Netanyahu:"Emil, te voi invita la viitoarea noastra discutie pe buget"

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 15:29
1655 citiri
Netanyahu:"Emil, te voi invita la viitoarea noastra discutie pe buget"

Romania se indreapta catre un deficit bugetar zero pentru anul 2013, motiv pentru care Guvernul nu va lua masuri electorale in anul 2012, a sustinut, joi, premierul Emil Boc.

La o declaratie de presa sustinuta impreuna cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, Boc a fost intrebat de presa din Israel despre masurile anti-criza pe care le ia Romania.

"Acest an il vom inchide cu un deficit de 4,4% (din PIB, n.r.), iar anul viitor vom face bugetul cu un deficit de 1,9%, pentru ca in anul 2013 sa ne miscam catre un deficit zero. Scopul Romaniei este sa imprumute mai putini bani si sa aiba banii orientati catre investitii si locuri de munca si sa consume atat cat produce. Nu este foarte populara, nu este o masura electorala, dare este singura solutie pentru o tara care trebuie sa gestioneze acest context international. Chiar daca Romania se indreapta catre un an electoral, in anul 2012, Guvernul Romaniei se angajeaza sa ramana in masurile responsabile, pentru a nu repeta greselile trecutului", a spus Boc.

In context, premierul Emil Boc a aratat ca isi asuma "costul electoral" al masurilor de austeritate.

"Vrem ca Romania in viitor sa nu aiba probleme din punct de vedere economic, desi se presupune ca vom avea un cost electoral. Ne-am asumat de la inceput, impreuna cu presedintele Romaniei, ca tara este o prioritate inaintea oricarei decizii electorale", a mai afirmat Boc, in Israel.

Boc:Romania a platit pretul masurilor iresponsabile din 2008

De asemenea, premierul roman si-a exprimat aprecierea pentru masurile de moderatie economica luate de omologul sau israelian, in perioada in care Netanyahu era ministru de Finante. "Pentru ca premierul Netanyahu a luat masurile inainte, prevenind problemele, este mai usor in vremurile de criza", a afirmat seful Guvernului de la Bucuresti.

"Multumesc, Emil, te voi invita la viitoarea noastra discutie pe buget", a spus Netanyahu, subliniind ca "nimeni nu poate sa sfideze regulile gravitatiei economice".

La randul sau, Emil Boc a amintit ca vineri Guvernul Romaniei va avea o dezbatere foarte serioasa despre bugetul pe anul 2012. "Maine vom avea in Guvern o dezbatere despre adoptarea noului buget. Deci nu ne va fi usor si ne-ar fi foarte folositor un experiment", a spus Boc.

"Multumesc pentru vorbele frumoase, inteleg cat de dificil este ca Romania sa faca ceea ce face", a spus Netanyahu, care i s-a adresat primului ministru roman cu formula "bunul meu prieten".

La declaratiile de presa de la Ierusalim premierul Emil Boc nu a ezitat nici sa critice adversarii politici din Romania. "Romania a platit pretul masurilor iresponsabile, in anul 2008", a spus Boc, referitor la guvernul PNL-UDMR condus de liberalul Calin Popescu-Tariceanu.

De asemenea, intrebat despre posibilitatea ca statul roman sa preia 20% din productia de petrol si gaze a Petrom, pentru a rezolva anumite probleme energetice, premierul a criticat guvernul social-democrat condus de Adrian Nastase, pentru privatizarea companiei.

"In privinta Petromului, e o discutie interna si cred ca in primul rand ar trebui intrebati cei care au semnat contractul Petrom din 2004, fostul premier Adrian Nastase, care, practic, a pus Romania in imposibilitatea de a modifica acest contract timp de 10 ani", a mai spus Emil Boc

#Boc deficit bugetar 2013, #Boc deficit bugetar zero , #Guvernul Romaniei