Lista masurilor lui Ponta: Plata TVA la incasare, cresterea deductibilitatii, scutiri de contributii

Luni, 16 Iulie 2012, ora 09:58
2932 citiri
Lista masurilor lui Ponta: Plata TVA la incasare, cresterea deductibilitatii, scutiri de contributii

Premierul Victor Ponta a anuntat lista masurilor pe care guvernul le va propune Fondului Monetar International, in cadrul celei de-a sasea misiuni in Romania, amanata pentru inceputul lui august, din cauza referendumului.

Astfel, principalele masuri pentru stimulare economica sunt plata TVA la incasare, cresterea deductibilitatii pentru investitii in cercetare, scutiri de la plata CAS pentru somerii de pana la 25 de ani si de peste 55.

Masurile au fost prezentate la Palatul Victoria, intr-o conferinta de presa impreuna cu ministrul Finantelor Publice Florin Georgescu si secretarul de Stat Liviu Voinea.

Business24 va ofera cele mai importante declaratii ale oficialilor:

- Vom expune ce masuri a luat guvernul in cele 60 de zile. Din pacate, sloganul "Sa traiti bine" nu a fost aplicat deloc in Romania.

- Din pacate, in ultimii ani, au trait bine doar oamenii din jurul lui Traian Basescu.

- Guvernul USL a preluat conducerea pe un sentiment popular si ne dorim sa cream noi locuri de munca si sa ducem la o economie stabila.

- Cele mai importante masuri au fost luate prin asumarea guvernului, atunci cand au fost operate mariri de TVA sau reduceri salariale, de somaj sau a indemnizatiei pentru copii.

- In ultimele 60 de zile, am incercat sa asiguram si sa implementam toate obligatiile Romaniei fata de organismele financiare internationale. De asemenea, am incercat sa reparam greselile guvernelor PDL si incercam sa asiguram noi locuri de munca si masuri de justitie sociale.

- Delegatiile FMI BM si UE vor veni in Romania dupa saptamana referendumului, la inceputul lunii august. Vreau sa va asigur ca in aceasta perioada am informat despre stadiul reformelor, dar si a masurilor pe care le vom lua.

- Vom pastra cota unica de impozitare de 16%, deci Romania nu va negocia noi taxe si impozite

- Am creat masuri de eliminare a creditelor neperformante, iar in cadrul reducerilor bugetare "oneroase", am dus la eliminarea servicilor juridice la nivelul autoritatilor, reducerea cu 30% a cheltuielilor de protocol si alte masuri de acest gen.

In perioada urmatoate, dorim sa propunem:

- plata TVA la incasare pentru firmele cu cifra de afaceri mai mica de 500.000 de euro, dar numai prin plata bancara. Aceasta masura va influenta activitatea pentru 92% dintre activitatea agentilor economici. Se elimina astfel rambursarea "fictiva" de TVA.

- A doua masura este cresterea deductibilitatii de la 20% la 50% pentru investitii in cercetare.

- Eliminarea contributiilor la pensii, somaj, sanatate pentru cei care angajeaza someri cu varsta sub 25 de ani si de peste 55 de ani, pentru un an, plus un an suplimentar, de catre firma.

Florin Geotrgescu:

- Nu va fi un impact bugetar negativ, sunt facute calcule de catre analisti si am inaintat documentele catre institutiile financiare internationale. Avem semnale pozitive de la ei.

- Este constituit bufferul de finantare si avem la indemana si linia de credit deschisa de un miliard de dolari de la Banca Mondiala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#premierul Victor Ponta, #ministrul de finante Florin Georgescu, #secretarul de stat Liviu Voinea , #Guvernul Romaniei