Borbely: decizia privind reorganizarea a ANRCTI a fost corecta si obiectiva

Vineri, 26 Septembrie 2008, ora 11:59
1452 citiri
Borbely: decizia privind reorganizarea a ANRCTI a fost corecta si obiectiva

Decizia privind reorganizarea autoritatii de reglementare in comunicatii a fost corecta si obiectiva, avand la baza considerente care reclama urgenta, a precizat ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei Kroly Borbely, in scrisoarea trimisa vineri, Comisarului European Viviane Reding. "Va retin atentia in legatura cu scrisoarea dvs. din data de 19 septembrie 2008, prin care exprimati ingrijorarea referitor la adoptarea, de catre Guvernul Romaniei, a unei Ordonante de Urgenta privind reorganizarea autoritatii nationale de reglementare in domeniul comunicatiilor si tehnologiei informatiei. Va asigur ca decizia privind reorganizarea autoritatii de reglementare a fost corecta si obiectiva, avand la baza considerente care reclama urgenta. Principalul scop al reorganizarii nu a fost acela de a diminua competenta, atributiile sau organizarea interna a institutiei, ci, dimpotriva, s-a urmarit consolidarea autoritatii, prin extinderea competentei noii autoritati si asupra internetului care inregistreaza o dezvoltare rapida in Romania." a precizat Borbely .


Viviane Reding i-a trimis saptamana trecuta o scrisoare "foarte urgenta" ministrului roman al comunicatiilor, Karoly Borbely, in care cerea explicatii pentru decizia de a restructura Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) . Comisarul european ameninta in scrisoare ca va actiona Romania in justitie, daca Bucurestiul nu raspunde pana la 26 septembrie.


"Comisia va urmari foarte atent aceasta chestiune si nu voi ezita nicio secunda sa propun masuri legale, daca independenta ANRCTI nu este respectata in totalitate", a avertizat Viviane Reding .


Ea a solicitat informatii si cu privire la demiterea sefului ANRCTI, amintind ca "pentru a asigura independenta autoritatii de reglementare, mandatul sefului ei nu poate fi intrerupt decat din motive foarte clare si bine justificate".


Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a fost reorganizata joia trecuta de Guvern, prin urmare fostul presedinte, Dan Georgescu, nu si-a putut relua functia pe care a recastigat-o in instanta dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a suspendat revocarea sa din functie.


Guvernul a anuntat, in 19 august, ca prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu a semnat o decizie privind eliberarea lui Dan Cristian Georgescu din functia de presedinte al ANRCTI. Potrivit unor surse guvernamentale, demiterea lui Georgescu ar fi intervenit in urma unui audit intern care constatase ca institutia incalcase mai multe prevederi legale, insa fostul sef al ANRCTI spune ca motivele prezentate in decizie sunt nefondate si ca nu a avut nicio discutie cu prim-ministrul pentru a intelege nemultumirile privind activitatea sa. Prin urmare, el s-a adresat justitiei.


Curtea de Apel Bucuresti a suspendat la 17 septembrie revocarea din functie a lui Dan Georgescu, semnata de premierul Calin Popescu Tariceanu, insa decizia instantei poate fi atacata cu recurs. Georgescu s-a prezentat a doua zi la sediul institutiei pentru a-si relua activitatea, insa acest lucru a fost imposibil, intrucat institutia fusese desfiintata si reorganizata.


Premierul Tariceanu a declarat saptamana trecuta ca restructurarea institutiei a fost facuta printr-o Ordonanta de Urgenta, institutiei fiindu-i adaugate alte activitati din domeniul informaticii. Potrivit textului Ordonantei de Urgenta, masura a fost luata "avand in vedere prejudiciile importante aduse interesului public prin perpetuarea si amplificarea blocajelor in activitatea economica ce se desfasoara pe internet, prin nivelul foarte ridicat al infractionalitatii informatice si proliferarea mesajelor comerciale nesolicitate (de tip SPAM), ceea ce conduce la prejudicierea intereselor economice ale consumatorilor si operatorilor economici din Romania si din strainatate, precum si la afectarea imaginii externe a Romaniei".


Dan Georgescu a declarat ca este mirat de rapiditatea cu care Guvernul a hotarat desfiintarea institutiei. El a spus ca nu intelege cum actul normativ a obtinut toate avizele necesare.


ANRCTI a fost infiintata in decembrie 2006, prin reorganizarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), reglementatorul pietelor de comunicatii electronice si servicii postale, care si-a extins astfel atributiile si in domeniul tehnologiei informatiei.


In luna aprilie 2007, ANRCTI a preluat si atributiile Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) in ceea ce priveste managementul spectrului de frecvente radio si supravegherea pietei echipamentelor radio si a echipamentelor terminale de comunicatii.