Bucurestiul are o noua statie de epurare a apelor uzate

Luni, 10 Octombrie 2011, ora 16:42
3370 citiri
Bucurestiul are o noua statie de epurare a apelor uzate

Noua statie de epurare a apelor uzate din municipiului Bucuresti a fost inaugurata luni, prima etapa a proiectului de reabilitare fiind finalizata in urma unei investitii de 108 milioane de euro, a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, potrivit NewsIn.

"Inaugurarea acestei statii inseamna un pas spre normalitate. Bucurestiul era singura capitala din Europa care nu beneficia de o astfel de statie. De 20 de ani, diversele administratii care s-au succedat au incercat sa puna pe picioare un astfel de proiect. De astazi, insa, lucrurile se schimba in bine, crestem calitatea vietii", a declarat Oprescu.

Potrivit reprezentantilor Apa Nova, ca urmare a finalizarii primei etape, statia de epurare a apelor uzate Bucuresti va epura mecanic intreaga cantitate de apa poluata pentru care a fost proiectata - 10 metri cubi pe secunda, din care cinci metri cubi vor fi epurati bilogic, adica vor fi eliminate materiile organice si vor fi eliminate azotul si fosforul. Specialistii in domeniu spun ca, prin acest mecanism, se va inregistra o reducere cu circa 50% a poluantilor care ajung in Dambovita. 

Principalele beneficii ale proiectului constau in reducerea impactului negativ al infiltratiilor de ape uzate in panza freatica din zona hidrografica a bazinului Dambovitei, reducerea in aval a poluarii puternice si a mirosului neplacut al apei precum, si diminuarea riscurilor pentru sanatatea populatiei.

Fondurile pentru reabilitarea statiei au provenit din mai multe surse, respectiv 65% au reprezentat fonduri de la Uniunea Europeana, 3% de la Guvernul Romaniei, 11% de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si 27% de la Banca Europeana de Investitii.

Cei de la Apa Nova mai spun ca a doua etapa a proiectului va fi gata la finalul lui 2015, iar procedurile de licitatie vor fi lansate in primul semestru din 2012. Valoarea totala a investitiilor se ridica la  aproximativ 350 de milioane de euro.

Reteaua de canalizare a Capitalei acopera 85% din lungimea totala a strazilor orasului si deserveste peste 90% din populatie. Apele uzate menajere, pluviale si industriale sunt preluate unitar de Caseta - colectorul principal, construit sub raul Dambovita. Debitul din Caseta este evacuat direct in raul Dambovita, in dreptul comunei Glina.

Impactul asupra calitatii apelor raurilor in aval de punctul de deversare a apelor uzate din Bucuresti este critic, poluarea afectand semnificativ Dunarea si, prin urmare, Delta Dunarii si Marea Neagra.

#epurare ape uzate, #statie epurare bucuresti, #sorin oprescu, #investitie , #Guvernul Romaniei