Ziarele chineze critica Google pentru "teribila greseala" de a-si fi inchis site-ul din China

Joi, 25 Martie 2010, ora 09:37
1512 citiri
Ziarele chineze critica Google pentru "teribila greseala" de a-si fi inchis site-ul din China

Ziarele chineze de miercuri au criticat decizia Google de a-si inchide motorul de cautare din China, considerand ca aceasta este o greseala, care nu va atrage simpatia internautilor din aceasta tara.

Ziarele in limba engleza China Daily si Global Times, destinate in principal unui public strain, au comentat pe prima pagina inchiderea motorul Google.cn, precizeaza Mediafax.


Pe de alta parte, mai multe ziare chineze importante au ignorat decizia Google, care, de marti, si-a redirectionat utilizatorii spre site-ul companiei din Hong Kong, fosta colonie britanica ce se bucura de un statut special.


"Prin redirectionarea serviciului de cautare online la Hong Kong, cel mai mare motor de cautare din lume a comis o teribila greseala strategica pe promitatoarea piata chineza", se arata intr-un editorial al ziarului Global Times.


Editorialul din ziarul Global Times le reaminteste companiilor straine ca trebuie "sa se adapteze societatii chineze aflate in tranzitie", invocand dictonul latin


"Cand esti la Roma, poarta-te ca romanii".


La randul sau, cotidianul China Daily acuza Google ca "a exploatat conflictul sau cu guvernul chinez in scopuri politice" si ca a acuzat pe nedrept autoritatile de la Beijing ca ar fi fost in spatele atacurilor cibernetice indreptate impotriva serviciilor companiei americane.


"Tentativele de politizare s-au lovit de opozitia puternica a guvernului si societatii chineze", mai noteaza cotidianul, care prevede o scadere a credibilitatii companiei americane.


De asemenea, China Daily estimeaza ca internautii chinezi nu vor avea prea multe regrete privind inchiderea motorului Google.cn.


"Internetul va deveni un mediu mai curat si mai pasnic (fara Google, n.r.)", se mai arata in editorialul din China Daily, care acuza Google ca ar fi oferit acces utilizatorilor la "pornografie si continuturi subversive". Google Inc. a anuntat, marti, ca va inchide versiunea chineza a motorului sau de cautare, disponibila la adresa www.google.cn, si a redirectionat cautarile catre un site din Hong Kong, necenzurat, disponibil la google.com.hk.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ziare, # china, # google, # critici , #stiri Google