Jeffrey Franks (FMI): Majorarea salariilor bugetarilor ar trebui sa fie modesta

Joi, 22 Martie 2012, ora 17:29
2861 citiri
Jeffrey Franks (FMI): Majorarea salariilor bugetarilor ar trebui sa fie modesta

Majorarea salariilor bugetarilor ar trebui sa fie modesta, a avertizat miercuri seara seful Delegatiei Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks, intr-un interviu la postul de televiziune Money Channel.

Pentru a-si respecta angajamentul unui deficit bugetar redus, convenit cu FMI, autoritatile de la Bucuresti trebuie sa controleze cu strictete cheltuielile bugetare. Tinand cont de acest lucru - a declarat seful Delegatiei FMI, Jeffrey Franks - o eventuala majorare a salariilor in sectorul public ar trebui sa fie modesta.

Board-ul FMI a aprobat, miercuri, cea de-a patra evaluare a acordului preventiv cu Romania si a pus la dipozitie o noua transa, de 505 milioane euro.

Presedintele Traian Basescu, a aratat, recent, la B1 TV, ca reintregirea salariilor bugetarilor se poate realiza incepand cu luna iunie a acestui an, in conditiile mentinerii tintei de deficit bugetar pentru 2012, de 1,9% din PIB, si ajustarii cheltuielilor materiale si a banilor care mergeau pentru campania electorala.

Ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, a declarat, in urma cu doua saptamani, ca analizeaza mai multe scenarii pentru cresterea veniturilor populatiei, inclusiv combinarea unei cresteri salariale cu o reducere a CAS, insa acestea depind de rezultatele bugetare ale primului trimestru.

O crestere cu 16% a salariilor bugetarilor de la 1 iunie 2012 ar avea un impact bugetar de doua miliarde de lei, a spus Bogdan Dragoi.

De asemenea, acesta a declarat ca impactul unei eventuale scaderi a CAS cu 5 puncte procentuale ar fi de 2,3 miliarde lei asupra bugetului pe 2012.

Salariile bugetarilor au fost reduse cu 25% la mijlocul anului 2010, ca parte a masurilor de austeritate pentru echilibrarea bugetului, iar la inceputul anului 2011 au fost majorate cu 15%. Tinand cont de baza de raportare la care s-a aplicat majorarea, salariile de baza ale bugetarilor sunt acum mai mici cu 13,75% fata de vara lui 2010.

#FMI marirea salariilor, #Franks FMI Romania, #Franks marire salarii , #Guvernul Romaniei