Romania va reitera 2014 ca data tinta pentru adoptarea euro

Miercuri, 18 Februarie 2009, ora 09:29
1603 citiri
Romania va reitera 2014 ca data tinta pentru adoptarea euro

Guvernul roman va reitera tinta sa privind adoptarea euro in 2014 in cadrul unui raport de convergenta ce urmeaza a fi trimis saptamana aceasta la Bruxelles, a declarat ieri, pentru Reuters, un oficial guvernamental.

Si alte guverne din Europa de Est, precum cel al Ungariei sau al Poloniei, si-au reiterat saptamana aceasta planurile de adoptare a euro, chiar daca monedele nationale se depreciaza din cauza ingrijorarilor legate de economie, ceea ce ameninta cu reinflamarea inflatiei si destabilizarea economiilor.

Banca centrala a Poloniei a ridicat, insa, semne de intrebare cu privire la planurile Varsoviei de a adopta euro in 2012, spunand ca este dificil sa gaseasca argumente economice care sa sprijine intrarea in mecanismul ERM 2 (Exchange Rate Mechanism 2 - anticamera adoptarii monedei europene n.r.).

Fostul guvern liberal de centru-dreapta al Romaniei, aflat la putere in perioada 2004-2008, a fixat 2014 ca tinta pentru adoptarea euro.

"Raportul este in curs de pregatire, spre a fi trimis la Bruxelles probabil in urmatoarele 2-3 zile. Nu s-a schimbat nici data tinta pentru adoptarea euro si nici cea de 2012 pentru intrarea in ERM 2", a precizat, pentru Reuters, oficialul.

Ultimul sondaj Reuters arata ca piata se asteapta ca Romania sa intre in ERM2 in 2012, iar analistii au anticipat ca intrarea in zona euro va avea loc in 2015.

Analistii din Polonia au spus ca turbulentele actuale de pe piete si recesiunea in plina expansiune ar putea ameninta serios stabilitatea cursului de schimb al zlotului, odata cu intrarea in ERM2, cand va deveni si mai vulnerabil la atacurile speculative.

Ministrul roman de finante Gheorghe Pogea declarat, insa, la sfarsitul anului trecut, inainte sa fie numit in actuala functie, ca aceasta criza atrage atentia asupra nevoii de adoptare a monedei europene mai devreme, deoarece zona euro ar conferi Romaniei un teren mai bun pentru apararea tarii de probleme asemanatoare celor care afecteaza Europa de Est.

Majoritatea economistilor considera ca Romania este unul dintre cele mai vulenrabile state din Europa, din cauza deficitului amplu de cont curent, care inseamna ca majoritatea investitorilor au plecat de pe piata interna, determinand o depreciere record a leului fata de euro.  

#adoptarea, #bruxelles, #euro, #guvern, #romania , #Guvernul Romaniei