UE suspecteaza Google de practici anticoncurentiale la promovarea Android

Sambata, 15 Iunie 2013, ora 11:10
1667 citiri
UE suspecteaza Google de practici anticoncurentiale la promovarea Android

UE ar putea incepe o ancheta pentru a determina daca Google si-a sustinut platforma Android si serviciile destinate smartphopne-urilor si tabletelor prin licentierea sub cost si contracte de exclusivitate cu producatorii.

Autoritatile antitrust ale UE s-au concentrat, in faza preliminara a investigatiei, pe acordurile dintre Google si furnizorii de smartphone-uri care ar putea incalca reglementarile privind concurenta, arata documente obtinute de Financial Times.

Investigatia informala, deschisa de peste un an, a fost accelerata de sesizari recente transmise Comisiei de 14 companii rivale intre care Microsoft, Nokia si Oracle.

Acuzatiile includ licentierea software-ului Android sub costuri si "posibile cereri din partea Google pentru anularea sau amanarea lansarilor de smartphone-uri" bazate pe sisteme de operare rivale sau livrate cu servicii mobile rivale.

Comisia va analiza si daca Google a impus acorduri de exclusivitate cu producatorii de smartphone-uri si tablete in privinta preinstalarii unor servicii ale Google care sunt livrate de obicei impreuna cu Android, precum YouTube.

Aproximativ 74% din totalul dispozitivelor mobile vandute in T1 erau dotate cu Android

Utilizarea la scara larga a Android de catre producatorii de smartphone-uri a consolidat pozitia Google de lider pe servicii mobile online, precum cautare sau harti. Dispozitivele mobile cu sistemul de operare Android au reprezentat 74% din totalul vanzarilor la nivel global in primul trimestru din acest an, in urcare de la 57% in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor firmei de cercetare Gartner.

Platforma Android este open source, astfel ca poate fi folosita gratuit de producatorii de telefoane, insa rivalii se plang ca dominatia sistemului de operare ofera Google un avantaj incorect pentru servicii precum YouTube, care genereaza venituri uriase din publicitate online. Potrivit datelor eMarketer, Google incaseaza aproape 56% din veniturile din publicitatea pe smartphone-uri si tablete la nivel global.

Comisia a transmis producatorilor de telefoane si operatorilor de telefonie mobila un chestionar de 82 de intrebari pentru a strange informatii. Cererea transmisa companiilor nu inseamna ca executivul comunitar va incepe obligatoriu o ancheta vizand practicile Google.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#promovare Android Google, #practici anticoncurenta Google, #ancheta antitrust Google UE, #ancheta Uniunea Europeana Google , #stiri Google