Guvernul da "liber" institutiilor publice la cumparat masini

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 11:46
3072 citiri
Guvernul da "liber" institutiilor publice la cumparat masini

Guvernul va permite institutiilor si autoritatilor publice sa achizitioneze autoturisme si in afara Programului "Rabla". Se elimina, astfel, interdictia aplicata in ultimii patru ani.

Totuis, guvernul ma impune ca masinile cumparate sa nu aiba un motor mai mare de 1,6 litri si sa nu coste mai mult de 18.000 euro (inclusiv TVA).

Pragul pentru achizitiile publice fara licitatie urmeaza sa fie dublat de la inceputul anului viitor, la 30.000 de euro, potrivit ANRMAP. Noua regula, care urmeaza sa fie introdusa de Guvern prin ordonanta de urgenta, va fi valabila si pentru companiile de stat si regiile autonome.

Exceptate vor fi institutiile din domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, care vor putea achizitiona autoturisme cu o capacitate cilindrica mai mare de 1.600 centimetri cubi si cu un pret care poate depasi contravaloarea in lei a 18.000 euro inclusiv TVA, in cazuri temeinic justificate si cu aprobarea ordonatorului principal de credite.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Liviu Voinea a explicat ca bugetul unei institutii nu va creste prin astfel de achizitii, deoarece aceasta va fi obligata sa isi ajusteze propriul buget pentru a cumpara masini, prin taierea altor cheltuieli.

"Cheltuielile in ansamblu nu cresc", a spus Voinea.

El a aratat ca interdictii precum cea aplicata in ultimii patru ani la achizitionarea de masini in sectorul public nu pot fi mentinute la nesfarsit, ci trebuie inlocuite la un moment dat cu masuri rationale, care sa limiteze totusi cheltuielile.

"Poate daca interzicem la nesfarsit achizitionarea de autoturisme nici nu se mai fabrica masini, este un lant", a aratat secretarul de stat. El a adaugat ca si pana in prezent au existat "portite" de la aceasta interdictie, precum adoptarea unor memorandumuri care au permis achizitii punctuale de masini.

#achizitii autorisme, #achizitii masini, #achizitii masini demnitari , #Guvernul Romaniei