FMI, din nou la Bucuresti. Cum ar trebui renegociat acordul

Luni, 20 Februarie 2012, ora 12:03
2347 citiri
FMI, din nou la Bucuresti. Cum ar trebui renegociat acordul
Salariile, posibil subiect de dicutie cu FMI / Sursa foto: Evz.ro

Prim-ministrul Mihai Razvan Ungureanu a invitat Comisia Europeana si FMI la Bucuresti, la scurt timp de la ultima vizita. O renegociere a acordului este putin probabila, dar nu imposibila. Iata ce ar trebui sa ceara Romania.

Cu toate ca asteptarile romanilor de la noul Guvern sunt mari, cabinetul condus de Mihai Razvan Ungureanu nu a prezentat nicio schimbare pana in acest moment. Este posibil ca acest lucru sa se intample dupa intalnirea cu reprezentantii Comisiei Europene (CE) si ai Fondului Monetar International (FMI), pe care premierul a convocat-o pentru zilele de 21 si 22 februarie.

Intalnirea vine la scurt timp dupa ultima vizita, care s-a incheiat in ajunul demisiei fostului premier Emil Boc, iar tema intalnirii nu a fost comunicata de Guvern.

"Cred ca gestul este politic si are ca scop marcarea schimbarii Guvernului si realizarea unei intalniri oficiale cu noua echipa", a declarat analistul economic Aurelian Dochia pentru Business24.

"Este posibil sa se lanseze anumite baloane de incercare de rediscutare a acordului, insa nu cred ca se va negocia ceva concret. Se vor testa doar limitele de flexibilitate ale ambelor parti".

Printre subiectele de discutie cu FMI este posibil sa se numere restructurarea sectorului de stat, proces in care exista anumite intarzieri, dar si marirea salariilor bugetarilor.

Acest subiect a fost lansat recent de Emil Boc, insa entuziasmul creat de perspectiva unor salarii mai bune a fost stins la scurt timp, spunandu-se ca trebuie sa asteptam rezultatele pe primele trimestre ale anului pentru a lua o decizie in acest sens.

"Daca guvernul i-ar arata FMI ca exista resurse, nu cred ca Fondul ar avea ceva impotriva cresterii salariilor", a mai spus Dochia.

Avem nevoie de renegociere?

Raspunsul la aceasta intrebare este controversat. In timp ce unele voci acuza acordul cu FMI pentru situatia sociala dezastruoasa in care a ajuns Romania, altele spun ca fara masurile de austeritate luate, tara nu ar fi avut rezultatele economice foarte bune din anul 2011.

Insa tocmai aceste rezultate ar putea sta la baza unor discutii legate de eventuale relaxari economice, cum ar fi cresterea salariilor sau scaderea TVA-ului.

"Guvernul ar trebui sa renegocieze acordul cu FMI in acest moment. Trebuie reduse urmatoarele: TVA-ul la alimente, CAS-ul cu 2-3% si cota unica", este de parere analistul economic Mircea Cosea.

"Insa aceste scaderi presupun o inalta calificare a guvernului, care trebuie sa obtina un echilibru intre pierderea imediata a unor venituri bugetare si cresterea ulterioara a bugetului prin efectul de stimulare a economiei pe care il are aceste reduceri".

Pe de alta parte, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu, nu vede sensul renegocierii acordului cu FMI.

"Si grecii cred ca ar trebui renegociat acordul cu FMI si UE. Ei cred ca acestia ar trebui sa le dea bani fara conditii. FMI este o banca, iar o banca iti pune conditii cand iti acorda un imprumut", explica Vasilescu.

Acesta adauga ca marea greseala pe care a facut-o Romania a fost ruperea acordului cu FMI, in 2005.

"Dupa ce nu vom mai avea aceasta relatie, va trebui sa invatam din acea lectie si sa ne punem singuri conditii de ajustare a economiei la posibilitatile reale", mai spune Vasilescu.

Nici Aurelian Dochia nu crede ca acordul cu FMI este marea grija a Romaniei. "Ma indoiesc ca fara ei ne-am putea descurca mai bine. Pleaca ei si ne lovim de pietele financiare europene, care sunt si mai drastice", adauga acesta.

Privatizari si liberalizari

Alte subiecte controversate legate de conditiile impuse prin acordul cu FMI sunt privatizarile si liberalizarile pe care ar trebui sa le deruleze Romania.

Dupa parerea analistului economic Ilie Serbanescu, ar trebui sa oprim orice fel de liberalizare a preturilor la energia electrica si gaze, masura fiind aberanta in conditiile in care exista un singur producator: statul.

In ceea ce priveste privatizarile, acesta considera, pur si simplu, ca Romania nu mai are ce privatiza.

"Trebuie sa ne despartim de FMI in ceea ce priveste privatizarea. Romania nu mai are nimic de privatizat, ci doar servicii publice. Amplasamentele hidroenergetice sunt monopol natural. Cum sa ajunga la altcineva?!", conchide Ilie Serbanescu.

#vizita fmi comisia europeana, #crestere salarii pensii, #jeffrey franks, #guvern razvan mihai ungureanu, #masuri austeritate , #Guvernul Romaniei