Patronatele: Guvernul ar putea redirectiona 1,4 mld euro catre investitii

Sambata, 12 Ianuarie 2013, ora 10:45
1770 citiri
Patronatele: Guvernul ar putea redirectiona 1,4 mld euro catre investitii

Dan Matei Agathon, vicepresedintele si purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), spune ca proiectul de buget pentru 2013 permite Guvernului redirectionarea a 1,4 miliarde de euro catre investitii.

In conditiile in care Romania ar avea in 2013 o crestere economica de 1%, a spus oficialul ACPR, ar insemna 1,4 miliarde de euro in plus la buget, bani care ar putea fi directionati catre investitii.

Agathon a declarat, pentru Business24, ca bugetul nu i-a suprins pe oamenii de afaceri, intrucat "este cam la ceea ce ne asteptam; un buget in functie de posibilitatile pe care si le permite Romania astazi".

Meritul acestui proiect de buget, spune reprezentantul ACPR, este ca "pentru prima data a fost explicat oamenilor intr-un limbaj popular".

"Iata ca exista si posibilitatea sa traducem din japoneza economistilor, in romana publicului larg. Cred ca oamenii incep sa-si faca pentru prima data o parere despre cum arata acest buget", a spus Agathon.

Acesta atrage atentia ca oamenii de afaceri sunt realisti, nu gandesc oniric. "Nimeni nu se astepta sa avem o crestere de 5% anul acesta", puncteaza Agathon.

Vicepresedintele ACPR mai atrage atentia ca este nevoie de o reforma a sistemului fiscal, astfel incat sa ramana doar cinci-sase taxe de baza.

Daca oficialul ACPR crede ca ar trebui sa ramana cel mult sase taxe de baza, profesorul de Economie Mircea Cosea apreciaza ca, din a doua parte a anului, s-ar putea sa fie introdus impozitul pe avere sau pe veniturile mari.

"Probabil ca ar fi posibil ca in a doua jumatate a anului sa ne asteptam la anumite introduceri de impozite pe averi sau venituri mai mari", a spus Mircea Cosea, pentru Business24.

Acesta apreciaza bugetul ca fiind o "ambitie laudabila, dar dificil de realizat".

"Bugetul asa cum apare el nu ne prezinta o posibilitate reala de finantare la nivelul obiectivelor propuse. Este un buget de supravietuire, care va permite, eventual o stagnare economonica, si nu o crestere. Eu nu am incredere in cifra prognozata de 1,8% crestere a PIB-ului", a explicat Mircea Cosea pentru Business24.

Mircea Cosea, despre buget: Ar putea atrage introducerea impozitului pe avere

Opinia lui Cosea este impartasita de analistul economic Aurelian Dochia, care considera ca bugetul este prea ambitios pentru un PIB evaluat la 132 miliarde de euro in 2012.

"Mult mai importanta va fi structura bugetului bazata pe o crestere de 1,8% din PIB. Deci, in 2013 se va atinge un produs intern brut de 140 de miliarde de euro. Trebuie sa recunoastem ca este destul de ambitios obiectivul Guvernului, tinand cont ca PIB in 2012 a fost in jurul valorii de 132 de miliarde de euro.

Eu cred ca FMI va fi interesat sa vada care sunt fundamentarile guvernului pentru ca, in ultima instanta, totul depinde de asta. Daca aceasta cifra se realizeaza, atunci restul bugetului devine credibil, insa daca aceasta crestere va fi mai mica decat asta atunci toate celelalte prevederi din buget raman sub semnul intrebarii", a explicat analistul financiar Aurelian Dochia pentru Business24.

Aurelian Dochia despre buget: Obiectiv prea ambitios, pentru un PIB de 132 mld euro in 2012

Proiectul de buget se bazeaza pe o crestere economica de 2% si un deficit bugetar de 1,7% din PIB, bugetul Romaniei nu va fi cu mult diferit de cel din 2012. Totodata, bugetul va trebui verificat si de oficialii Fondului Monetar International, in timpul misiunii de evaluare ce incepe pe 15 ianuarie.

Premierul Victor Ponta sustine ca Romania se afla pe primul loc in UE in ceea ce priveste reducerea deficitului, dar precizeaza ca statul roman va avea de platit dobanzi la credite ce depasesc 2,5 miliarde de euro, doar in 2013.

De asemenea, Ponta a mentionat, in sedinta de guvern de joi, in care a prezentat bugetul, ca fiecare roman, indiferent de varsta, este dator cu 2500 de euro, intrucat datoria publica se ridica la 51 de miliarde de euro. In acelasi timp, Ponta a facut referire si la datoriile istorice pe care le are statul roman, mentionand insa, ca anul trecut Romania nu a imprumutat nici macar un euro de la FMI.

Prim-ministrul a mai declarat ca salariile nu vor creste anul acesta, ca vor fi facute reduceri de personal la toate ministerele si ca Executivul doreste sa inceapa impozitarea directa dupa modelul francez.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proiect buget 2012, #Dan Matei Agathon buget 2013 Romania, #oameni afaceri buget 2013 , #Guvernul Romaniei