenit la carma Rusiei, observa portalul Bloomberg.

Aparent, noul program este menit sa protejeze intimitatea cetatenilor rusi si nici nu este o idee care sa fi fost inventata de Rusia. Brazilia si Germania exploreaza si ele ideea, dupa evenimentele care l-au adus pe Snowden in atentia mass-media.

Cu toate acestea, activistii pentru drepturile omului se tem ca aceasta lege va fi folosita in interesul statului rus, permitandu-le oficialilor de la Kremlin sa-si spioneze cetatenii si sa faca presiuni asupra activistilor politici. In plus, masura intra in forta la doar cateva zile dupa ce site-ul Wikipedia a fost interzis din cauza unui articol despre canabis.

"Regimul deja avanseaza cenzura si supravegherea in masa la un alt nivel, folosindu-se de ele pentru a-i prinde pe activistii politici ai opozitiei. Iar aceasta lege care le impune companiilor sa pastreze datele pe serverele din tara permite guvernului un acces extrem de facil la aceste date", este de parere Laura Reed, un cercetator din cadrul Freedon House.

Teoretic, serviciile secrete rusesti au nevoie de un mandat pentru a accesa orice tip de date, insa apropiati ai situatiei sustin ca rareori se intampla ca guvernul sa nu primeasca vreun mandat atunci cand il solicita.

Toata lumea e acum cu ochii pe Facebook, Google si Twitter, care participa deja la o serie de intalniri private cu Kremlinul pentru a discuta pe tema acestei legi. La acest nivel, insa, nu e foarte clar daca vor ajunge la o intelegere sau nu.

Reprezentantii Facebook nu doresc sa comenteze aceste speculatii, spunand doar ca se intalnesc sistematic cu oficialii guvernului si ca nu au nimic de comunicat in acest moment.

Si totusi, chiar si aceasta atitudine ridica un semn de intrebare. "Daca marile companii sunt de acord sa poarte discutii secrete, autoritatile ruse probabil ca se asteapta ca acestea sa fie deschise la o cooperare si pe teme mai sensibile", spune Anderi Soldatov, jurnalist rus de investigatii.

Un singur jucator major de pe piata a reusit sa reziste presiunilor administrative: Yandex, echivalentul rus al Google.

Au existat dovezi ca guvernul de la Kremlin a incercat sa manipuleze site-ul Yandex News, agregatorul de stiri al gigantului, insa criticii sustin ca a incercarea s-a dovedit a fi un mare esec. "Nu stiu cum sa controleze Yandex pentru ca nu stiu cum functioneaza", spun acestia.

Urmatorul pas major va fi introducerea legii "dreptului de a fi uitat" incepand cu 1 ianuarie 2016. Legea va permite ca Google si Yandex sa fie expuse in cazul in care oricine vrea sa stearga orice informatie, iar amenda poate sa ajunga pana la 3 milioane de ruble (echivalentul a 45.000 de dolari).

Spre deosebire de versiunea europeana a legii, modelul rusesc le permite persoanelor publice sa ceara stergerea unui link daca demonstreaza ca informatia este incorecta sau "expirata".

#Facebook Rusia, #legislatie internet Rusia , #stiri Google