Oamenii de afaceri: Guvernul sa ne lase in pace!

Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 12:01
3334 citiri
Oamenii de afaceri: Guvernul sa ne lase in pace!

Noul guvern condus de Mihai Razvan Ungureanu ar putea ajuta mediul de afaceri, daca "il lasa in pace", sustin reprezentantii mediului de business din Romania. Printre masurile de care au nevoie oamenii de afaceri se numara scaderea fiscalizarii si reducerea taxarii muncii.

"Un guvern ajuta mediul de afaceri daca il lasa in pace. Atunci cand nu se ocupa excesiv de fiscalitate si parafiscalitate si daca intelege ca oamenii de afaceri platesc peste 48 milioane de euro pe zi, taxe si impozite la stat", spune vicepresedintele Aliantei Confederatiei Patronale din Romania (ACPR), Dan Matei Agathon, pentru Business24.

In opinia acestuia, exista doua masuri pentru iesirea din criza: mari investitii publice si reducerea fiscalitatii, incepand cu CAS. Romania are cea mai scumpa forta de munca din Uniunea Europeana.

Reducerea taxarii muncii este una dintre masurile importante pe care noul guvern trebuie sa le ia, in opinia Lucretiei Voinescu, vicepresedintele UGIR 1903. Aceasta sustine ca modelul propus de presedintele francez, Nicolas Sarkozy, ar fi unul perfect pentru mediul de afaceri.

"Mi s-a parut, chiar si pentru Sarkozy, o solutie geniala. A propus diminuarea TVA-ului si reducerea taxarii muncii. In momentul in care se intampla acest lucru, practic se va proteja piata interna de catre export. O alta masura propusa este diminuarea costului de munca, deci preturi mai bune la interior", explica Lucretia Voinescu, pentru Business24.

Salariul mediu din Romania, mai mic decat in China

Vicepresedintele UGIR 1903 mai aminteste ca, in Romania, salariul mediu este mai mic decat in China. "Daca am ajuns sub salariul mediu, in China, suntem "tari".

Prin urmare, nu se mai poate scadea salariul, dar se poate merge prin scaderea sarcinilor sociale, care se compenseaza cu TVA. In secunda urmatoare, preturile la produsele interne vor scadea, ceea ce inseamna ca vei bloca importul si vei favoriza exportul, care va fi mai ieftin".

Cea mai simpla solutie, "magica", ar fi diminuarea impozitelor pe munca, pentru ca atunci se creaza si locuri de munca si sunt o mie de avantaje, considera Lucretia Voinescu.

Doar 20% din graul romanesc este fiscalizat

O alta masura pe care noul guvern ar trebui sa o ia, pentru sprijinirea mediului de afaceri din Romania este reducerea TVA si introducerea unui TVA diferentiat la produsele agricole de baza, sustine Dan Matei Agathon.

"Am propus de foarte mult timp reducerea TVA-ului la produsele agricole de baza, nu pe rafturile supermarketurilor, ci la grau, porumb, lapte, carne. Daca introducem un TVA diferentiat la aceste produse si apoi pe intergul lant, incurcam productia si am scoate de la negru mare parte din ceea ce se intampla pe piata neagra.

Specialistii spun ca numai 20% din graul romanesc este fiscalizat, iar restul sta pe vapoare, in portul Constanta, iar facturile umbla pe la Kiev sau Budapesta, via Bucuresti", considera vicepresedintele ACPR.

Guvernul trebuie sa stea de vorba cu oamenii de afaceri

Primul lucru pe care ar trebui sa il faca guvernul, in opinia vicepresedintelui Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, este sa stabilieasca o intalnire cu reprezentatii mediului de afaceri.

"Avem multe lucruri de spus, in special despre viteza de atragere a fondurilor europene. Pe filozofia ministerului Muncii, pe axa 2-3, granturile nu pot fi accesate".

Parerea sa este impartasita si de omul de afaceri Sorin Minea, proprietarul brandului Angst si presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara. Acesta spune ca prefera sa aiba o discutie cu reprezentatii guvernului, in care sa spuna punctula ce masuri sunt necesare pentru mediul de afaceri.

"Ar fi lipsit de politete sa discut cu guvernul, prin reprezentatii mass-media", spune Sorin Minea.

"Cred ca ar trebui sa existe o flexibilizare fiscala, in primul rand pe CAS: niciun investitor nu vine sa plateasca atat de mult, in conditiile in care in jurul nostru CAS-ul a cam scazut.

Si probabil ca fiecare investitor se va uita si la felul cum merge piata interna, pentru ca beneficiile straine sunt orientate spre consumul intern, ori consumul intern deocamdata nu are o garantie de crestere accentuata" este de parere Cosea.

Directorul General BT Asset Management considera ca noul guvern trebuie in primul rand sa continue programul de listari a companiilor de stat si sa inceapa deschiderea acestora spre investitori, sa le transforme in companii transparente.

#mediu afaceri, #guvern mediu afaceri, #masuri pentru mediul afaceri , #Guvernul Romaniei