Ponta: Platim dobanzi de 2,5 mld de euro. Fiecare roman, dator cu 2500 de euro

Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 18:15
2952 citiri
Ponta: Platim dobanzi de 2,5 mld de euro. Fiecare roman, dator cu 2500 de euro

Premierul Victor Ponta sustine ca Romania se afla pe primul loc in UE in ceea ce priveste reducerea deficitului, dar precizeaza ca statul roman va avea de platit dobanzi la credite ce depasesc 2,5 miliarde de euro, doar in 2013.

De asemenea, Ponta a mentionat, in sedinta de guvern de joi, in care a prezentat bugetul, ca fiecare roman, indiferent de varsta, este dator cu 2500 de euro, intrucat datoria publica se ridica la 51 de miliarde de euro. In acelasi timp, Ponta a facut referire si la datoriile istorice pe care le are statul roman, mentionand insa, ca anul trecut Romania nu a imprumutat nici macar un euro de la FMI.

Prim-ministrul a mai declarat ca salariile nu vor creste anul acesta, ca vor fi facute reduceri de personal la toate ministerele si ca Executivul doreste sa inceapa impozitarea directa dupa modelul francez.

Proiectul de buget se bazeaza pe o crestere economica de 2% si un deficit bugetar de 1,7% din PIB, bugetul Romaniei nu va fi cu mult diferit de cel din 2012. Totodata, bugetul va trebui verificat si de oficialii Fondului Monetar International, in timpul misiunii de evaluare ce incepe pe 15 ianuarie.

Business24 v-a prezentat in format LIVE cele mai importante declaratii ale premierului Ponta

Declaratii Daniel Chitoiu

- Romania se afla pe unul din ultimele locuri la colectare: o medie de 32 - 33% din PIB, fata de o medie de 42 - 44% din PIB in UE.

- Dorim sa incepem cu impozitarea directa, mai ales in domeniile greu de controlat si nefiscalizate, prin impozitul forfetar, dupa model francez, spaniol, in functiile de domeniile de activitate si de categoria de contribuabili (mici, mijlocii).

- Reforma de fond este reforma administrarii si colectarii taxelor si a tuturor structurilor de control a Ministerului de Finante".

- Romania se afla pe unul din ultimele locuri la colectare: o medie de 32 - 33% din PIB, fata de o medie de 42 - 44% din PIB in UE.

- Dorim sa incepem cu impozitarea directa, mai ales in domeniile greu de controlat si nefiscalizate, prin impozitul forfetar, dupa model francez, spaniol, in functiile de domeniile de activitate si de categoria de contribuabili (mici, mijlocii).

- Reforma de fond este reforma administrarii si colectarii taxelor si a tuturor structurilor de control a Ministerului de Finante".

Salariile nu vor creste anul acesta

- Salariile nu vor creste anul acesta. Avem in continuare angajati care castiga salarii de 3-4 ori mai mult decat un medic sau un pompier care aduce servicii societatii. Avem in vedere o restructurare a ceea ce inseamna Garda Financiara si controlul vamal.

Victor Ponta, premierul Romaniei, prezinta bugetul pe 2013

Acordurile externe ne ajuta sa ne imprumutam mai ieftin

- In perioada 2013-2016 obiectivele noastre sunt ca Romania sa respecte angajamentele asumate cu partenerii externi. Nu reprezinta un scop in sine, dar ne ajuta sa ne imprumutam mai ieftin pe pietele externe.

- Angajamentele externe acorda Romaniei o credibilitate si o stabilitate ca stat. Anul 2013 nu permite si noi cresteri de salarii si pensii. Am reparat ceea ce s-a taiat in 2010, dar ar fi nesustenabil sa vorbim de cresteri in acest an.

Datorii istorice

- Datoriile istorice: nu exista prea multe responsabilitati individuale, dar exista multe colective. Pentru despagubirile pentru terenuri si institutii nationalizate, Romania a restituit 5 mld de euro pana in acest moment: 4 mld in Fondul Proprietatea si un mld cash.

