Aurelian Dochia: "Noul guvern va creste nervozitatea mediului de afaceri"

Joi, 09 Februarie 2012, ora 18:32
2231 citiri
Aurelian Dochia: "Noul guvern va creste nervozitatea mediului de afaceri"
Aurelian Dochia nu se asteapta la noutati de la noul guvern

Noul guvern, aprobat azi de Parlament, este format aproape in exclusivitate din membri PDL si UDMR, lipsa opozitiei urmand sa creasca nervozitatea mediului de afaceri, dupa cum crede analistul economic Aurelian Dochia.

Cu toate ca opozitia nu este prezenta in noua formula guvernamentala si ca nu a participat la votarea cabinetului Ungureanu, premierul a asigurat ca "nu va pierde din vedere" dialogul cu opozitia, parlamentul, societatea civila si organizatiile neguvernamentale cand vine vorba de deciziile de impact asupra populatiei. Ce efect are lipsa opozitiei din guvern?

"Atat din punct de vedere politic, dar si economic, ar fi fost mult mai bine sa avem o coalitie mai larga, insa opozitia a refuzat sa participe si a preferat sa stea pe margine. Iar impactul economic al noului guvern este rezultatul climatului politic", a comentat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia, fost director general al BRD.

Astfel, cat timp opozitia va refuza dialogul, lucrurile vor merge greu, climatul politic si economic va fi incert, iar nervozitatea agentilor economici va creste, mai crede analistul.

USL va contesta guvernul la Curtea Constitutionala

La cateva ore dupa ce guvernul Ungureanu a trecut de parlament, Victor Ponta a trimis un comunicat in care a anuntat ca Uniunea Social Liberala (USL) va contesta validarea cabinetului Ungureanu la Curtea Constitutionala, pe motivul nerespectarii procedurilor de audiere si validare a ministrilor.

"Uniunea Social Liberala va contesta validarea Guvernului Ungureanu la Curtea Constitutionala, pe motivul nerespectarii procedurilor de audiere si validare a ministrilor. Acest guvern este rezultatul incalcarii procedurilor de validare prevazute de Regulamentele celor doua Camere ale Parlamentului. Chiar daca avizul comisiilor de specialitate este consultativ, eliberarea sa este obligatorie. In cazul mai mult ministri candidati, acest aviz lipseste deoarece comisiile respective nu au avut cvorumul necesar", se arata in comunicat.

USL considera ca procedurile de investire a Guvernului au fost incalcate si ca "existenta noului Guvern se afla sub stigmatul nerespectarii legii".

Nimic nou in programul de guvernare

Directiile pe care merge Romania in acest moment sunt date, in principal, de acordul cu Fondul Monetar International (FMI), care este valabil pana in 2013. In plus, noul guvern are un termen de valabilitate de 10 luni, pana la alegerile programate pentru acest an.

Tinand cont de acesti doi factori, este greu de crezut ca ministrii condusi de Mihai Razvan Ungureanu vor veni cu un program de guvernare deosebit de cel al lui Emil Boc.

"Cabinetul Ungureanu aduce doar o schimbare de forma, fondul, adica programul de guvernare, urmand sa ramana acelasi ca al cabinetului Boc", adauga Aurelian Dochia.

"Nu pot exista schimbari majore. Insa unele lucruri deja anuntate trebuie sa fie gandite foarte bine, cum ar fi marirea pensiilor si salariilor, care ar fi periculoasa in contextul economic actual", a mai spus analistul.

Majorarea pensiilor si salariilor, alaturi de imbunatatirea mediului de afaceri au fost conditiile impuse de reprezentantii minoritatilor care au acordat votul de incredere pentru Cabinetul Ungureanu.

Ce promite noul guvern

Guvernul Ungureanu a fost votat, joi, de Parlament cu 237 de voturi pentru si doua impotriva, prima sedinta a executivului fiind programata pentru aceasta seara.

Premierul a precizat ca ca nu poate avansa promisiuni nerealiste si ca poate lua in calcul doar o majorare "prudenta" a salariilor din sectorul public si pensiilor, daca situatia economica va permite aceasta crestere.

Ungureanu a spus ca se va concentra pe asigurarea stabilitatii economice si respectarea angajamentelor asumate de Romania in fata Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

"Propun un mod de guvernare pragmatic, transparent, onest si modern, in care fiecare cetatean sa se poata recunoaste. Nu vin in vremuri grele sa prezint promisiuni nerealiste, nu va incepe de maine o epoca de prosperitate, catre ea avem un lung drum de parcurs", a precizat premierul.

Prioritatile noului guvern includ mentinerea obiectivului de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2015, reducerea numarului de taxe si adoptarea unei legi privind concurenta neloiala si monopolul.

#guvern nou, #ministri noi, #guvern romania, #mihai razvan ungureanu, #prim ministru ungureanu, #guvern Ungureanu, #cabinet Ungureanu, #aurelian dochia , #Guvernul Romaniei