Guvernul acorda compensatii pentru serele distruse de zapada

Marti, 03 Aprilie 2012, ora 15:16
4114 citiri
Guvernul acorda compensatii pentru serele distruse de zapada

Ministerul Agriculturii va acorda producatorilor de legume ale caror sere si solarii au fost afectate de caderile masive de zapada din lunile ianuarie si februarie sume compensatorii in valoare totala de 8,52 milioane lei (1,9 milioane euro), de la bugetul de stat.

Datele directiilor agricole judetene arata ca au fost afectate unitati de productie din 31 judete, zapada si viscolul spargand geamuri de sere cu o suprafata de 1,35 milioane mp si rupand folii din plastic pentru solarii de 2,55 milioane mp. Au fost afectati peste 2.950 de producatori agricoli, din care 79 sunt detinatori de sere.

"Pentru a reduce impactul acestor pierderi asupra activitatii producatorilor de legume, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a elaborat proiectul de Hotarare a Guvernului pentru alocarea de sume compensatorii prin acordarea unui ajutor de minimis care sa compenseze valoarea estimativa a pagubelor produse la materialele de acoperire a spatiilor protejate. Ajutorul se acorda in conformitate cu regulamentul CE 1535/2007, iar cuantumul maxim nu depaseste echivalentul in lei a 7.500 euro pe beneficiar, adica 33.000 lei", se arata intr-un comunicat al institutiei.

De aceasta schema de ajutor vor beneficia doua categorii de producatori agricoli - persoane fizice, respectiv persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale si firme.

Persoanele fizice vor primi 18 lei/mp pentru geamuri si 2,25 lei/mp pentru foliile din plastic. Sumele sunt mai mari pentru celelalte categorii de beneficiari (24 lei/mp pentru geam si 3 lei/mp pentru folie plastic). Ministerul Agriculturii arata ca pentru producatorii agricoli persoane fizice cuantumul compensatiilor este diminuat cu 25% intrucat acestia nu sunt platitori de TVA.

Cererile de sprijin financiar pot fi transmise directiilor agricole judetene pana la 29 iunie.

Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis sunt de 8,52 milioane lei (circa 1,9 milioane euro) si se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare acordate MADR.

Proiectul de HG este in proces de avizare in regim de urgenta la ministere.

#despagubiri sere distruse zapada, #producatori legume sere, #ajutor financiar producatori legume, #sere distruse despagubiri , #Guvernul Romaniei