CEO Raiffeisen Bank Romania: Guvernul nu stie in ce directie conduce tara

Joi, 26 Iulie 2012, ora 11:48
2572 citiri
CEO Raiffeisen Bank Romania: Guvernul nu stie in ce directie conduce tara

Investitorii se feresc de Romania pentru ca nu stiu ce impozite au de platit, nu stiu daca va exista sau nu crestere economica, iar dreptul muncii este schimbat de pe o zi pe alta, a declarat Steven van Groningen, presedintele Consiliului director al Raiffeisen Bank Romania, intr-un interviu acordat cotidianului austriac Wirtschaftsblatt.

Intrebat care sunt motivele pentru care investitorii evita Romania, in contextul in care investitiile directe straine in tara noastra continua sa scada, Steven van Groningen a explicat ca la acest capitol exista doua aspecte.

"Nu cred ca potentialul Romaniei s-a schimbat pe termen lung si, din acest motiv, interesul pentru Romania va continua sa existe. (...) Predictibilitatea este foarte importanta pentru cineva care vrea sa-si ia un angajament de durata. Acest lucru inseamna ca este nevoie de un cadru care sa arate in ce directie conduce guvernul tara, strategie care pentru moment este absenta", a afirmat Steven van Groningen.

Orice modificare trebuie sa rezulte dintr-un dialog intre guvern si economia privata, iar pentru acest lucru trebuie sa existe dezbateri si o analiza a consecintelor, a spus oficialiul. Asemenea schimbari nu trebuie efectuate prin ordonante de urgenta, a mai adaugat directorul Raiffeisen.

Intrebat daca guvernul Ponta prezinta o asemenea predictibilitate, CEO Raiffeisen Bank Romania a raspuns ca nu.

"Dupa parerea mea, in prezent ingrijorarea creste. In practica acest lucru inseamna ca investitiile vor fi amanate, ca se asteapta. Si, din pacate, nu am vazut nici un fel de predictibilitate nu numai in ultimele doua luni, ci in ultimii zece ani. Daca cifrele indica o crestere, atunci un investitor va privi Romania ca 'piata emergenta'. Insa daca perspectivele de crestere sunt reduse, iar daca la nivel international lipsesc resursele, Romania va fi privita ca o tara cu un anume risc", a subliniat Steven van Groningen, adaugand ca in ultimii zece ani in mod evident Romania nu s-a dezvoltat bine, o dovada a acestui lucru fiind, de exemplu, raportul Doing Business al Bancii Mondiale, in care tara noastra se pozitioneaza pe ultimele locuri.

Problemele cele mai mari ale Romaniei in domeniul investitiilor, potrivit lui Steven van Groningen, sunt piata de capital prost dezvoltata si infrastructura.

"In plus, lipseste un dialog intre guvern si economia privata, aceasta fiind cea care creeaza locuri de munca, care contribuie la cresterea economica, care plateste contributii si impozite", a mai afirmat CEO Raiffeisen Bank Romania, adaugand ca daca ar exista un asemenea dialog s-ar putea rezolva unele probleme. Guvernul insa nu intelege intotdeauna ce trebuie facut pentru a stimula economia.

Intrebat daca actuala criza politica din Romania se resimte si la nivel economic, Groningen a raspuns afirmativ, adaugand ca nivelul de ingrijorare este destul de mare.

"Chiar daca unele lucruri sunt intelese si acceptate la nivel local, la nivel international si european nu se intampla astfel, a spus el, luand drept exemplu insolventa Hidroelectrica, investitorii putand sa se intrebe in acest sens daca nu cumva asa ceva s-ar putea intampla si in cazul altor intreprinderi de stat. 'Perspectiva strainatatii difera de perspectiva interna din Romania. Ceea ce local pare acceptabil, nu este si afara", a spus Steven van Groningen.

Intrebat daca Romania are de-a face cu o criza de incredere si cum se poate recastiga increderea, CEO Raiffeisen Bank a raspuns ca toata lumea asteapta rezultatul alegerilor parlamentare din toamna.

"Cu totii asteapta sa vada ce se va intampla dupa alegerile parlamentare. Poate ca dupa aceasta vom putea discuta despre o perioada stabila. Dar nenumarate intreprinderi incep in prezent sa pregateasca bugetul pentru anul ce urmeaza, insa pentru a face acest lucru in Romania lipseste predictibilitatea", a declarat Steven van Groningen.

Oficialul este de parere ca in momentul in care situatia din Romania se va stabiliza, bugetele firmelor vor fi deja elaborate.

#investitii Romania 2012, #Steven van Groningen investitii Romania, #Steven van Groningen strategie Guvern , #Guvernul Romaniei