Guvernul Ungureanu a fost votat de Parlament

Joi, 09 Februarie 2012, ora 11:00
2523 citiri
Guvernul Ungureanu a fost votat de Parlament
Foto: Plenul Parlamentului/ SURSA: dcnews.ro

Guvernul Ungureanu a fost votat joi de Parlament cu 237 de voturi pentru si 2 impotriva. Opozitia nu a participat la vot, insa Puterea a beneficiat de sustinerea conditionata a minoritatilor. Prima sedinta va avea loc joi seara.

Majorarea pensiilor si salariilor, alaturi de imbunatatirea mediului de afaceri au fost conditiile impuse de reprezentantii minoritatilor care au acordat votul de incredere pentru Cabinetul Ungureanu.

Victor Ponta a preznetat, in discursul sau, punctele forte ale noului Guvern si a oferit sprijinul USL in cazul in care se vor promova masuri si proiecte propuse de Opozitie. Ponta a salutat demisia de la SIE a premierului Ungureanu si a expus argumentele pentru care USL nu a votat pentru Guvern.

In sedinta Comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, inceputa la ora 11.00, premierul desemnat Mihai Razvan Ungureanu a prezentat programul si lista Guvernului pe care l-a propus.

Tot aici, grupurile parlamentare si-au exprimat punctul de vedere si a avut loc dezbaterea, urmata de votul prin care grupurile au acordat incredere guvernului Mihai Razvan Ungureanu.

Noul Guvern avea nevoie de 232 de voturi pentru a trece de Parlament, conform Constitutiei. Votul a fost secret cu bile.

Business 24 v-a prezentat cele mai importante evenimente ale zilei in format LIVE TEXT:

14.27 - Mihai Razvan Ungureanu, primul ministru al Romaniei

- Va multumesc si in acelasi timp sper sa nu va dezamagesc. Imi dau seama cat de greu poate sa fie si ca aceasta greutate se imparte in cabinetul meu. Vom fi alaturi de cetateni.

- Conteaza rezultatul. Trebuie sa trecem la treaba. Nu am ce sa schimb. Sunt genul de om care ajunge la ora 6 la serviciu si pleaca de acolo cand este gata treaba. Trebuie sa muncim. Este cea mai frumoasa forma de patriotism. Ceea ce conteaza e tara.

14.20 Guvernul Ungureanu a trecut de Parlament cu 237 de voturi pentru si 2 impotriva.

13.45 Parlamentarii au inceput sesiunea de vot.

13.30 - Razvan Ungureanu, premierul desemnat, reia cuvantul

- Am inteles, din luarile de cuvant, ca acest guvern merita pus sub semnul intrebarii nu pentru ceea ce este in prezent, ci pentru ce urmeaza sa faca in viitor. Este motivul pentru care ma astept ca votul dumneavoastra sa contureze aceasta realitate pe care cu totii o recunoastem: este nevoie de altceva.

- Domnul presedinte Ponta, un om care este din aceeasi generatie cu mine, a dialogat cu mine, exact asa cum si-a dorit domnia sa si cum mi-am dorit si eu. Domnia sa mi-a adresat cateva intrebari. Unora le pot raspunde acum, altora pe masura ce activitatea guvernului se va desfasura

- Suntem printre primii care sprijijna legiitorii. Pentru a nu avea asumare de raspundere, as fi vrut sa fiu asigurat ca aceasta jumatate de sala e plina, nu goala.

- Ma bucur ca domnia sa intelege ca este nevoie de cooperare. Tin sa ii spun domnului Ponta ca aceasta cooperare nu se poate realiza printr-o absenta si o prezenta. Deduc ca in aceasta cooperare voi avea sprijinul PSD pentru un guvern de lunga durata. Nu pot decat sa ii multumesc.

- Domnia sa a facut pledoarie pentru un guvern de tehnocrati. Este o experienta destul de delicata. Cred ca intr-o democratie functionala, un guvern asumat politic, supus si criticii si aprobarii, este un guvern care justifica democratia parlamentara insasi.

