Romania nu intra in Schengen, dar tine capul sus

Luni, 04 Martie 2013, ora 08:32
2643 citiri
Romania nu intra in Schengen, dar tine capul sus

Premierul Victor Ponta a reafirmat ca Romania nu renunta la ideea de a intra in Schengen, apreciind ca un astfel de obiectiv trebuie sa fie atins cu demnitate, "in timp ce altii ne fac de ras in Europa".

Premierul a aratat ca ideea Germaniei era cunoscuta de membrii guvernului, dar din motive diplomatice aceasta nu a fost anuntata.

"Stiam cu totii ca Germania are retineri fata de aceasta decizie...", a afirmat premierul, duminica seara, la Ateneul Roman.

"Este ridicol sa punem toate discutiile noastre pe plan european, tot timpul acestea sa inceapa cu Schengen.

Avem multe alte probleme, proiecte pe domenii importante si sigur dupa octombrie, care din fericire urmeaza dupa septembrie - vor fi alegeri - o sa vedem daca se poate lua o decizie.

Cine a inteles ca nu vrem sa intram in Schengen, asta e, minte putina, vrem sa intram in Schengen. Dar proiectele Romaniei pe plan european sunt multe altele si nu o sa mai incepem orice discutie cu orice prim-ministru, cu orice ambasador de la Schengen.

Deja este foarte clar, ce trebuia sa facem am facut, acum trebuie sa vina un context politic favorabil si cu cat mai putin din Romania ne tot injura, prin capitalele europene, cu atat mai usor o sa vina acel moment favorabil.

Problemele noastre au fost doar din Romania, si daca le-am rezolvat acum, asteptam momentul si contextul politic", a spus seful Executivului.

Premierul a precizat ca nu are nimic de reprosat Germaniei si celor din Romania care nu inteleg ca "tot injurand si vorbind rau Romania de la Bruxelles sau pe la Berlin fac rau acestei tari".

Ministrul Afacerilor Externe: Corlatean: trebuie sa fim demni

Titus Corlatean, seful diplomatiei romane a subliniat ca obiectivul integrarii in spatiul Schengen este unul important pentru Romania pentru care trebuie "sa ne batem, (...) dar cu demnitate, nu stand si asteptand cu mana intinsa".

"Subiectul este unul important pentru Romania, pentru cetateni, pentru mediul de afaceri. (...) Da, trebuie sa ne batem pentru un obiectiv important al Romaniei, dar cu demnitate, nu stand si asteptand cu mana intinsa. Pentru ca daca respectam toate criteriile avem o asteptare legitima", a spus ministrul Corlatean.

El a precizat ca in saptamana care urmeaza va fi adoptat mandatul pe care il va avea Romania la Consiliul Justitie si Afaceri Interne din 7 - 8 martie, tara noastra urmand a fi reprezentata la reuniune de ministrul Radu Stroe.

Ministrul Corlatean a mai spus ca autoritatile de la Bucuresti asteapta in plenul Consiliului JAI - "acolo unde exista o larga majoritate de sustinere a Romaniei si Bulgariei" - "explicarea motivelor, dar potrivit criteriilor, potrivit Tratatului si aquis-ului comunitar".

"Din acel moment, daca in mod nejustificat si nelegitim nu se adopta o solutie de compromis pentru care suntem dispusi sa discutam, atunci nu va mai fi o prioritate pe agenda imediata a Guvernului.

Nu inseamna ca nu ne intereseaza, nu inseamna ca nu ne dorim, dar cei care doresc sa se lamureasca, sa faca invitatia Romaniei si Bulgariei la momentul pe care il doresc. Noi in orice caz vom fi gata pentru aderare. Nu va fi acum, va fi la toamna, va fi anul viitor, Romania si Bulgaria vor fi membre Schengen", a subliniat seful diplomatiei romane.

Corlatean a mai spus ca in anii in care a fost in Opozitie a avut senzatia "unei slabiciuni a institutiilor statului roman, a reprezentarii externe a Romaniei", iar in prezent trebuie facut fata "acestor consecinte acumulate".

Ministrul Afacerilor Externe a reiterat ca nu exista o motivatie obiectiva, corecta ca Romania sa nu intre in Schengen, ci "sunt alte motive de natura politica".

"Mergem mai departe, nu dramatizam. Schengen-ul ne intereseaza, dar sa facem parte dintr-un proces lipsit de credibilitate asta nu ne mai intereseaza", a subliniat seful diplomatiei romane.

Germania pune bete in roate Romaniei

Consiliul Justitie si Afaceri Interne se intruneste in zilele de 7 si 8 martie.

Duminica, ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat ca, in cazul in care Romania si Bulgaria vor insista la Consiliul JAI asupra unui vot in privinta stabilirii unui termen concret de aderare la Schengen, Germania va recurge la veto.

"Extinderea spatiului Schengen este acceptata de catre cetatenii nostri numai daca sunt indeplinite conditiile de baza", ceea ce ""nu este cazul in prezent"", a spus ministrul Hans-Peter Friedrich pentru Der Spiegel, citat de Die Welt.

Ministerul roman al Afacerilor Externe si cel al Afacerilor Interne au reiterat, duminica, printr-un comunicat de presa comun, ca Romania a indeplinit toate criteriile de aderare la spatiul Schengen, conform acquis-ului in domeniu.

"Romania reafirma pozitia sa de principiu ca procesul de aderare la spatiul Schengen nu depinde de alte criterii decat cele stipulate cu claritate in acquis. Totodata, la Consiliul European din 1-2 martie 2012, Romania a acceptat indeplinirea unor masuri suplimentare in domeniu, menite sa consolideze increderea partenerilor europeni in capacitatea sa de a-si asuma statutul de membru Schengen si sa faciliteze, ca urmare, deblocarea dosarului si adoptarea unei decizii pozitive.

Aceste masuri au fost implementate de Romania in totalitate, in termenii agreati, fapt recunoscut de Consiliul European din decembrie 2012. In aceste conditii, apreciem esential ca subiectul privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen sa se regaseasca pe agenda Consiliului JAI din 7 - 8 martie 2013", se arata in comunicatul de presa.

#Romania intrare Schengen, #Romania respinsa Schengen, #Germania intrare Romania Schengen , #Guvernul Romaniei