Unde ar putea fi Atlantida, orasul pierdut

Vineri, 18 Martie 2011, ora 17:29
3637 citiri
Unde ar putea fi Atlantida, orasul pierdut

Filozoful din antichitate, Platon, a mentionat, candva, ca Atlantida a fost distrusa in jurul datei de 9.000 i.Hr, dupa ce locuitorii sai ar fi incercat sa preia controlul asupra Atenei. Filozoful sustinea ca orasul amplasat pe o insula s-ar fi aflat langa actuala stramtoare Gibraltar, inainte sa fie inghitita de ape. In opinia filozofului, orasul-insula Atlantida ar fi fost scufundat in urma impactului unui tsunami devastator.

Tinand cont de faptul ca Platon a amintit si despre comorile uluitoare care s-ar fi aflat in Atlantida, n-ar trebui sa fie greu de crezut de ce orasul s-a transformat in tinta aventurierilor si cautatorilor de comori.

Pana acum, nimeni nu a reusit sa descopre cu exactitate locul unde s-ar afla Atlantida, dar theweek.com a selectat patru posibile locatii.

Spania

O echipa de cercetare condusa de SUA a anuntat, recent, ca a descoperit un oras antic, pe despre care apreciaza ca este chiar Atlantida, regatul pierdut. Cercetatorii au folosit ca reper o imagine din satelit a unui sit scufundat, langa Cadiz, in sudul Spaniei.

Utilizand date radar si dupa ce au cartografiat zona, savantii au constat ca situl prezinta urme ce pot fi puse pe seama unui tsunami. Richard Freund, liderul echipei de cercetare, a declarat, pentru Reuters ca intr-adevar, aici poate fi vazuta puterea unui tsunami. Freund este foarte increzator si considera ca langa regiunea Cadiz se afla intr-adevar ruinele fostei civilizatii atlante.

Pe Coasta Africii

In 2009, un inginer care lucre impreuna cu tehnicienii de la Google Ocean, instrumentul de cartografiere al gigantului motor de cautare, a reperat “o retea de linii incrucisate”, aflata la aproximativ 620 de mile de coasta de nord-vest a Africii.

Reteaua are o suprafata dreptunghiulara, de marimea localitatii Wales si are aspectul unui oras bine conservat. Expertii au inceput imediat sa isi dea cu parerea si sa se intrebe daca nu cumva aici se afla de fapt Atlantida.

Pe de alta parte, Institutul National Oceanic si al Administrarii Atmosferice a contrazis aceasta teorie, motivand ca reteaua de linii ar fi de fapt o iluzie optica, un efect creat de fapt de valuri.

Grecia

Anul trecut, Bettany Hughes, de la Daily Mail a emis ipoteza potrivit careia Platon si-ar fi imaginat de fapt toata povestea Atlantidei, din dorinta de a crea o fibula morala. Hughes crede ca Platon s-ar fi inspirat din farmecul insulei Thera, actuala insula Santorini, din Grecia. La fel ca orasul pierdut, Thera a indurat un dezastru oribil, dar nu un tsunami devastator ci o euptie vulcanica cataclismica. Aceasta ar fi pus capat civizilizatiei sofisticate in doar cateva zile.

Arheologii contribuie la aceasta teorie prin descoperirile pe care le fac aproape zilnic. Acestia dezgroapa artefacte si obiecte care au apartinut unui popor civilizat, ce a trait in locul ocupa in prezent de Santorini.

Cipru

In 2004, cercetatorii americani au declarat ca au gasit dovezi ale existentei Atlantidei  langa Cipru. Folosind sonarul, liderul echipei, Robert Sarmast, sustinea ca a descoperit "structuri masive, provocate de om", sub ocean, inclusiv doua ziduri construite in panta. In opinia lui Sarmast, zidurile ar fi exact dealul Acropolis, despre care vorbea Platon, cand descria Atlantida. "Chiar si dimensiunile sunt perfecte", a spus seful echipei de cercetare,  citat de BBC.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#atlantida, #oras pierdut, #platon, #spania, #grecia , #stiri Google