Vrei sa lucrezi la Google?

Marti, 04 Septembrie 2007, ora 10:00
4094 citiri
Vrei sa lucrezi la Google?

Google, Microsoft sau eBay isi cauta ingineri printre oamenii care pot gandi si rezolva o problema, oricat de absurda si amuzanta ar parea. Revista americana Business Magazine arata cum ii gaseste.

Visezi la o slujba de programator in cadrul unei companii de clasa? Ar fi o idee buna sa te pregatesti pentru interviu gandindu-te la cate mingi de golf incap intr-un autobuz scolar, sau cat ai cere ca sa speli toate geamurile din Seattle, sau de ce toate capacele de canal sunt rotunde si nu, sa zicem, patrate.

Desi, in aparenta, sunt intrebari aruncate in gluma, acestea au devenit din ce in ce mai folosite de angajatorii din Silicon Valley, care nu sunt interesati atatdeaflare unui raspuns corect cat de modul de gandire al unui posibilangajat.

Microsoft are meritul de a introduce acest tip de intrebari inca de la inceputul anilor '80, cand intervievatorii din Redmond isipuneau in impas candidatii cu intrebari gen "cat cantareste un Boeing 747". "Vroiam sa le testam creativitatea cat mai original", spune Warren Ashton, recruiting manager la Micrsoft. Preferata lui este problema capacelor de canal.

Cel mai intalnit raspuns, spune el, este acela ca un capac de canal patrat, asezat intr-un unghi gresit, ar putea sa cada in canal. Altii recunosteau ca deplasarea unui capac rotund este mai simpla si mai ieftina, putand fi rostogolit de la un loc la altul.

Cei care recruteaza angajati pentru Amazon.com intreaba frecvent cate benzinarii amazon_logo.jpgse afla pe teritoriul Statelor Unite sau cat ar costa sa spele toate geamurile din Seattle.

Dar interviurile de azi depasesc zona estimarilor. Bruce Eckel, autor, consultant in design si veteran programator prefera sa intrebe candidatii cum ar descrie o gaina, in limbaj de programare. Cei de la eBay isi pun candidatii in dificultate cu urmatoarea problema: " Sunt cinci pirati, gradati de la 5 la 1 in ordine descrescatoare. Cel mai mare dintre ei are dreptul sa proupuna modul in care vor fi impartite 100 de monede de aur. Dar ceilalti au dreptul de avota propunerea lui si daca trei dintre ei nu sunt de acord cu aceasta, seful va fi omorat. Cum ar trebui sa aloce cele 100 de monede, astfel incat sa-si maximizeze profitul si sa traiesca pentru a se bucura de el? ( indiciu: unul dintre pirati primeste 98% din bani)".

Dar cei de la Google au dus recrutarea la un nou nivel. In urma cu trei ani, acestia afisau probleme de matematica pe panourile publicitare aflate de-a lungul autostrazii Highway 101 din Valea Siliconului. Trecatorii erau invitati sa-si trimita raspunsurile pe un site necunoscut, al carui URL era ascuns in interiorul raspunsurilor.

google.jpg6.jpgCei care au ajuns pe site, au primit o a doua intrebare, mult mai dificila. Daca reuseau sa raspunda, erau invitati sa-si depuna C.V.-ul. Odata ajunsi la sediul Google, acestia participau la interviul de angajare, fiind intrebati astfel: " Esti micsorat, atingand intaltimea unei monede, iar masa corpului iti va fi redusa proportional, astfel incat sa-ti pastrezi densitatea. Esti apoi aruncat intr-un mixer iar lamelele vor incepe sa se invarta in 60 de secunde. Ce vei face?".

Bloombiz

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.