Ungureanu: Suntem tara cu cea mai mica absorbtie din UE

Joi, 16 Februarie 2012, ora 19:45
1426 citiri
Ungureanu: Suntem tara cu cea mai mica absorbtie din UE

Romania este tara cu cea mai mica absorbtie de fonduri comunitare din UE, o realitate care nu poate fi negata si care trebuie schimbata prin corectarea deficientelor, pornind de la relationarea cu beneficiarii si pana la rapiditatea de procesare a cererilor acestora, afirma premierul Ungureanu.

El a convocat, joi, comitetul interministerial pentru a analiza masurile necesare in plan legislativ si administrativ prin care sa fie imbunatatita absorbtia fondurilor europene.

Potrivit datelor prezentate de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, Romania a absorbit, pana la data de 10 februarie, o suma de 1,211 miliarde euro fonduri structurale si de coeziune, reprezentand 6,3% din alocarea pentru obiectivul convergenta.

"Suntem tara cu cea mai mica absorbtie din Uniunea Europeana. Este o realitate pe care nu o putem nega si pe care avem obligatia sa o schimbam. Trebuie corectate deficientele de ordin structural, pornind de la relationarea cu beneficiarii si pana la rapiditatea cu care sunt procesate cererile acestora. Va cer sa va asigurati ca asupra oamenilor cu care lucrati nu planeaza nicio suspiciune de coruptie", a spus Ungureanu membrilor comitetului.

El a cerut simplificarea procedurilor de verificare a cererilor de rambursare, finalizarea procesului de standardizare a documentelor de achizitie publica si accelerarea procesului de consolidare a capacitatii administrative la nivelul autoritatilor de management.

Premierul a avertizat totodata ca termenul de 45 de zile stabilit de Guvern pentru procesarea cererilor de rambursare trebuie respectat "cu strictete".

#absorbtie fonduri europene, #premier Romania absorbtie fonduri europene, #Ungureanu premier Romania fonduri europene , #Guvernul Romaniei