AFP: Baze americane - Bucurestiul vrea sa linisteasca Moscova

Marti, 05 Iunie 2007, ora 16:07
979 citiri

AFP (Franta), 5 iunie 2007 - Romania si Bulgaria vor propune Rusiei manevre militare comune pentru a incerca sa dezamorseze tensiunea cu Moscova in legatura cu bazele americane din cele doua tari, a aratat luni ministrul roman al apararii Teodor Melescanu.

In timp ce presedintele Vladimir Putin a amenintat sa orienteze arsenalul nuclear rus asupra unor tinte din Europa pentru a contracara scutul antiracheta american, Melescanu a vrut sa fie conciliant pe fond, deplangand in acelasi timp stilul care aminteste de "razboiul rece".

Guvernele roman si bulgar au "decis sa aiba o abordare comuna fata de rusi", a declarat ministrul pentru AFP cu prilejul adunarii interparlamentare ale UEO la Paris.

"Vom explica mai in detaliu Rusiei la ce vor servi aceste baze. De unde intentia de a-i propune manevre comune pe teritoriul nostru, cu militari din tarile noastre impreuna cu rusi si cu americani", a subliniat ministrul.

"Tot ceea ce se intampla in regiune nu afecteaza securitatea Rusiei, dar poate contribui dimpotriva la stabilitatea regionala", a explicat el.

Putin a denuntat de mai multe ori instalarea unor baze americane in Romania si in Bulgaria, contrar, in opinia lui, Tratatului asupra Fortelor Conventionale in Europa din 1992. El le-a evocat si la sfarsitul lui aprilie cand a anuntat ca Rusia se va retrage cel putin provizoriu din acest tratat.

Potrivit termenilor acordurilor bilaterale incheiate in 2006 de Washington cu Romania si Bulgaria, cele doua tari riverane ale Marii Negre au cedat armatei americane dreptul de a utiliza instalatiile militare care pot servi pentru operatiuni americane, mai ales pentru fortele speciale.

Cei de la NATO afirma ca aceste acorduri nu cad sub incidenta tratatului FCE data fiind modestia efectivelor implicate - cateva mii, chiar cateva sute de militari americani - si a echipamentelor "pre-pozitionate" la dispozitia lor.

Adunarea UEO cuprinde parlamentari din 37 de tari europene, printre care cele ale ale UE, membrele europene ale NATO, Rusia, Ucraina si statele din Balcani.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)