Ponta: Romania ar trebui sa aiba si in 2013 un acord cu FMI

Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 14:39
1670 citiri
Ponta: Romania ar trebui sa aiba si in 2013 un acord cu FMI

Premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul este pregatit pentru vizita delegatiei FMI de marti si considera ca Romania ar trebui sa aiba si anul viitor un acord cu FMI si CE.

"Tot ceea ce am discutat cu FMI ramane valabil, iar opinia mea este ca anul viitor, dupa ce expira actualul acord de tip preventiv, sa avem in continuare un acord cu FMI, CE, pentru ca este pana la urma in interesul nostru", a spus Ponta.

O echipa de experti ai FMI, condusa de seful misiunii Fondului in Romania, Erik de Vrijer, se va afla la Bucuresti in perioada 6-14 noiembrie pentru discutii cu autoritatile romane despre evolutiile economice recente, perspectivele economice, politica fiscala si monetara si reformele structurale.

Echipa FMI va fi insotita de experti de la Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Board-ul FMI a aprobat la finele lunii septembrie cea de-a sasea evaluare a acordului preventiv cu Romania, disponibilizand cea de-a saptea transa, in valoare de 430 milioane DST - drepturi speciale de tragere (513 milioane euro), din programul de finantare de 3,5 miliarde euro. Astfel, suma totala pusa la dispozitia Romaniei pana in prezent de la inceputul acordului cu FMI, din martie 2011, este de 3,2 miliarde euro.

Guvernul, pregatit pentru vizita FMI

Guvernul este "foarte pregatit" pentru vizita FMI, iar pietele financiare s-au aratat favorabile Romaniei prin randamentul redus al emisiunii de obligatiuni de 1,5 miliarde de euro, a aratat prim-ministrul Romaniei, Victor Ponta.

"Suntem foarte pregatiti pentru vizita FMI. Dupa cum stiti, dincolo de votul unanim din board-ul FMI (privind aprobarea celei de-a sasea evaluari a acordului preventiv, n.r.), practic saptamana trecuta mesajul dat de cei care n-au influente politice, si anume de pietele financiare, pentru Romania a fost un mesaj extraordinar de puternic in aceasta perioada si favorabil", a spus Ponta, citat de Mediafax.

#Ponta vizita FMI, #guvern vizita FMI, #emisiune obligatiuni Romania, #reactie piete financiare Romania , #Guvernul Romaniei