- Voi cere conducerii Autoritatii sa publice pe site cine cat a primit si prin ce tara se afla. Mai sunt solicitari evaluate la 8 mld de euro. Din punctul meu de vedere solutia nu este simpla: trebuie sa restituim in natura ce se mai poate restitui. 770 milioane de euro hotarari judecatoresti pe care trebuie sa le onoram.

- Avem alte hotarari de 1,4 mil euro de onorat. Pentru taxa auto avem datorii de 1 miliard de euro de restituit celor care au platit taxa auto in trecut. In total, avem datorii de 14 mld de euro.

Nu mai aprobam investitii, daca se pot finanta cu fonduri europene

- O decizie pe care am luat-o: de a nu mai aproba finantarea nici unei investitii pentru care exista posibilitatea accesarii fondurilor europene. Stoparea alocarii pe criterii politice.

Facem reduceri de personal in fiecare minister

- Vreau sa anunt decizia guvernului ca, in 2013, Parlamentul sa ramana la nivelul de buget al anului 2012 chiar daca numarul parlamentarilor a crescut. La Guvern, la numarul de consilieri, vom face reduceri pana in martie. Nu exista in nicio structura a aparatului central un post aprobat.

Exista o reducere de 5-8% in fiecare minister. Eliminarea privilegiilor, dincolo de salariu. Sunt la fel de convins ca acolo unde vorbim de categorii speciale, solutia nu este sa cedezi, ci sa aplici corect.

Indexarea pensiilor, un efort de 500 mil euro

- Masurile introduse in 2012 au efecte in 2013. Plata indexarii pensiilor presupune o alocare suplimentara de 500 milioane euro, a doua transa de recuperare a salariilor bugetarilor, 1,1 mld euro, plata facturilor restante la medicamente, 800 milioane euro pentru ceea ce s-a consumat de catre spitale. 3,5 miliarde euro alocare suplimentara fata de 2012.

- Pentru prima data dupa 2007, ne-am incadrat intr-o limita de deficit de 3% din PIB, limita prevazuta in tratatele externe. Stabilitatea politica si predictibiliatea au ajutat revenirea cursului de schimb la un nivel aproape surprinzator.

In 2012 nu am luat un euro de la FMI

- Astazi euro este la o cotatie mai mica decat era in aprilie anul trecut. In anul 2012 nu am mai accesat nici un euro de la FMI. Nu a mai trebuit sa mai tragem din banii care erau la dipozitia Romaniei, pentru ca statul s-a imprumutat de pe pietele private, dar cu costuri mult mai mici, respectiv 6,03 dobanda la imprumuturile in lei.

- In 2012, intr-o perioada de alegeri de criza politica am indeplinit principalele criterii, in special legate de deficitul bugetar, convenite cu partenerii nostri externi. In 2012 am cheltuit mai putin cu 2,5 miliarde de euro. Romania este pe primul loc in UE in ceea ce priveste reducerea deficitului.

Bugetul pe domenii:

Asigurari si asistenta sociala: 16,5 miliarde de euro

Sanatate: 6,2 miliarde de euro

Transporturi: 4,9 miliarde de euro

Educatie: 4,4 miliarde de euro

Agricultura: 3,9 miliarde de euro

Administratie publica: 2 miliarde de euro

Aparare: 1 miliard de euro

- Ponta a explicat ca, din cei 49 miliarde de euro, vor fi platiti:

- Salarii bugetari: 10,2 miliarde de euro

- Pensii: 11,1 miliarde de euro

- Investitii: 7,2 miliarde de euro

- Cheltuieli pentru functionarea statului: 7,6 miliarde de euro

- Asistenta sociala: 4,4 miliarde de euro

- Dobanzi la credite: 2,5 miliarde de euro

- Contributia Romaniei la UE : 1,4 miliarde de euro

- Datoria publica pe care va trebui sa o returnam in anii care urmeaza: 51 miliarde de euro, adica 2.500 de euro pentru fiecare roman. In urma cu patru ani, Romania avea 28 miliarde euro, acum are 51. Lucrul acesta se reflecta in cat platim dobanzi in fiecare an. Cu cat datoria este mai mare, cu atat dobanda este mai mare. Guvernul are de rambursat in acest an 1,2 mld euro din imprumutul primit in 2009 de la FMI. Romania are o datorie de 34,7% din PIB.

