Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sefi de mari companii si politicieni discuta timp de 5 zile la Davos

Sefi de mari companii si politicieni discuta timp de 5 zile la Davos
Forumul de la Davos, care incepe miercuri, 23 ianuarie, reuneste in fiecare an un numar mare de sefi de companii si lideri politici, care vin in Elvetia sa dezbata problemele planetei si sa discute despre afaceri, relateaza AFP.

De multe ori acuzat ca promoveaza o viziune exclusiv capitalista si liberala a lumii, reuniunea, organizata incepand din 1971 de Forumul Economic Mondial, se prezinta ca o intalnire a celor bogati si puternici. Cele 1.000 cele mai mari companii din lume platesc o cotizatie anuala de 26.300 euro pentru a fi membre ale Forumului si fiecare membru individual plateste 11.000 de euro pentru a veni la Davos.

Circa 100 de multinationale dau anual 310.000 de euro in calitate de "parteneri strategici". Obiectivul Forumului este "ameliorarea starii lumii", iar reuniunea anuala este o ocazie pentru numeroase anunturi cu caracter filantropic.

Pe durata Forumului, micul oras Davos este invadat de peste 2.500 de participanti si sute de jurnalisti, dispozitivul de securitate fiind unul drastic. Ca exemplu, 28 de aparate ale aviatiei austriece vor participa alaturi de cele elvetiene la supravegherea spatiului aerian cu ocazia Forumului din perioada 23-27 ianuarie. Avioanele vor supraveghea caile aeriene cu ajutorul radarelor mobile, in operatiunea numita "Dedalus 08". Operatiunea serveste Austriei si Elvetiei drept o repetitie generala inainte de Campionatul european de fotbal din perioada 7-29 iunie.

Mai mult de 200 de dezbateri jaloneaza cele cinci zile de reuniune, de la situatia din Pakistan la lupta impotriva cancerului.

Forumul este si o ocazie pentru marii patroni de a se intalni informal, insa politica internationala devine de fiecare data vedeta.

Acest eveniment creat de profesorul de economie Klaus Schwab si gestionat de o organizatie privata, reuneste anul acesta 27 de sefi de stat si de guverne si 113 ministri. Anul acesta sunt asteptati, printre altii, liderul pakistanez Pervez Musharraf, premierul britanic Gordon Brown si secretarul de stat american Condoleezza Rice.

Davos a permis in unele cazuri progrese: semnarea unei declaratii eleno-turce in 1988, o intalnire intre Klerk si Mandela in 1992 sau un acord Peres-Arafat pe tema Gaza, in 1994. Reuniunea de la Davos reprezinta si o succesiune de cocktailuri si petreceri. Petrecerea Google este de mai multi ani cea mai cautata. Traditionala serata de la final va fi organizata anul acesta de Franta.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 889 ori