Noul Guvern a fost validat de Parlament, in timp ce Senatul a ramas fara presedinte

Miercuri, 05 Martie 2014, ora 08:46
1688 citiri
Noul Guvern a fost validat de Parlament, in timp ce Senatul a ramas fara presedinte

Hotararea privind modificarea structurii si compozitiei politice a Guvernului a fost adoptata marti de plenul comun al Camerei Deputatilor si Senatului cu 346 voturi pentru si 191 impotriva.

In favoarea noului Guvern au votat PSD, UNPR, PC, UDMR si grupul minoritatilor nationale, iar impotriva s-au pronuntat PNL, PDL si PP-DD.

Premierul Victor Ponta le-a multumit, in plenul Parlamentului, liberalilor pentru participarea la guvernare. El a precizat ca Guvernul va continua programul de guvernare aprobat in 21 decembrie 2012 si le-a multumit reprezentantilor UDMR care au anuntat "foarte clar" ca se alatura si sprijina acest program.

La randul sau, Marko Bela, liderul grupului parlamentar UDMR din Senat, a spus ca formatiunea din care face parte, prin participarea la guvernare, ofera un echilibru atat pe plan intern, cat si extern.

"De ce sa nu credem ca avand o colaborare cu partide de stanga sau de dreapta am putut contribui la democratizarea tarii noastre si am impiedicat orice deviere de la drumul ales. Eu nu m-am bucurat ca s-a destramat coalitia USL, dar in interesul tarii, al maghiarilor din Romania, in interesul romanilor din Ucraina, al romanilor de dincolo de granitele tarii, avem nevoie de un Guvern stabil, nu maine, poimaine, ci astazi. De aceea UDMR va vota noua structura a Guvernului Ponta", a precizat Marko Bela.

Pambuccian: Deputatii grupului minoritatilor vor vota Guvernul in noua formula

Liderul grupului minoritatilor nationale din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian, a anuntat ca deputatii acestui grup vor vota Guvernul Ponta in noua sa formula.

"Nu cred ca e bine sa vorbesc in momentul asta, sa vorbesc foarte mult. Asa ca (...) am sa distilez totul la urmatoarea fraza: grupul parlamentar al minoritatilor nationale va sustine Guvernul prezentat astazi aici", a spus, in plenul Parlamentului, Varujan Pambuccian.

PC va sustine programul de guvernare "votat de romani", motiv pentru care va fi pentru noul Guvern, a declarat la randul sau deputatul conservator Damian Florea.

"Credem in prim-ministrul Victor Ponta, credem in acesti ministri. (...) Atat parlamentarii conservatori, cat si ministrii desemnati de noi vom sustine programul de guvernare votat de catre romani, motiv pentru care vom vota favorabil aceasta investitura", a afirmat Florea, de la tribuna Parlamentului.

In schimb presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat ca liberalii vor vota impotriva noului Guvern, punctand ca acestia nu mai pot sa-l mai creada pe premierul Victor Ponta.

"Il ascultam pe primul-ministru, acelasi cel din decembrie 2012, invocand un program, acelasi din 2012, spunandu-ne aceleasi vorbe frumoase, ispititoare, convingatoare la prima auditie poate din 2012. Inteleg ca sunt oameni, parlamentari, partide, cetateni tentati sa le creada, in orice caz PNL si eu nu le mai putem crede, pentru ca le-am crezut o data, le-am votat o data, le-am investit cu toata increderea si cu tot ce un partid era dator sa dea", a spus Antonescu.

Blaga a precizat ca PNL nu este in Opozitie

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a precizat ca PNL nu este in Opozitie, pentru ca are prefecti si subprefecti in toata tara si sefi la institutiile deconcentrate.

El a adaugat ca Victor Ponta si Crin Antonescu ar trebui sa vina sa isi ceara scuze romanilor pentru "minciunile promovate" in campania electorala si ca PDL nu va sustine Guvernul si il va contesta la Curtea Constitutionala.

PP-DD va vota impotriva Guvernului propus de premierul Victor Ponta, a anuntat deputatul acestui partid George Comsa.

"PP-DD, intr-o forma distilata eliberata de traseisti, si-a oferit sprijinul pentru stabilitate, fara pretentie de minister si fara pretentie de vicepremieri. De cati vicepremieri este nevoie sa fie condusa tara atat de prost? PP-DD a decis sa voteze impotriva acestui Guvern", a spus Comsa.

Antonescu si-a anuntat demisia din functia de presedinte al Senatului

In aceeasi sedinta in care a fost investit noul Guvern Crin Antonescu si-a anuntat demisia din functia de presedinte al Senatului, dupa ce i-a propus premierului Victor Ponta sa-si dea demisia impreuna.

Demisia liderului PNL din fruntea Senatului a survenit unei dispute verbale prelungite cu premierul Victor Ponta.

Initial, Ponta declara ca USL inca mai exista 'sub diverse forme', in opinia sa 'cea mai vizibila' fiind aceea ca presedintii Camerei Deputatilor si Senatului sunt alesi de majoritatea USL.

Ca drept la replica, Antonescu i-a cerut premierului sa demisioneze amandoi.

"Domnule prim-ministru Victor Ponta, dvs vedeti in mine in fruntea Senatului semnul ca USL mai exista. Nu va spun USL nu mai exista. Aveti curaj ca sa ne convingem amandoi sa demisionam acum din functiile pe care le-am obtinut ca USL?", a spus Antonescu.

Victor Ponta i-a replicat ca nu intentioneaza sa isi dea demisia si a recurs la un citat din Traian Basescu : "Din punctul meu de vedere avem un presedinte care a anuntat ca in cinci minute isi da demisia, e in functie. Avem un presedinte al Senatului care a anuntat ca daca nu trece referendumul isi da demisia, e in functie. Vreau sa citez din domnul Basescu. A zis: Ce blestem pentru tara asta: dupa un presedinte care a zis ca isi da demisia si nu si-a dat-o sa mai vina inca un presedinte care a zis ca isi da demisia si nu si-o da. Eu nu zic ca imi dau demisia, sa stati linistiti".

Imediat dupa interventia premierului, Antonescu si-a anuntat demisia si a fost inlocuit la tribuna de senatorul PSD Cristian Dumitrescu.

#vot guvern, #Ponta Guvern, #antonescu senat , #Guvernul Romaniei