Cum va salva consiliul de afaceristi al lui MRU economia Romaniei?

Joi, 05 Aprilie 2012, ora 08:01
2116 citiri
Cum va salva consiliul de afaceristi al lui MRU economia Romaniei?
Ungureanu, la prima intrunire a Consiliului Consultativ

Primele efecte ale consiliului consultativ de oameni de afaceri infiintat de premierul Ungureanu le vom vedea chiar de luna viitoare, dupa cum a declarat secretarul consiliului Ionel Blanculescu.

Consiliul format din 26 antreprenori, bancheri si CEO de companii a fost impartit, miercuri, in patru grupuri de lucru aferente celor patru domenii principale pe care va functiona: absortia fondurilor europene si atragerea finantarilor alternative, combaterea evaziunii fiscale, relansarea si cresterea economica si eficientizarea parteneriatul public privat.

Membrii se vor intalni in fiecare marti dupa-amiaza, insa si-au asumat obligatia ca activitatea lor sa fie permanenta.

"Nu tinem cont de weekend-uri, seri sau sarbatori. Iar pentru a fi non-stop in legatura am creat un intranet securizat", a explicat Blanculescu, secretatul consiliului, adaugand ca modul de functionare al acestuia nu are cum sa nu garanteze succesul. "Cu certitudine ca acest consiliu va avea un impact pozitiv asupra economiei Romaniei".

Un astfel de consiliu format din reprezentanti ai mediului de business este o premiera pentru Romania, modelul functionand, insa, de foarte multi ani in state precum SUA sau Franta. "Inainte de constituirea consiliului au fost analizate diverse modele. Trebuie stiut ca acest consiliu este pentru mediul de afaceri, nu este unul economic-consultativ. Tinand cont de mandatul scurt al acestui guvern, s-a considerat ca putem face schimbari rapide mai degraba in mediul business", mai explica Blanculescu.

Din consiliu fac parte oameni din mediul de business, precum: Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania, Dan Sucu, proprietarul Mobexpert, Dragos Paval, proprietarul Dedeman, Radu Timis, fondatorul CrisTim, Florin Talpes, fondatorul companiei Softwin, sau Mihai Marcu, presedintele MedLife.

II mai regasim pe Gabriel Biris, consultant fiscal si partener al firme de avocatura Biris Goran, Mariana Gheorghe, CEO Petrom, Constantin Stroe, vicepresedinte Dacia, Mihai Rohan, presedintele Carpatcement si Silviu Hotaran, fost sef al operatiunilor Microsoft in Romania.

Consiliul va fi coordonat de Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank.

"Impactul propunerilor acestui consiliu vor fi majore si pentru ca fiecare dintre cei 26 de membri este un reprezentant al domeniului in care lucreaza, fiind astfel vocea segmentului de business din care face parte", mai spune Blanculescu.

Ce pot face in doar opt luni?

Consiliul consultativ are un mandat, ca si guvernul, de opt luni, pana la alegerile prezidentiale. Tinand cont de ritmul in care se fac lucrurile in Romania, sansele ca acest consiliu, oricat de modern ar parea, sa aiba un efect real asupra economiei par inexistente. Insa Blanculescu spune ca in aceasta perioada se pot face multe.

"Poate ca celor obisnuiti cu modul taraganat de munca li se va parea ca opt luni este o perioada scurta, insa nu este. Opt luni sunt suficiente pentru a implementa masuri ale caror efecte se vor vedea imediat. Chiar saptamana viitoare vor pleca spre guvern sugestiile consiliului privind combaterea evaziunii fiscale, iar rezultatele se vor vedea in aproximativ o luna", a mai spus secretarul consiliului.

Ce vrea MRU de la consiliu?

Principalele cerinte ale premierului Ungureanu sunt gasirea de solutii pentru cresterea investitiilor straine, combaterea evaziunii si atragerea de fonduri europene.

"Consiliul va furniza sugestii pentru asigurarea cadrului corespunzator din partea politicilor guvernamentale atat in ceea ce priveste conlucrarea intre companiile cu capital autohton si cele cu capital strain din Romania, in scopul crearii unui mediu de coabitare si cooperare in folosul economiei romanesti, dar si pentru a asigura cadrul corespunzator pentru a duce la bun sfarsit obiectivele economice ale acestui Guvern", a declarat Ungureanu.

Premierul a mai spus ca se indreapta spre acest consiliu in speranta ca va obtine solutii si in ceea ce priveste combaterea evaziunii fiscale si in ceea ce priveste atragerea de fonduri europene.

#consiliu consultativ guvern, #consiliu oameni afaceri, #guvern Ungureanu, #prim ministru, #ionel blanculescu , #Guvernul Romaniei