Predoiu: O activitate economica sanatoasa depinde de performanta profesiei de auditor financiar

Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 16:16
1538 citiri
Predoiu: O activitate economica sanatoasa depinde de performanta profesiei de auditor financiar

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a transmis, miercuri, cu ocazia Zilei Nationale a Auditorului Financiar, ca o activitate economica sanatoasa, cu obiective generale de dezvoltare economica durabila, depinde in buna masura de o buna performanta a profesiei de auditor financiar, potrivit NewsIn.

"Profesia de auditor financiar face parte din ansamblul profesiilor care concura esential la buna functionare a mediului de afaceri, alaturi de profesia de contabil, avocat, bancher sau practician in reorganizare si lichidare.

O activitate economica sanatoasa, in acord cu legitatile economice obiective, cu obiectivele generale de dezvoltare economica durabila, atarna in buna masura de o buna performanta a profesiei de auditor financiar", se arata in mesajul transmis de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, cu ocazia Zilei Nationale a Auditorului Financiar si care va fi prezentat in cadrul seminarului "Auditul Financiar Necesitate a Guvernantei Corporative", informeaza miercuri Ministerul Justitiei (MJ).

Potrivit mesajului transmis de ministrul Justitiei, creditul este vital pentru o activitate economica rentabila cu adevarat, care sa creeze locuri de munca, profit pentru actionari si impozite pentru comunitate, insa creditul presupune incredere, care se cladeste pe evaluari ce tin si de acuratetea si calitatea auditului financiar.

"In epoca in care viata sociala si gospodariile atarna in cel mai inalt grad de rezultatele activitatii economice, in epoca in care prin intermediul pietelor financiare, de capital si bancare, intreprinderile atrag prin intermediul bancilor sau direct, resursele financiare ale societatii pentru a le folosi eficient, este natural ca acest proces sa se desfasoare cu acuratete si in acord cu legea.

Iar rolul auditorului financiar este cheie sub acest aspect", a transmis Catalin Predoiu.

Totodata, ministrul a subliniat, in mesajul sau, faptul ca este imorala, inainte de a fi ilegala, castigarea increderii propriilor actionari, a clientilor si partenerilor de afaceri, a investitorilor si bancherilor pe baza unei contabilitati fictive si audit eronat.

In economie, ca si in societate, raul se poate strecura prin multe si nebanuite cai si toate aceste practici insumate pot conduce la dezechilibre si crize.

Mai mult, ministrul a sustinut ca auditorii financiari joaca un rol cheie pentru bunul mers al afacerilor, dar si pentru credibilitatea companiilor si a pietelor si pentru corectitudinea jocului economic.

"Acesta este premisa de la care Ministerul Justitiei pleaca in cooperarea institutionala constructiva cu Camera dumneavoastra, cu Consiliul pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar. Aceasta cooperare s-a desfasurat in bune conditii pana in prezent.

Va vom sprijini in continuare, prin reprezentantul nostru in Consiliul pentru Supraveghere, pentru consolidarea acestuia si realizarea acquisul comunitar in materie si a Strategiei privind supravegherea publica a auditului statutar", se mai arata in mesajul ministrului Justitiei.

De asemenea, a adaugat Predoiu, reprezentantul Ministerului Justitiei in Comisia de apel a Camerei Auditorilor Financiari din Romania va continua sa participe cu profesionalism la solutionarea contestatiilor in materie disciplinara impotriva deciziilor Consiliului Camerei, in respectul normelor procedurale si substantiale.

Totodata, Catalin Predoiu a remarcat excelenta colaborare intre specialistii Camerei si cei ai Ministerului Justitiei in derularea proiectelor de reformare a legislatiei societatilor comerciale.

"Expertiza specialistilor Camerei si deschiderea de cooperare a acestora in perioada in care institutia noastra incerca o opera de pionierat, integrarea in dreptul romanesc a principiilor guvernarii corporatiste, au fost un sprijin efectiv", se arata in mesajul citat.

Predoiu a aratat si ca ministerul doreste continuare relatiilor de colaborare, sens in care i-a invitat pe auditori sa se alaturi unei initiative recente a MJ, denumita Platforma de dialog si cooperare cu mediul de afaceri.

"Prin intermediul Platformei ne-am propus sa percepem direct asteptarile mediului de afaceri in privinta legislatiei comerciale si dificultatile create de aceasta, pentru a le inlatura.

Au salutat deja si s-au asociat acestei initiative Ambasada Statelor Unite ale Americii si Camera de Comert Americana in Romania, Ambasada Marii Britanii si Camera de Comert Romano-Britanica, Consiliul Investitorilor Straini, Asociatia Romana a Bancilor, Ambasada Germaniei si Camera de Comert Romano-Germana, precum si operatori economici si financiari", potrivit mesajului transmis de ministrul Justitiei.

