Producatorii: Modificarea taxei de clawback va scumpi, din nou, medicamentele

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 12:00
1668 citiri
Producatorii: Modificarea taxei de clawback va scumpi, din nou, medicamentele
medicamentele se vor scumpi

Guvernul a modificat din nou, in mare secret, taxa clawback, obligandu-i pe toti producatorii de medicamente sa contribuie la bugetul de stat in functie de consumul total de medicamente si nu de cota individuala, cum era pana acum. Producatorii atrag atentia ca taxa, chiar si in forma intiala, este discriminatorie, prin suprafiscalizare si subliniaza faptul ca pacientii vor avea de suferit, pentru ca medicamentele ieftine vor disparea de pe piata.

Sistemul clawback a fost introdus in urma cu 2 ani si presupunea ca toti producatorii de medicamente trebuie sa contribuie la finantarea sistemului public de sanatate cu o suma de bani ce variaza intre 5% si 11%, din veniturile realizate din vanzarea produselor.

Companiile din domeniu au acuzat atunci ca noua taxa este discriminatorie pentru agentii economici prin suprafiscalizare. Guvernul a admis, atunci, ca sistemul s-a dovedit nefunctional deoarece nu a fost colectat decat aproximativ 5% din suma previzionata. Acum a decis sa modifice din nou taxa.

Guvernul a modificat-o in asa fel incat sa fie calculata in functie de consumul total de medicamente si nu in functie de cota individuala, asa cum era pana acum. Cei mai afectati vor fi consumatorii, pentru ca pretul medicamentelor va creste.

Astfel, in calculul taxei clawback vor fi luate in considerare cota de piata a producatorului de medicamente, in proportie de doua treimi si cresterea vanzarilor de medicamente, in proportie de o treime.

Pana acum, taxa clawback se calcula in functie de consumul total de medicamente.

Dragos Damian, directorul general de la Terapia-Ranbaxy, sustine ca guvernul a tinut cont de parerea producatorilor doar intr-o oarecare privinta, pentru ca "nu a adoptat toate observatiile noastre referitoare la metodologie de calcul si la excluderea medciamentelor generice de la plata pentru 2011".

O taxa discriminatorie

Intrebat cum influenteaza taxa clawback businessul local, Dragos Damian a declarat ca suprafiscalizeaza.

"Taxa suprafiscalizeaza si are un impact negativ al fluxului de capital. Obliga la revizuirea portofoliului si opreste investitiile economice in industria farmaceutica", a declarat omul de afaceri, pentru Business 24.

Acesta sustine ca industria producatorilor de medicamente considera taxa discriminatorie.

"Taxa este aplicata doar pe medicamente, desi exista multe alte servicii si bunuri medicale care sunt decontate si care nu fac obiectul unei taxe similare. Din aceasta perspectiva, industria noastra considera ca taxa este discriminatorie", a mai spus omul de afaceri.

La randul sau, Steve Warner, managing director Merk Sharp & Dohme (MSD) Romania si presedinte al Asociatiei Companiilor Farmaceutice American din Romania, sustine ca producatorii de medicamente platesc taxe calculate in functie de doua variabile, deocamdata, necunoscute.

"Legislatia prevede ca producatorii de medicamente trebuie sa plateasca o taxa in cuantumul diferentei dintre bugetul de medicamente si consumul real, insa, pana in acest moment, autoritatile nu au comunicat bugetul pentru medicamente pentru 2011.

Din cauza acestei ordonante, taxele pe care le platim sunt calculate folosind doua variabile deocamdata necunoscute: bugetul si consumul", a spus, pentru Agerpres, Steve Warner.

Acesta subliniaza faptul ca fara a sti impactul taxei, nu se pot planifica afacerile.

In timp ce pacientii nu vor mai gasi produse ieftine in farmacii pentru ca acestea vor fi primele scoase din uz si vor plati mai mult cand vor incerca sa gaseasca alte optiuni, producatorii se vor indrepta catre export si catre produse fara prescriptie medicala, care nu fac obiectul taxei, a mai explicat directorul general Terapia Ranbaxy.

Mai mult decat atat, acesta precizeaza ca, pentru medicamentele generice o astfel de taxa nu trebuie aplicata.

In schimb, "este necesara o finantare suplimentara a sistemului, un control riguros al cheltuielilor in baza unor criterii prestabilite", potrivit lui Dragos Damian.

In ceea ce priveste felul in care va arata piata dupa aceasta modificare, directorul general Terapia Ranbaxy apreciaza ca efectele se vor vedea, probabil, in sase luni.

Pierderi de aproape un miliard de lei

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente a atras atentia ca prin aplicarea modificarii taxei clawback, industria farmaceutica din Romnia ar putea suferi o pierdere de 842 milioane de lei.

Suma reprezinta o scadere a pietei cu aproape 30%. Mai mult decat atat, companiile farmaceutice vor fi obligate sa sustina integral diferenta dintre bugetul alocat si consumul de medicamente.

Pe de alta parte, in opinia Guvernului, taxa clawback ramane o solutie de crestere a veniturilor, pentru ca banii colectati pot fi folosititi pentru sutinerea programelor nationale, in sanatate.

Seful misiunii FMI in tara, Jeffrey Franks, i-a cerut Guvernului, la inceputul lunii august, sa renunte la sistemul clawback din domeniul sanitar si sa propuna o noua versiune de taxare.

#taxa clawback, #taxa clawback nemultumiri, #taxa claw back producatori medicamente , #Guvernul Romaniei