Dragoi: Majorarea salariilor ar fi fost decisa dupa plecarea FMI

Joi, 03 Mai 2012, ora 19:02
1374 citiri
Dragoi: Majorarea salariilor ar fi fost decisa dupa plecarea FMI

Majorarea salariilor ar fi fost decisa de Cabinetul Ungureanu imediat dupa incheierea misiunii FMI, prin hotarare de guvern, pentru ca nu se depasea anvelopa salariala de 42 de miliarde lei aprobata prin strategia fiscal-bugatara, iar rectificarea ar fi avut loc in iulie, afirma Bogdan Dragoi.

"Noi am anuntat ca imediat dupa misiunea FMI vom da o hotarare in Guvern si sa stabilim ca de la 1 iunie vor fi reintregite salariile. Nu era nevoie de o rectificare bugetara. Rectificarea ar fi avut loc in luna iulie. Cu aceasta revenire, masa salariala estimata, de 42 de miliarde lei pe 2012, nu va fi depasita" a spus ministrul interimar al Finantelor.

Dragoi a tinut sa explice ca efectul cresterii salariilor de la 1 iunie trebuie vazut atat pe partea de cheltuieli, cat si de venituri, unde se vor incasa sume mai mari din CAS, impozit pe venit, TVA si accize.

"Suma neta pentru reintregirea salariilor incepand cu 1 iunie 2012 este de 1,5 miliarde lei", a precizat Dragoi.

El a explicat ca prin politica de inlocuire a unui singur angajat din 7 plecari naturale din sistemul bugetar s-a ajuns ca la nivelul anului 2012 sa se realizez o economie a cheltuielilor de personal de 600 de milioane lei comparativ cu bugetul aprobat initial.

"Diferenta va fi acoperita din veniturile colectate, mai mari decat bugetul agreat. La momentul aprobarii de catre Parlament cresterea economica estimata pentru 2011 era de 2%, dar s-a dovedit ca a fost de 2,5%, si PIB-ul a fost mai mare. Aceasta diferenta a creat premisele ca si colectarile pe primele patru luni sa fie mai mari. Nu ne imprumutam, banii vin din venituri", a continuat Dragoi.

El a raspuns si acuzatiilor ca guvernul nu a prevazut sume pentru majorarea salariilor bugetarilor, aratand ca in raportul pentru bugetul de stat se precizeaza clar ca daca evolutia economiei o va permite vor fi majorate salariile bugetarilor.

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, joi, ca a constatat acum, cand Florin Georgescu, propus pentru portofoliul Finantelor, a inceput "sa se uite prin hartii", ca nici Guvernul Boc, nici Guvernul Ungureanu nu au prevazut bani pentru reintregirea salariilor, Ponta sustinand ca situatia este "mult mai rea" decat a fost prezentata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Dragoi majorare salarii, #Bogdan Dragoi bani buget, #Dragoi suma reintregire salarii , #Guvernul Romaniei