Mai mult, Predoiu a adresat Camerei Auditorilor Financiari invitatia de a intensifica dialogul cu reprezentantii Ministerului Justitiei, eventual in cadrul lucrarilor acestei platforme, prin desemnarea unui reprezentant tehnic care sa participe la lucrarile Grupului de Lucru Operativ al Platformei.

Pe de alta parte, in cadrul mesajului transmis cu ocazia Zilei Nationale a Auditorului Financiar, ministrul Justitiei a prezentat o parte din realizarile legislative recente ale institutiei.

Despre elaborarea si adoptarea noilor coduri, un proiect major al MJ, Predoiu a spus ca este transformarea in realitate normativa un efort derulat pe durata mai multor ministeriate, "ce a implicat activitatea asidua si expertiza unor profesionisti si practicieni ai dreptului recunoscuti".

"Cum bine stiti, Codul civil si Codul penal au fost adoptate de Parlament in iunie 2009, iar Codul de procedura civila si Codul de procedura penala, in luna iunie a acestui an.

Potrivit dispozitiilor finale, ele vor intra in vigoare la 1 octombrie 2011.

Cele patru coduri vor alcatui o noua paradigma a desfasurarii actului de justitie si, pe un plan mai larg, a organizarii intregii societati romanesti.

Implementarea acestora va asigura desprinderea definitiva a Romaniei de era postcomunista a tranzitiei si cantonarea ireversibila in universul de valori si institutii ale lumii euroatlantice", a afirmat ministrul.

Totodata, Predoiu le-a transmis auditorilor ca Parlamentul Romaniei a fost deja sesizat cu legile de punere in aplicare a Noului Cod civil si a Noului Cod penal, iar in prezent este dezvoltat un demers similar in privinta Codului de procedura civila si a Codului de procedura penala, care propun crearea in materia procedurilor judiciare a unui ansamblu legislativ modern, care sa raspunda pe deplin imperativelor functionarii unei justitii moderne, adaptate asteptarilor sociale, precum si necesitatii cresterii calitatii acestui serviciu public.

Avand in vedere ca noile coduri urmeaza sa intre in vigoare in toamna lui 2011, a fost promovata o lege de tranzitie catre aceste noi reglementari, o "mica reforma" in raport cu marea reforma a codurilor, dar in acelasi timp o reforma consistenta, apta sa deschida calea scurtarii termenelor proceselor si unificarii jurisprudentei.

"Am dorit ca acest proiect sa fie rezultatul unui consens intre institutiile din mediul judiciar si al unui consens intre partidele parlamentare.

Sunt extrem de bucuros sa constat ca acest obiectiv important al Ministerului Justitiei a fost realizat dupa 10 luni de munca sustinuta si dialog intens cu toate partile interesate in proiect", a spus Predoiu.

Mai mult, ministrul Justitiei a dorit sa semnaleze si o serie de alte proiecte legislative relativ recente, cu incidenta asupra mediului de afaceri si, implicit, asupra activitatii auditorilor financiari.

"Astfel, la sfarsitul anului 2009, Ministerul Justitiei a creionat legislativ o noua perspectiva asupra activitatii de inregistrare in registrul comertului, transformand controlul judiciar prealabil inregistrarii intr-un control administrativ, mai rapid, mai flexibil.

Acest control este realizat, cu titlu temporar, de oficiali ai Oficiului National al Registrului Comertului, si in curand, de un nou corp profesional juridic, registratorii comerciali", a transmis ministrul.

Mai mult, ca urmare a cresterii numarului de societati care au dificultati financiare, s-a impus o imbunatatire a procedurilor judiciare de insolventa, a spus Predoiu, care a adaugat ca in acest scop, in iulie 2010 a fost adoptat un act normativ, initiat de Guvernul Romaniei, ce urmareste reducerea duratei procedurii insolventei , iar recent, printr-o initiativa comuna a Ministerului Justitiei, Ministerului Finantelor Publice si Bancii Nationale a Romaniei, a fost pus la indemana debitorilor si creditorilor acestora un instrument facultativ ce furnizeaza indicii pentru incheierea unor acorduri care sa conduca la recuperarea mai rapida a creantelor cu mentinerea viabilitatii firmelor ("Ghidul pentru restructurarea extrajudiciara a obligatiilor societatilor comerciale").

In finalul mesajului sau, ministrul le-a transmis auditorilor financiari ca ministerul va continua sa implementeze politica sa de cooperare institutionala constructiva cu toate profesiile, inclusiv cu profesia de auditor financiar si institutiile create de aceasta. 

#catalin, # predoiu, # auditor, # financiar , #Guvernul Romaniei