- Veniturile statului in 2013 vor fi de 46 miliarde de euro. In acest an vom cheltui din nou mai mult decat producem cu 3 miliarde in plus. La finalul anului, fiecare dintre noi va fi dator cu 150 de euro in plus fata de inceputul anului. Deficitul bugetar va fi acoperit din surse interne si surse externe

- Deficitul bugetar inseamna banii pe care a trebuit sa ii impumutam. In 2013 vom cheltui cu 3 miliarde de euro mai mult decat avem la bugetul de stat.

Efortul va avea ca scop sa ne reintoarcem acolo unde eram in 2008

- PIB reprezinta rezultatul muncii desfasurate de toti romanii din tara. PIB-ul pe 2013 este de 140 miliarde de euro. Dupa 2008, Romania a pierdut in mod constant din valoare.

- Ma voi referi la perioada inceputa in 2000 si incheiata in 2008 de crestere economica. Din 2008, 2009 a oprit acest drum ascendent si obligatia noastra este sa aducem Romania intr-o directie de crestere. Ajustarile macroeconomce din perioada 2008-2010 erau necesare.

Ceea ce noi propunem, invatand din lectiile ultimilor ani este disciplina fiscala si bugetara, reducerea deficitului bugetar. Vreau sa oprim fetisizarea investitiilor. Nu orice investitie publica este necesara. O investitie publica trebuie sa aiba un sens.

- Guvernul nu are niciun ban al sau, ci gestioneaza niste bani ai cetatenilor Romaniei. Noi suntem doar niste administratori.

- As vrea sa fac doua precizari de introducere: vreau sa lamuresc, sigur am folosit un termen, respectiv "un mesaj despre starea natiunii". Nu pretind si nu vreau sa transmit un mesaj despre starea natiunii. Responsabilitatea guvernului este felul in care stam cu banul public. Nu doresc sa imi insusesc nici o alta calitate.

Am tinut in aceasta seara si cu cateva zile inainte de vizita parteneriloe nostri internationali

- Guvernul nu are niciun ban al sau, el gestioneaza niste bani ale cetatenilor Romaniei. Noi suntem doar niste administratori.

Premierul Victor Ponta a inceput prezentarea bugetului si a mentionat ca trebuie "sa se cunoasca modul in care se strang banii publici si modul in care se cheltuie acesti bani".

Datoriile Romaniei, stranse din 1989 pana in prezent, se ridica la 51 de miliarde de euro, potrivit documentului publicat de premier. Din aceasta suma, 60 la suta este in valuta, iar 40% in lei. De asemenea, 48% reprezinta datorie interna si 52% datorie externa.

Bugetul va fi impartit astfel:

Salarii: 10,2 miliarde de euro;

Pensii: 11,2 miliarde de euro;

Investitii: 7,8 miliarde de euro;

Cheltuieli cu bunuri si servicii: 7,6 miliarde de euro;

Cheltuieli cu asistenta sociala: 4,4 miliarde de euro;

Dobanzi la credite: 2,5 miliarde de euro;

Subventii: 1,1 miliarde de euro;

Contributia Romaniei la UE: 1,4 miliarde de euro;

Alte transferuri si cheltuieli: 2,9 miliarde de euro..

Premierul Victor Ponta prezinta, joi seara, proiectul de buget pentru 2013, care se bazeaza pe pe o crestere economica de 2% si un deficit bugetar de 1,7% din PIB, bugetul Romaniei nu va fi cu mult diferit de cel din 2012, spune Ponta.

De asemenea, bugetul va trebui verificat si de oficialii Fondului Monetar International, in timpul misiunii de evaluare ce incepe pe 15 ianuarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buget 2013 Ponta, #guvern Ponta, #proiect buget 2013 reduceri bugetare 2013 , #Guvernul Romaniei