Guvernul roman si cel chinez au semnat memorandumuri de intelegere. Vezi in ce domenii

Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 15:10
1906 citiri
Guvernul roman si cel chinez au semnat memorandumuri de intelegere. Vezi in ce domenii

Guvernele Romaniei si Republicii Populare Chineze au semnat, luni, la Palatul Victoria, in prezenta premierilor celor doua state, mai multe memorandumuri de intelegere in domeniile energiei (nucleara, termocentrale, hidrocentrale), sanitar-veterinar, industrial, societatii informationale si al culturii.

In domeniul energiei s-a semnat un Memorandum de Intelegere intre Departamentul pentru Energie si Administratia Nationala pentru Energie din China, pentru cooperare in domeniul proiectelor nucleare, document parafat de ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, si Xu Shaoshi, ministrul Comisiei Nationale pentru Dezvoltare si Reforma in domeniul proiectelor nucleare.

Cele doua parti au semnat si o Scrisoare de intentie intre SN Nuclearelectrica - China General Nuclear Power Corporation (CGN), din partea Romaniei semnand Daniela Lulache, directorul general SN Nuclearelectrica, iar din partea chineza He Yu, presedintele companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN).

In cadrul ceremoniei a fost incheiata si o intelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la centrala termoelectrica Deva, semnata de Daniel Andronache, director general Complex Energetic Hunedoara, si Zhao Ruolin, presedintele companiei China National Electric Engineering Co.

Tot in domeniul termoenergetic a fost parafat un Acord de intentie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari - Complexul Energetic Oltenia. Documentul a fost semnat pentru Romania de Laurentiu Ciurel, director general Complexul Energetic Oltenia, iar pentru partea chineza de Li Qingkui, presedintele companiei China Huadian Corporation.

Partea romana si partea chineza au agreat in domeniul hidroenergetic o Scrisoare de confort in vederea realizarii proiectului Cheap Tarnita Lapustesti, intelegere semnata din partea romana de Dan Carlan, director companie de proiect Tarnita-Lapustesti, si din partea chineza de Yun Lian, vicepresedinte executiv Sinohydro Corporation.

In domeniul cooperarii economice, Andrei Gerea, ministrul Economiei, si Gao Hucheng, ministrul Comertului din R.P.Chineza, au parafat doua Memorandumuri de intelegere privind promovarea cooperarii investitionale si, totodata, elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru infiintarea in comun a unui parc tehnologic.

Totodata, Romania si China au parafat doua Protocoale de intelegere in domeniul sanitar-veterinar intre ANSVSA si AQSIQ, privind exportul de bovine pentru reproductie in R.P. Chineza si exportul de carne de porc congelata in R.P. Chineza. Documentele au fost semnate de Vlad Manastireanu, presedinte ANSVSA, secretar de stat, si Huo Yuzhen, ambasadorul Chinei in Romania.

In planul relatiilor culturale bilaterale, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, si Huo Yuzhen, ambasadorul chinez la Bucuresti, au semnat Programul cultural pentru perioada 2013-2016 dintre cele doua tari si Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul R.P.Chineze cu privire la infiintarea si functionarea Institutului Cultural Roman de la Beijing si a Centrului Cultural Chinez de la Bucuresti.

In domeniul IT a fost parafat un Memorandum de Intelegere intre Ministerul pentru Societatea Informationala din Romania si Huawei Technologies Co.Ltd, act semnat de ministrul roman Dan Nica si de Lu Yong, manager regional Huawei Company.

Totodata, va fi parafat un acord intre Mingyang Wind Power Group si Romanian Paunescu Corporation pentru investitii in centrale eoliene si echipamente de export.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#memorandumuri Romania China, #memorandum energie, #guvern Chinez , #Guvernul Romaniei