Smartphone-urile Android "te spioneaza" pentru Google

Sambata, 23 Aprilie 2011, ora 13:02
2179 citiri
Smartphone-urile Android "te spioneaza" pentru Google

Smartphone-urile cu soft Android transmit locatia posesorului catre dezvoltatorul acestuia, grupul Google, la fel cum iPhone-ul furnizeaza date producatorului Apple, potrivit Mediafax.

Google si Apple strang informatii despre locatia utilizatorilor pentru a dezvolta baze de date capabile sa indice cu precizie, prin intermediul telefonului mobil, locul in care se afla o persoana.

Aceste baze de date ar putea oferi celor doua grupuri acces la piata de 2,9 miliarde de dolari a serviciilor de localizare, estimata sa ajunga la 8,3 miliarde de dolari pana in 2014, potrivit Gartner.

In cazul Google, potrivit unor noi cercetari ale analistului Samy Kamkar, un telefon HTC Android a inregistrat locatia la fiecare cateva secunde si a transmis datele catre Google de cel putin cateva ori la fiecare ora.

In plus, softul Android a transmis inclusiv numele, locatia si intensitatea semnalului retelelor Wi-Fi din apropiere, respectiv un cod unic de identificare a telefonului.

Reprezentantii Google au refuzat sa comenteze.

Pana anul trecut, Google aduna informatii similare privind semnalul Wi-Fi prin intermediul flotei de masini StreetView, care fotografiaza si cartografiaza strazile in toata lumea.

Compania a renuntat la adunarea de date Wi-Fi anul trecut, dupa ce a colectat, fara intentie, adrese de e-mail, parole si alte informatii personale din aceste retele. Datele pe care telefoanele Android le transmit nu includ astfel de informatii, a observat Kamkar.

Apple a atras atentia saptamana aceasta dupa ce doi cercetatori au anuntat ca iPhone-urile si iPad-urile contin un fisier care inregistreaza detaliat locul in care se afla posesorul pe parcursul unei perioade de luni sau chiar ani.

Google este cel mai important furnizor de soft-uri pentru smartphone-uri in Statele Unite, in timp ce Apple ocupa pozitia a treia, potrivit datelor comScore Inc, citate de Wall Street Journal. Cele doua grupuri au recunoscut anterior ca folosesc datele referitoare la locatie pentru a construi baze de date pentru retele Wi-Fi.

Totodata, Google a precizat ca foloseste o parte a datelor pentru a realiza harti rutiere mai precise. Un telefon mobil poate furniza informatii si despre viteza traficului pe o portiune de autostrada.

Colectarea de informatii la scara larga despre locatie este ultima inovatie in materie de baze de date personale.

Pana recent, majoritatea datelor despre comportamentul populatiei au fost obtinute prin intermediul computerelor personale. In cazul acestor date poate fi facuta legatura cu un cod postal sau un oras, dar o precizie mai ridicata este dificila. Dezvoltarea smarphone-urilor cu acces la internet permite colectarea de date mult mai precise privind locatia.

Aceasta noua forma de a urmari ridica semne de intrebare din partea autoritatilor si grupurilor care promoveaza dreptul la viata privata, noteaza cotidianul american.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#android, #telefon mobil, #google, #smartphone, #utilizatori, #date personale , #stiri Google