- Ceea ce pare sa fie tehnocratie este de fapt participare politica responsabila. Doresc sa mai spun, domnule presedinte, o chestiune despre care vorbit in dese randuri si care nu raspunde vreunei dorinte a vreunui distins membru al Parlamentului. Tine de o componenenta a activitatii mele. Acest program de guvernare se adreseaza cetatenilor romani, din Romania, dar voi cauta intotdeauna sa aiba consecinte pentru traiul bun si respectul pe care il merita toate comunitatile de romani.

- Pentru ei mi-am sacrificat timpul si tot ce aveam ca resursa politica si sper sa ii vad la fel de multumiti de activitatea acestui guvern, ca si concetatenii mei din Romania.

13.03 - Mircea Geoana, senator

- In Romania, actuala politica economica este prea putin capabila sa aduca crestere eonomica, optimism. Cred ca domnul prim ministru desemnat ar fi trebuit sa dea cateva semnale extrem de clare de independenta din punct de vedere politic

- Este vorba de punerea imediata sub control a tot ce inseamna cheltuieli discretionare in Romania, tot ce inseamna alocare dirijata catre clientela politica. Acesta este semnalul.

- Sfat catre noul prim ministru: Sa-l fi chemat la Bucuresti pe domnul Franks si sa fi vazut macar o virgula din acordul FMI cu BM si CE. Sa vada daca exista o posibilitate de a modifica macar o iota in acest program.

- Sunt convins ca domnul Franks nu se va vedea asta ca o ofensa, ci ca un drept legitim de a avaea o discutie cu partenerii internationali.

- Daca vreti sa depasiti parabola biblica "Vamesul si farsieul", sa aduceti in Romania crestere economica si bugetara, uitati-va la vecini care prin reforma administratiei fiscale in doi ani de zile au crescut incasarile la buget. Sa nu uitam ca suntem in competitie directa pentru investitii cu toti vecinii nostri.

12.50 - Cristian Diaconescu, UNPR

- Sa acordam cu totii prezumtia de nevinovatie

- UNPR sustine legea taxarii averilor mari si foarte mari. Aceasta lege a fost in dezbatere parlamentara inca din 2010. Absolut toti parlamentarii cunosc - este o lege extrem de apropiata de legea franceza si chiar in SUA.

- Probabil ca nu parlamentarii sunt cei mai interesati de liberalizarea in spatiul Schengen, dar romanii care fac afaceri si au interese economice, de studii sunt foarte interesati. E un demers complicat, care a fost dus pana acum numai de Executiv. Haideti impreuna sa adoptam o decizie unanima in Parlamentul Romaniei potrivind cea mai sensibila tema aflata in dezbatere cu un stat european in acest moment.

- Nu este o propunere a mea, este o propunere venita exact din parlamentul olandez. Haideti sa dam acest semnal si va promitem ca vom promova aceasta decizie, iar aceasta decizie va conta in discutiile cu partenerii nostri. Vom arata o consecventa a statului roman.

12.38 - Czeke Attila, UDMR

- UDMR voia alegeri anticipate. Perioada aceasta cere un guvern si o coalitie bine ancorate in realitatile politice si sociale. Suntem constienti de interesul nostru politic, dar vrem sa fim responsabili.

- Este de necontestat ca Romania are nevoie de stabilitate in guvernare. Au avut loc dezbateri in UDMR: toti am considerat ca acest guvern este un guvern aflat in fata unei provocari dar si unei oportunitati extraordinare: comunicarea rezultatelor pozitive ddin masurile luate in ultimi ani.

- Orice masura dureroasa, oricat de necesara sa fi fost, nu valoreaza nimic daca in urma lor cetateanul nu simte ceva mai mult in traiul sau zilic.

- Daca reformele necesare pt binele societatii nu sunt urmate de efecte pozitive, ele au esuat

- "Degeaba dai gol in poarta adversarului daca arbitrul nu fluiera si golul nu este inscris pe tabela de marcaj"

- UDMR cere recuperarea unui procent pierdut la salarii si majorarea pensiilor.

