Guvernul Ponta dupa modelul polonez sau francez: Exemple de succes sau explicatii politice?

Marti, 18 Decembrie 2012, ora 12:25
1899 citiri
Guvernul Ponta dupa modelul polonez sau francez: Exemple de succes sau explicatii politice?

Noul guvern Ponta va avea 22 de ministere, fata de doar 16 ministere cat sunt in actualul guvern. Multe dintre ministerele importante se divizeaza. Ponta sustine ca, printr-o astfel de masura, incearca sa aplice modele de succes, precum cel din Polonia sau Franta. Cat de inspirata este decizia premierului?

Victor Ponta a spus ca ideea reorganizarii Ministerului Finantelor in doua ministere distincte, respectiv al Finantelor si Ministerul Bugetului a fost inspirata de modelul francez si are drept scop eficientizarea activitatii. Si in organizarea Ministerului Dezvoltarii Regionale, Romania va functiona dupa exemplul polonez.

Copierea unor masuri care se aplica in state cu o economie mai solida nu a dat niciodata rezultate bune in Romania, explica profesorul in economie, Mircea Cosea. El a adaugat ca singura explicatie pentru extinderea numarului de ministere este de natura politica si nu are nici un fundament economic.

"Din punctul meu de vedere este o singura explicatie pentru numarul mare de ministere din noul guvern Ponta: structura politica a USL. Trebuia gasit un loc, cate un minister pentru fiecare reprezentat al celor patru partide care formeaza USL. Este o justificare pe care o pun doar pe baza politica, din punct de vedere economic este complicat, greu de guvernat si fara eficienta.

Nu sunt partizanul unor modele copiate si lipite. Am mai incercat aceasta tehnica pe parcursul celor 23 de ani de guvernare si nu a dat niciun rezultat. Sigur, trebuie sa existe o vedere spre exterior, insa Romania are problemele ei specifice si trebuie sa mearga pe aceasta linie", precizat Mircea Cosea pentru Business24.

Impartirea ministerului Finantelor: Nu este un succes in Franta

Analistul economic a explicat ca impartirea ministerului Finantelor in doua entitati diferite este o masura contestata si in Franta, deci nu este un model de succes.

"De exemplu, in situatia Romaniei nu cred ca este eficient sa imparti ministerul de Finante in doua ministere separate. In Franta, este o alta viziune asupra politicii fiscale si bugetare, iar in Romania, o despartire, la o neconcordata intre politica bugetara pe care bugetul o sa o duca si contabilitatea bugetara pe care acest minister o sa o faca.

Nu este un succes in Franta. In literatura economica franceza exista mari discutii si dezbateri pe aceasta tema, nu este nimeni multumit cu aceasta impartire. Si la ei s-a pus problema acestei impartiri politice si nu economice", a adaugat Mircea Cosea.

Politica regionala a Poloniei cu mult diferita de cea din Romania

Situatia regionala din Polonia este cu mult diferita de cea din Romania si de aceea copierea modelului nu va avea aceleasi rezultate la noi in tara, a explica Cosea.

"In Polonia, acolo exista un alt sistem. A fost o politica regionala pusa la punct de foarte mult timp si care si-a pastrat o anumita structura pe baza existentei unui puternic capital national polonez si care a dezvoltat Polonia in asa fel incat nu exista mari decalaje intre regiuni.

Daca Polonia a reusit sa aiba o situatie mai buna in timpul crizei financiare si o atragere mai buna de fonduri europene nu inseamna ca tot ce este in Polonia este foarte bine si trebuie sa copiem.

In perioada 1990 se invoca mereu modelul suedez. Iliescu solicita mereu aplicarea modelului suedez. Nu se poate! Ei au alt venit national, au alta educatie. Nu poti sa preiei ad-literam nimic", a spus Mircea Cosea.

Victor Ponta isi face echipa. Noul Guvern va avea 22 de ministere, fata de 16

Ministerul Dezvoltarii Regionale a fost infiintat in Polonia in anul 2005, atributiile acestuia fiind preluate in parte de la Ministerul Economiei si Muncii.

Ministerul Economiei, Finantelor si Industriei este considerat unul dintre cele mai importante portofolii din cadrul guvernului francez. O entitate separata, cu atributii distincte este Ministerul Bugetului, Finantelor Publice si a Reformei de stat. Printre atributiile acestei institutii se numara: stabilirea bugetului, stabilirea politicii de taxe publice.

Forma finala a noului Guvern va fi prezentata miercuri, la ora 12.00.

Numele vehiculate pana in prezent, in ceea ce priveste nominalizarile pentru viitorul Guvern, sunt Daniel Chitoiu, pentru pozitia de vicepremier din partea liberalilor in viitorul guvern al USL, iar Ministerul Apararii va fi preluat de ACS (alianta formata de PSD cu UNPR), probabil pentru liderul UNPR, Gabriel Oprea.

#Ponta Guvern, #Ponta guvern Polonia, #Ponta guvern Franta, #ministere guvern Ponta , #Guvernul Romaniei