Statul a imprumutat 5,5 milioane euro pe ora de la inceputul acestui an

Vineri, 17 Februarie 2012, ora 19:03
1391 citiri
Statul a imprumutat 5,5 milioane euro pe ora de la inceputul acestui an

Romania a imprumutat, de la inceputul anului, 20 miliarde de lei (4,6 miliarde de euro), de doua ori mai mult decat banii imprumutati in aceeasi perioada din 2011, ceea ce inseamna 132 milioane de euro pe zi sau 5,5 milioane de euro pe ora, potrivit calculelor The Money Channel.

Ministerul de Finante a atras de pe piata interna aproximativ 3,5 miliarde de euro, la care se adauga si emisiunea de bonduri in dolari.

Statul si-a propus sa atraga de pe piata interna prin licitatiile de titluri de stat de pana acum aproximativ 8 miliarde de lei, insa a imprumutat de aproape doua ori mai multi bani, adica 15 miliarde de lei. Se mai adauga la banii imprumutati si emisiunea de obligatiuni pe piata externa, prin care statul a atras 1,5 miliarde de dolari de pe Wall Street.

Astfel, de la inceputul anului, Romania a imprumutat 20 de miliarde de lei sau 4,6 miliarde de euro, de doua ori mai mult decat banii imprumutati in aceeasi perioada din 2011. Cele 4,6 miliarde de euro imprumutate la inceputul acestui an reprezinta aproximativ 29% din nevoia de finantare estimata de Ministerul de Finante pentru tot anul.

Calculele mai arata ca statul a imprumutat, in medie, 132 de milioane de euro in fiecare zi lucratoare de la inceputul anului, adica 5,5 milioane de euro pe ora.

Cu o datorie publica de 33,3% din PIB la sfarsitul trimestrului al doilea din anul trecut, Romania ramane printre statele membre ale UE fara probleme, din acest punct de vedere. In Uniune, datoria medie se ridica la 82,2% din produsul intern brut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#imprumut Romania 2012, #suma imprumutata Romania 2012 , #Guvernul Romaniei