Acestea sunt conditii obligatorii

- Gasirea unei solutii pentru mii de functionari care au fost obligati la restituirea unor bani, lucru care a avut efecte devastatoare asupta vietii lor de zi cu zi

- UDMR nu pune conditii, dar pot sustine ca acest guvern are o responsabilitate si mai mare decat cel anterior. Cel anterior fost un executiv al masurilor necesare, cel actual trebuie sa fie un executiv capabil sa arate societatii efectele pozitive ale masurilor luate

- maghiarii din Romania nu au prejudecati. La orice inceput de drum acordam incredere. Increderea noastra este fireasca, nu trebuie castigata, dar in mod cert ea se poate pierde

- Avem un program de guvernare, haideti sa il punem in aplicare

12.07 - Victor Ponta prezinta pozitia politica USL fata de investirea noului Guvern:

- Decizia USL privind situatia si abordarea situatiei actuale a Romaniei ramane neschimbata: am considerat ca alegerile anticipate si demisia presedintelui Traian Basescu sunt solutiile pentru criza actuala economica, politica si sociala

El a argumentat si motivele pentru care USL nu voteaza pentru Guvern, si i-a dat cateva sfaturi primului ministru desemnat, Mihai Razvan Ungureanu:

- USL are o satisfactie in ceea ce priveste schimbarea guvernului vechi: e un lucru bun pentru Romania, solicitat de societate civila, de oamenii din strada. Sa nu continuati politica guvernului Boc!

- Sa intelegeti ca guvernarea nu este pentru cifre, ci pentru cei care sunt guvernati.

- Reiau o fraza folosita la intalnirea cu FMI "Macro, Romania sta foarte bine, viata este insa micro", acolo oamenii sufera.

- Frigul de afara si schimbarea guvernului Boc nu reprezinta solutia la problemele oamenilor.

- Ma bucur ca nu ati acceptat in Guvern nume si persoane cu totul si cu totul indezirabile precum Udrea sau Igas - faptul ca acestia au fost inlocuiti dovedeste ca toate criticile au fost critici intemeiate.

- Salut faptul ca v-ati dat demisia de la SIE.

- Va rog domnule prim ministru desemnat sa va precizati pozitia cu privire la angajarile de raspundere, 14 la numar, de pana acum. De asemenea sa va prezentati pozitia fata de fraudarea votului in Camera Deputatilor. Daca votul este fraudat in direct la televizor si nu exista consecinte, care este pozitia dumneavoastra. Cei mai multi minsitri au fost audiati fara cvorum. Vreau sa cred ca veti solicita cu credinta ca vor avea un vot corect.

Ponta a prezentat si proiectele concrete in care noul Guvern va avea sprijinul USL, daca le va promova "cu adevarat".

- Tratatul recent de guvernanta fiscala UE trebuie cunoscut si prezentat opiniei publice cu onestitate. Daca veti prezenta avantaje si dezavantaje pentru cetatean, veti primi sustinerea USL.

- Sa fiti informat ce semneaza Guvernul Romaniei. ACTA, semnat in totoala ignoranta, trebuie sa va fie un exemplu negativ pe care sa nu il repetati.

- Va rog sa reluati raportul Curtii de Conturi care arata ca peste 600 milioane de euro au fost cheltuiti ilegal si sa luati masuri ca nu preluati o Agentie Nationala de Administrare Fiscala condusa intr-un mod corupt. Trebuie sa schimbati legea privind achizitiile publice, astfel incat toate fraudele sa poata fi combatute.

- Majorarea pensiior si salariilor: in primul rand trebuie sa fim foarte corecti. Nu se poate vb de majorare, se poate vorbi de revenirea la nivelul din 2010. Ati renuntat la tinta de deficit: marja bugetara este importanta, dar va rog a o folositi in scopuri transparente. Trebuie sa raspundeti foarte rapid la intrebarea daca aceasta majorare va incalca legea responsabilitii fiscale, o lege ceruta de toti partenerii nostri europeni.

