Coruptia din guvernele Romaniei

Luni, 11 Februarie 2013, ora 09:19
2231 citiri
Coruptia din guvernele Romaniei
Foto: UNODC.org

Coruptia din Romania continua sa ingrijoreze atat statele membre UE, cat si institutiile europene, iar suspiciunile de coruptie continue privind oficialii romani nu fac decat sa intareasca opinia ca justitia din tara noastra ar trebui sa fie monitorizata in continuare prin Mecanismul de Cooperare si Verificare.

Ultimele acuzatii de coruptie au fost facute impotriva unui director si a unui consilier din cadrul Ministerului Muncii. Dar daca DNA a anuntat cu aceasta ocazie ca ministrul Muncii, Mariana Campeanu, nu este suspectata de coruptie, acest lucru nu este valabil pentru alti ministri din actualul guvern.

Campeanu respinge acuzatiile de coruptie

Ministrii cercetati de ANI, punct central in raportul MCV

Raportul publicat in ianuarie in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare insista asupra scaderii credibilitatii Guvernului si Parlamentului in lupta impotriva coruptiei, atunci cand nu se iau masuri privind oficialii acuzati de coruptie din aceste institutii ale statului.

Raportul Comisiei Europene arata astfel ca "este esential pentru credibilitatea unui guvern ca persoanele care indeplinesc functii ministeriale sa se bucure de increderea publicului, de exemplu prin prezentarea demisiei atunci cand exista impotriva lor un raport ANI in materie de integritate. Cerintele constitutionale, inclusiv suspendarea din functia de ministru in cazul trimiterii in judecata, vor trebui aplicate in integralitate."

In acest caz, se atrage atentia asupra faptului ca, desi Guvernul si-a reiterat obiectivul de a lupta impotriva coruptiei, "in randul noilor ministri exista doua cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal pentru fapte de coruptie".

In legatura cu ministrii vizati de raport, premierul Victor Ponta a declarat ca "in raport se vorbeste in mod gresit de fapte de coruptie. Or, niciunul nu e acuzat de fapte de coruptie, niciunul nu e acuzat de fapte, din momentul in care au devenit ministri si din moment ce i-am propus in Parlament si presedintele le-a semnat decretele, sa vin acum sa spun ca acum am aflat sau acum mi-am dat seama ca nu-i bun Fenechiu (n.r Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor) sau Dragnea (n.r. Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale) mi se pare, totusi, un gest neserios".

Ce schimbari in guvern au adus rapoartele ANI

Raportul CE mentioneaza si faptul ca "in luna noiembrie rapoartele prezentate de Agentia Nationala de Integritate (ANI) cu privire la unii ministri si inalti functionari nu au dus la demisia acestora".

Este vorba de Eduard Hellvig, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social si Ovidiu Silaghi, ministrul Transporturilor.

Ministrii Eduard Hellvig, Ovidiu Silaghi si Liviu Pop, in vizorul Agentiei de Integritate

Acestia au fost acuzati de tranzactii suspecte, incompatibilitate, imposibilitatea de justificare a averii sau abuz in serviciu.

Desi cei trei au ramas in cadrul guvernului ulterior publicarii raportului ANI, dupa alegerile legislative ei nu si-au mai pastrat postul in cel de-al doilea Cabinet Ponta.

Alte guverne, temeri similare

Acuzatiile de coruptie impotriva unor ministri nu s-au marginit insa doar la guvernul Ponta, ele fiind cvasi-permanente in guvernele din ultimii ani. Ioan Botis si Monica Iacob Ridzi sunt doua cazuri marcante din guvernul Boc.

Iacob Ridzi a ocupat functia de ministru al Tineretului si Sportului in Guvernul Emil Boc din decembrie 2008 pana in iulie 2009 si a fost acuzata de prejudicierea bugetului ministerului prin acordarea unor contracte fara licitatie. Dupa alegerile parlamentare din decembrie 2012, ea a devenit deputat din partea Partidului Poporului - Dan Diaconescu.

Fostul ministru al Muncii Ioan Botis a fost nevoit sa demisioneze din functie in aprilie 2011, in urma unui scandal privind angajarea sotiei sale intr-un proiect din fonduri europene.

Din cadrul guvernului Tariceanu, in prezent se judeca recursul privind sentinta definitiva de trei ani de inchisoare primita de Decebal Traian Remes, care, in calitate de ministru al Agriculturii, ar fi primit produse alimentare (carnati si palinca) in valoare de 1.500 lei si suma de 15.000 Euro, prin intermediul fostului ministru al Agriculturii Ioan Muresan pentru favorizarea unei firme in doua licitatii.

Exista si ministri acuzati de tradare. Codrut Seres si Zsolt Nagy, fosti ministri ai Economiei si Comertului si, respectiv, ai Telecomunicatiilor sunt acuzati ca s-ar fi folosit de functiile lor pentru favorizarea unor concurenti in dosare de privatizare de mare importanta.

Tot Nagy, de aceasta data impreuna cu Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei, este acuzat de un prejudiciu de opt milioane de euro prin transferul fraudulos al unui imobil al Postei Romane catre o firma privata.

Cel mai rasunator caz al unui membru al guvernului acuzat de fapte de coruptie este cel al fostului premier Adrian Nastase. Acesta executa in acest moment o pedeapsa cu inchisoarea pentru coruptie si este cercetat si in alte procese.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ministri corupti Romania, #coruptie guvern Romania, #monitorizare justitie Romania , #Guvernul Romaniei