Bugetul UE: E buna sau e rea alocarea pentru Romania?

Luni, 11 Februarie 2013, ora 15:06
2376 citiri
Bugetul UE: E buna sau e rea alocarea pentru Romania?

Traian Basescu, care a condus delegatia Romaniei la summit-ul liderilor europeni de la Bruxelles, in contextul stabilirii bugetului UE pentru perioada 2014-2020, a declarat ca tara noastra s-a intors victorioasa.

Premierul l-a contrazis, sustinand ca se putea o obtine o suma mai mare de 39,88 de miliarde de euro.

Economistii contactati de Business24 au analizat partile bune, dar si dezavantajele bugetului pe care Uniunea Europeana l-a alocat Romaniei pentru perioada 2014-2020.

Liderii europeni au ajuns la un consens in ceea ce priveste bugetul UE, iar Romania va primi fonduri in crestere cu 18% fata de exercitiul financiar 2007-2013, de pana la 39,88 miliarde de euro, fonduri structurale si de coeziune si fonduri destinate agriculturii.

Romania a reusit sa atraga doar 11% din actualul buget alocat de UE pe fonduri structurale

Intrebat daca Romania ar fi putut obtine mai mult, analistul Ilie Serbanescu a fost de parere ca Romania nu era in pozitia de a negocia, avand in vedere rata foarte mica de absorbtie pe care Romania a inregistrat-o in ceea ce priveste atragerea de fonduri europene.

"Romania nu va reusi sa obtina o rata mai mare de absorbtie a fondurilor europene. Singurul lucru cu adevarat pozitiv este cresterea fondurilor pe plati directe in agricultura. Aia sunt bani siguri, pentru ca sunt plati directe, a declarat pentru Business24 economistul Ilie Serbanescu.

In ceea ce priveste platile directe, fermierii romani vor primi 10,3 miliarde de euro, fata de 5,6 miliarde de euro in perioada 2007-2013.

Despre restul fondurilor europene destinate Romaniei Ilie Serbanescu crede ca nu au niciun fel de certitudine, pentru ca nu se stie daca Romania va face niste programe eligibile, daca va primii banii respectivi si daca nu vor mai aparea probleme, astfel incat sa fie oprite decontarile.

Analistul a afirmat ca fondurile europene nu vor schimba economia Romaniei, chiar daca vor fi accesate intr-o proportie mare.

"Mantuirea prin fonduri europene este o poveste. Nu se articuleaza pe nevoile reale de dezvoltare ale Romaniei, ci pe nevoile unor occidentali care vor sa fie prezenti in Romania. Tesutul industrial de care are nevoie Romania ca sa obtina un PIB cu valoare adaugata mai mare nu se obtine cu fonduri europene", a spus Ilie Serbanescu.

Au crescut fondurile europene alocate Romaniei sau nu?

Cresterea fondurilor alocate Romaniei este mult mai mica de 18%, este de parere analistul economic Mircea Cosea. Acesta spune ca exista o crestere, dar in mod real este mai mica, pentru ca trebuie sa se tina cont de inflatia medie europeana si de distributia acestor fonduri.

"Cresterea este reala, este o crestere mai mare decat in alte tari. Dupa parerea mea, este un lucru care ar trebui sa ne treaca intr-un registru pozitiv de apreciere", a declarat pentru Business24 Mircea Cosea.

"Dar, asta este doar o ipoteza si nu are nimic de-a face cu realitatea. In realitate, aceste hotarari ale summit-ului nu au nicio valabilitate daca nu sunt aprobate de Parlamentul European. Daca tinem seama de declaratiile deja facute de grupurile politice, bugetul nu va fi votat", sustine analistul.

Mircea Cosea spune ca Parlamentul European va vota, probabil, un buget anual si nu pe perioada 2014-2020, acest lucru insemnand ca Romania in 2014 aceleasi fonduri de care a beneficiat in 2013. In acest scenariu, a bugetului pe un singur an, Romania va avea de suferit, pentru ca ii va lipsi predictibilitatea, atat la nivelul investitorilor straini, cat si la nivelul relatiei cu Uniunea Europeana.

Va creste rata de absorbtie a fondurilor europene?

"Va fi un progres, dar unul mediocru. Va fi o crestere intre 3-5% pe an", spune Mircea Cosea.

"Fara o schimbare radicala in conceptia de absorbite a fondurilor europene, probabil ca vom repeta neperformanta", crede si analistul Ionel Blanculescu.

Romania este vazuta ca "un client neserios", spune analistul si, daca va repeta "performanta" exercitiului financiar 2007-2014 va ajunge sa "balteasca la o rata de absorbtie de 10-15%.

Poate Romania obtine mai multe de la UE?

Ionel Blanculescu afirma ca negocierile cu UE nu s-au incheiat pentru Romania, care mai mare o sansa cand vor avea loc dezbaterile la nivelul Parlamentului European.

"Suntem ca la o cursa de stafeta. Ultimul care va alerga (n.r. Victor Ponta) ar putea reusi sa faca in asa fel incat sa castige cursa", a afirmat Ionel Blanculescu. Analistul a facut referire la premierul Victor Ponta, care s-a declarat nemultumit de rezultatul negocierilor pe care le-a efectuat Traian Basescu, in numele Romaniei.

Ionel Blanculescu a spus ca nemultumirea lui Victor Ponta este nemultumirea managerului unei mari corporatii, care isi impune obiective greu de atins, dar nu imposibile.

Fondurile alocate Romaniei in perioada 2014-2020

Fondurile structurale, crestere de 10%

Romaniei i s-au alocat 21,82 de miliarde de euro in exercitiul financiar 2014-2020, in crestere cu 10% fata de exercitiul anterior.

Politica agricola comuna, crestere de 27%

In ceea ce priveste Polilica Agricola Comuna (PAC), Romania are alocate fonduri de 17,5 miliarde de euro, in crestere cu 27%.

#fonduri europene romania, #absorbtie fonduri UE Romania, #buget UE Romania , #Guvernul Romaniei