- Combaterea contractelor "baietilor destepti" din energie. Sper ca veti avea curajul pe baza informatiilor la care ati avut acces, sa luptati cu acesti "baietilor destepti" care produc statului Roman in fiecare an o pierdere importanta.

- Sa va exprimati in legatura cu proiectul de exploatare Rosia Montana.

- Masuri pentru agricultura romaneasca: reducerea TVA-ului pentru produsele de baza, sa incurajam producatorii locali. Trebuie sa va pronuntati daca organismele modificate genetic sunt sustinute de tot Guvernul Romaniei sau doar de ministrul Agriculturii, in acest moment.

- Cred ca putem sa taxam marile averi cu mult mai mult de 1%

- Reducerea CAS: Veti avea sprijinul nostru daca il veti demara din acest an.

- Va vom sprijini daca veti continua deblocarea posturilor din Sanatate si in Educatie si Siguranta Publica

- Ce faceti cu companiile de stat? Unele sunt pe profit altele pe pierdere. Veti avea curajul sa scoateti de la conducerea acestor companii clientii politici ale celor aflati acum la putere?

- Nu cred ca trebuie sa va incepeti mandatul prin divizarea universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures. Nu este un semnal bun.

11.50 - Sever Voinescu, PDL

- PDL a inteles ca societatea cere in acest moment o schimbare si inaugurarea unui mod de a fi in politica. A inteles, in acelasi timp, sa-si improspateze expresia guvernamentala.

- Suntem ferm convinsi ca cetatenii vor sanctiona sau vor premia la vot pe politicientii care au inteles ce li se cere.

- Va puteti baza pe noi, cei de la PDL, in aplicarea acestui program.

- El vorbeste si despre pilda "Fariseuluis si Vamesului" si numeste, "din punct de vedere duhovnicesc", saptamana care a trecut drept "Saptamana Smereniei".

11.30 Discursul premierului desemnat:

- Ma prezint azi cu buna credinta (...), in calitate de premier desemnat pentru a va propune un mod de guvernare pragmatic transparent, onest si modern. Un mod de guvernare pe care fiecare cetatean al Romaniei il merita.

Prim ministrul isi prezinta activitatea politica de pana acum, care il recomanda pentru conducerea Guvernului:

- Cred cu tarie ca toate aceste pozitii de demnitate nationala m-au pregatit ca sa-mi asum aceasta responsabilitate. Mi-au intarit puterea de munca. nu vin sa va fac promisiuni nerealiste incepand de maine. Prudenta si responsabilitatea sunt principiile de guvernare in 2012.

- Vrem sa convertim cresterea economica din limbajul sec al cifrelor in vietile oamenilor.

- Primul mare obiectiv al noului guvern este respectarea angajamentului cu FMI, BM si UE.

- In ceea ce priveste elementele politicii fiscal-bugetare, avem in vedere mentinerea deficitului bugetar in limita de 3% si, printre altele inlocuirea subventilor de la buget pe sectorul agricol cu fonduri UE.

- De asemenea ne propunem sa insistam pe masurile de combatere a evaziunii fiscale si eficientizara colect veniturilor.

- Nu in ultimul rand, preocuparea acestui guvern pentru majorarea prudenta a salariului din sectorul public si pensiilor.

- Guvernul isi propune sa sporeasca nivelul de atragere a fondurilor europene pana la 20%, adica 6 miliarde de euro

- Guvernul isi propune sa incurajeze investitiile romanesti pentru valorificarea unor pierderi in afata mediului privat.

- Ne propunem sa asiguram continuarea favorabila a procesului de convergenta economica, mentinerea obiectivului de adoptare a monedei euro la 1 ian 2015. Pentru aceasta suntem convinsi ca trebuie redus decalajul de competitivitate a economiei romanesti in raport cu media europeana. Un alt obiectiv este adoptarea strategiei nationale de competitivitate "Romania 2020".

- Cel de-al doilea obiectiv major este asigurarea stabilitatii politice.

