Vass: Romania are cel mai mic nivel al datoriei externe pe locuitor din UE

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 19:18
1563 citiri
Vass: Romania are cel mai mic nivel al datoriei externe pe locuitor din UE

Datoria externa totala a Romaniei a atins 96,88 miliarde euro in luna noiembrie 2011, cu aproape 5% mai mult decat anul trecut, dar are cel mai mic nivel al datoriei externe pe locuitor in UE, potrivit unei analize elaborata de catre Andreea Paul-Vass, consilier de stat al primului ministru.

"Desi in crestere, Romania are cea mai mica valoare a datoriei externe pe locuitor (4.570 euro/locuitor, fata de 4.810 euro/locuitor in Bulgaria sau 7.002 euro/locuitor in Polonia) intre statele membre ale UE. Polonia a angajat o datorie externa de peste 2,5 ori mai mare decat a Romaniei, in timp ce Ungaria are o datorie externa cu 40% mai ridicata fata de cea a tarii noastre", se arata in analiza remisa Agerpres, joi.

Datoria externa totala a Romaniei a atins 96,88 miliarde euro in luna noiembrie 2011, cu aproape 5% mai mult decat anul trecut, iar pentru 2012 prognozele indica o datorie externa totala de 101,53 miliarde euro.

Mai mult de jumatate (58%) din datoria externa totala este angajata de sectorul privat. Astfel, in noiembrie 2011, valoarea acesteia a atins 56,2 miliarde euro. Datoria externa privata a cunoscut o usoara diminuare la sfarsitul anului 2009, insa de atunci a revenit pe un trend ascendent.

Totusi, ritmul de crestere este inferior celui inregistrat inainte de anul 2008. Datoria privata este suportata doar de catre cei care au contractat-o si nu antreneaza obligatii pentru stat decat in situatii exceptionale (de pilda, cazurile de salvare a sistemului bancar).

Datoria externa publica se ridica la 22,2 miliarde euro in noiembrie 2011

Datoria externa publica totala se ridica la 22,2 miliarde euro, la sfarsitul lunii noiembrie anul trecut, reprezentand 23% din datoria externa totala. Volumul sau s-a dublat in anul 2011, fata de valoarea de acum patru ani. Valoarea insumeaza datoria publica directa, datoria public garantata pe termen mediu si lung si datoria publica externa pe termen scurt.

Depozitele pe termen mediu si lung ale nerezidentilor au crescut constant, ajungand la 8,4 miliarde euro in luna noiembrie, adica 8,7% din datoria externa totala.

Imprumuturile angajate de la FMI care intra in rezerva BNR sunt parte componenta a datoriei externe totale, iar valoarea acestora era de 10,05 miliarde euro in luna noiembrie a anului trecut, fata de 5,7 miliarde euro in anul 2009.

Vass: Decalajul dintre ritmul de crestere a datoriei externe si PIB s-a micsorat

Andreea Paul-Vass pune in evidenta si faptul ca "decalajul dintre ritmul de crestere a datoriei externe si a PIB-ului s-a ingustat substantial, atat ca dinamica anuala, cat si ca nivel raportat pe locuitor".

In privinta serviciului datoriei externe, respectiv platile de efectuat in anul 2011 pentru achitarea ratelor scadente, a dobanzilor si a altor cheltuieli aferente imprumuturilor externe, analiza noteaza ca este vorba despre 34,9 miliarde euro in noiembrie 2011.

Serviciul datoriei externe a atins maximul de 49 miliarde euro in anul 2009, dupa care s-a inscris pe un trend descendent. Valoarea actuala este cu aproape o treime mai mica decat in urma cu doi ani.

Rezervele internationale ale Romaniei, reprezentand atat valute, cat si aur, au fost de 36,02 miliarde euro la sfarsitul lui noiembrie 2011, fiind capabile sa acopere serviciul datoriei externe. Volumul rezervelor internationale ale Romaniei acoperea 7,4 luni de importuri de bunuri si servicii la sfarsitul aceleiasi luni.

Cele mai recente informatii de la Banca Nationala a Romaniei (BNR) indica o crestere a volumului rezervelor internationale cu 1,23 miliarde euro, astfel ca la sfarsitul anului 2011 valoarea acestora se situa la 37,25 miliarde euro.

"Romania se mentine intre tarile fruntase ale UE in privinta datoriei publice si a cresterii PIB. In anul 2011, datoria publica a atins 34% din PIB, ceea ce ne pozitioneaza pe locul 4 intre tarile UE cu cele mai mici datorii publice, potrivit Comisiei Europene. Avem a 10-a cea mai mare crestere economica din UE pe anul 2011, de 2,5%, conform estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza si a ultimelor informatii ale Comisiei Europene", precizeaza in incheiere analiza mentionata.

Europenii și economia pe muchie de cuțit a României. Detaliile care ne fac vulnerabili în fața oricărui șoc extern
Europenii și economia pe muchie de cuțit a României. Detaliile care ne fac vulnerabili în fața oricărui șoc extern
Ultimul raport axat pe evoluția vulnerabilităților economiei române este o analiză la rece a situației țării noastre din prezent. În spatele cifrelor și al predicțiilor încărcate de...
#andreea paul vass, #datorie externa romania, #datorie PIB , #Guvernul Romaniei