Prevederile Directivei referitoare la serviciile de plata, transpuse in legislatia interna

Vineri, 02 Iulie 2010, ora 00:06
1548 citiri
Prevederile Directivei referitoare la serviciile de plata, transpuse in legislatia interna

Guvernul a transpus in legislatia nationala prevederile Directivei europene cu privire la serviciile de plata, prin introducerea unor drepturi pentru persoanele juridice, dupa ce Comisia Europeana a declansat procedura de infringement impotriva Romaniei, informeaza Newsin.

Potrivit unei Ordonante de Urgenta care modifica OUG 113/2009 cu privire la serviciile de plata, adoptate in sedinta de miercuri, utilizatorii persoane juridice pot sa sesizeze Garda Financiara pentru incalcarea, de catre prestatorii de servicii de plata, a dispozitiilor privind transparenta conditiilor si a cerintelor in materie de informare si a celor privind drepturile si obligatiile referitoare la prestarea si utilizarea serviciilor de plata.

Persoanele juridice au dreptul sa dea in judecata prestatorii de servicii de plata care au incalcat dispozitiile OUG 113.

Scopul Directivei cu privire la serviciile de plata este acela de a garanta eficienta si securitatea platilor electronice in cadrul UE - precum transferul de credit sau platile prin card.

Directiva constituie baza legala pentru implementarea Sistemului Unic de Plati in Euro (SEPA) in 2012. Obiectivele Directivei sunt: crearea unei piete unice de plati in cadrul UE, aplicarea unui set de reguli pentru toti prestatorii de servicii de plata, protectia consumatorului de servicii de plata si transparenta conditiilor si obligatiilor de informare din partea prestatorilor de servicii.

Directiva privind Serviciile de Plata se aplica tuturor operatiunilor de plata efectuate in oricare din moneda statelor membre apartinand UE si Spatiului Economic European, daca atat banca platitorului cat si cea a beneficiarului se afla intr-un stat membru.

Daca actul normativ nu ar fi fost adoptat de Guvern, Romania risca sesizarea in fata Curtii Europene de Justitie si obligarea la plata unor amenzi pentru neindeplinierea obligatiilor ce ii revin prin Tratatul de aderare la UE. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#directiva, #servicii de plata, #infringement, #comisia europeana , #Guvernul Romaniei