- Pe plan extern, Romania va urmari consolidarea parteneriatelor strategice, eliminarea restrictionarii accesului pe piata muncii, accesul Romaniei la spatiul Schengen.

- Afaceri europene: guvernul isi va asuma promovarea progreselor inregistrate in cadrul MCV Si ratificarea tratatului UE

- Romania este a noastra si poate fi schimbata de fiecare dintre noi. Ma bazez pe un lucru: pe calitatea si pe vointa echipei pe care am sa o conduc. Esenta acestei guvernari este dialogul- dialogul cu opozitia, cu societatea, cu Parlamentul.

- Imi doresc la fel ca dumneavoastra o tara in care copiii nostri sa aiba incredere si de care sa fie mandri

11.26 Prim ministrul desemnat, Mihai Razvan Ungureanu, a ajuns in Plen.

11.13 Elena Udrea este convinsa ca noul ministru propus pentru Turism "va reusi sa-si faca treaba". "Sunt proiecte incepute, sunt proiecte importante, sunt proiecte de investitii in turism, are ce face", a declarat fostul ministru al Turismului, inainte de inceperea sedintei comune a Camerei Deputatilor si Senatului.

"Nu am regrete, este un minister frumos, este o activitate de care nu ai cum sa te atasezi. Sunt convinsa ca noul ministru al Turismului, mai ales ca vine din turism, va reusi sa duca mai departe ce am inceput", a adaugat Udrea, sustinand ca e convinsa ca Petrescu si-a dat deja demisia din asociatia de promovare turistica al carui membru era pana acum.

11.00 Gheorghe Ialomitianu, fostul ministru de Finante, comenteaza premiul primit de la revista "The Banker" si titlul de cel mai bun ministru de finante:

"Au fost confirmate multe rezultate bune. Cei rautaciosi, care au atacat acordarea premiului, cred ca au facut rau Romaniei. Sunt reviste serioase in lume, care nu se coboara la nivelul analistilor din Romania. "

10.57 Grupul minoritatilor, reunit de la ora 10.00 a hotarat ca sustine Guvernul, conditionat. Printre conditiile impuse se numara si mjorarea salariilor.

"Grupul parlamentar al minoritatilor nationale face parte in cotinuare din alianta. Prin urmare vom sustine actualul guvern conditionat. Incepand cu luna mai va trebui in sectorul bugetar sa se mareasca pensiile si salariile si sa se imbunateasca mediul de afaceri. Daca aceste conditii nu vor fi duse la indeplinire suntem dispusi sa votam prima motiune de cenzura.", a afirmat deputatul Nicolae Paun, din partea minoritatii rome.

Ministrii propusi pentru Cabinetul Ungureanu au fost audiati miercuri in comisiile de specialitate ale Parlamentului, primind cu totii avize favorabile. Avizele au fost acordate in lipsa parlamentarilor Opozitiei si chiar in lipsa de cvorum in anumite comisii.

Miercuri seara, dupa ce toti ministrii au trecut de audierile in comisii, Mihai Razvan Ungureanu a demisionat de la sefia SIE.

Parlamentarii grupului minoritatilor nationale vor decide joi daca vor sustine sau nu guvernul propus de Mihai Razvan Ungureanu, a a anuntat marti seara Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al minoritatilor nationale din Parlamentul Romaniei.

Pambuccian a motivat amanarea deciziei prin faptul ca multi parlamentari din grup au lipsit, iar altii nu au avut timp sa se consulte cu organizatiile.

"Avem colegi care inca nu si-au consultat organizatiile, a fost foarte din scurt. Deciziile astea nu se iau fiecare de capul lui, se iau in cadrul organizatiilor pe care le reprezinta. Sunt, de asemenea, colegi care nu au apucat sa vina, pe multi i-a intors viscolul din drum. Sper sa reuseasca sa ajunga in cursul zilei din maine, sper sa am o discutie si cu ei", a explicat Varujan Pambuccian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vot plen Parlament, #vot investitura Ungureanu, #Guvern Ungureanu vot , #Guvernul Romaniei