Mult asteptatele stimulente fiscale, o gura de oxigen pentru mediul de afaceri

Luni, 16 Iulie 2012, ora 13:45
2080 citiri
Mult asteptatele stimulente fiscale, o gura de oxigen pentru mediul de afaceri

Principala acuza adusa de oamenii de afaceri Romaniei, fie ca acestia sunt din strainatate sau locali, este ca guvernantii nu le acorda destula importanta si le pun piedici legislative la fiecare pas.

Birocratia excesiva, nenumaratele taxe si felul in care functioneaza sistemul, sunt doar cateva dintre lucrurile pe care oamenii de afaceri le-ar vrea schimbate.

Astfel, masura anuntata luni de guvern cu privire la plata TVA la incasare si nu la emiterea facturilor, este prima dintr-o serie de decizii asteptate de mediul de afaceri.

Vazuta cu ochi buni de analistii economici, aceasta propunere a fost facuta de mai multi ani si refuzata de fiecare guvern in parte. Pana acum, oamenii de afaceri erau obligati sa plateasca TVA-ul la emiterea facturii, chiar daca plata acesteia se facea in decursul mai multor luni sau, in unele cazuri, nu se realiza deloc.

Banii deveneau astfel blocati la ANAF. Intre timp insa, oamenii de afaceri trebuiau sa achite facturi furnizorilor, chiar daca, la randul lor, nu primisera banii promisi.

Conform unui comunicat de presa remis duminica Business24 de Federatia Patronatelor din Turism si Servicii, oficialii acesteia au cerut Guvernului luarea unei decizii urgente de mofidicare a sistemului fiscal in sensul efectuarii platii TVA la incasarea facturii, pentru a debloca banii operatorilor din turism.

Acestia erau afectati mai ales atunci cand se organizau evenimente sau, spre exemplu, atunci cand se contracta o vacanta pentru care se efectua rezervarea, pe factura fiind trecuta intreaga suma. Turistul achita insa doar un avans. Astfel, sumele de bani aferente TVA deveneau blocate.

Mici, dar multi

Conform premierului, masura ar viza IMM-urile cu cifra de afaceri sub 500.000 de euro, adica aproximativ 92% dintre agentii economici de pe teritoriul tarii.

Propunerea a fost salutata de analistii economici romani, care considera ca aceasta va creste eficienta mediului de afaceri.

"E o masura foarte buna, care a fost propusa si sustinuta ani de zile. Cel putin din 2009, ea a fost pe agenda celor care au vrut sa aiba o contributie la eficientizarea mediului de afaceri, dar nu a fost acceptata de guvernele Boc si Ungureanu. E o masura buna, care trebuia sa vina si care va avea efecte pozitive in economie", a declarat pentru Business24, economistul Mircea Cosea.

Si analistul economic Aurelian Dochia considera ca masura este una foarte buna, IMM-urile urmand sa aiba la dispozitie mai multi bani, care pot fi orientati catre alte domenii, imbunatatind astfel cash flow-ul companiei.

Concret, companiile nu vor mai fi nevoite sa finanteze economia statului si atunci cand, spre exemplu, plata unor facturi este amanata. "Era o finantare pe care acesti oameni de afaceri din IMM o faceau bugetului, fara sa fi avut in prealabil banii din care sa faca aceasta plata", spune Mircea Cosea.

Conform analistului, masura va avea rezultate pozitive destul de rapid dupa aplicarea acesteia. Mai mult, propunerea guvernului Ponta are si un important efect psihologic. "Mediul de afaceri romanesc traieste de o anumita perioada, intr-un stres continuu, in primul rand din cauza climatului politic. Guvernul Ponta pana la aceasta data, dupa doua luni de guvernare, nu a reusit sa imprime o speranta economiei si mediul de afaceri este intr-un anumit stres. Aceasta masura ii revigoreaza si le da incredere in viitor, oamenilor de afaceri", concluzioneaza analistul.

Domeniul cercetarii si dezvoltarii, ajutat prin deduceri

De altfel, Guvernul a mai anuntat cresterea deductibilitatii pentru cercetare de la 20% la 50%. Acest domeniu, desi necesar Romaniei, nu este foarte dezvoltat, putini fiind afaceristii care cauta sa adauge un plus de valoare muncii lor.

Desi aceasta masura este considerata de analisti ca fiind una buna pentru economia Romaniei, ei se arata sceptici in privinta efectelor concrete pe care le vor avea asupra mediului de afaceri.

"Ideea e sa incurajeze cercetarea, dar nu stiu daca chestiunea de deductibilitate modifica pe fond comportamentul agentilor economici pentru ca in ultima instanta cheltuielile de cercetare nu se fac datorita unor stimuli fiscali, ci tin de structura industriei, de lantul fiecarei intreprinderi de creare de valoare adaugata. Nu cred ca e foarte eficienta aceasta masura pentru stimularea cercetarii, dar nici nu strica. Putinele intreprinderi care dedica ceva bani cercetarii se vor bucura de aceste masuri", a fost de parere economistul Aurelian Dochia.

#plata TVA incasare, #deduceri cercetare, #masuri fiscale mediu de afaceri, #masuri economice Ponta , #Guvernul Romaniei