Boc schimba directorul ANRM si declasifica dosarul Sterling

Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 17:47
2235 citiri
Boc schimba directorul ANRM si declasifica dosarul Sterling

Premierul Emil Boc l-a inlocuit pe Bogdan Gabudeanu, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, cu  Maracineanu Gelu Agafiel si a dispus demararea procedurilor legale in vederea declasificarii contractului de concesionare a unor perimetre din Marea Neagra, companiei Sterling Resources Ltd.

Primul-ministru Emil Boc a dispus demararea procedurilor legale in vederea declasificarii anexei la Hotararea Guvernului 1446 din 12 noiembrie 2008 privind privind aprobarea Actului aditional nr. 11 la Contractul de explorare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia, din Marea Neagra

De asemenea, seful Executivului a sesizat Departamentul de Control al Primului-ministru in vederea elucidarii conditiilor in care a fost atribuit contractul de concesionare incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Sterling Resources Ltd.

Bogdan Gabudeanu, membru PNL, a fost numit la ANRM la 28 noiembrie 2006. Semnatura lui apare pe hotararea guvernului din noiembrie 2008 privind actul aditional nr.11 la contractul de explorare si impartire a productiei in perimetrele XIII Pelican si XV Midia incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si compania Sterling Resources Ltd.

Curtea Internationala de Justitie de la Haga a recunoscut, ieri, jurisdictia si drepturile suverane ale Romaniei pentru o suprafata de platou continental si zona economica exclusiva de 9.700 de kmp, adica 79,34% din zona in disputa cu Ucraina, ceea ce implica 70 de miliarde de metri cubi de gaze si 12 milioane de tone de petrol.

Decizia Curtii a deschis discutia despre exploatarea zacamintelor de hidrocarburi, in acest context, revenind in atentia presei o hotarare a Guvernului Tariceanu, de la sfarsitul mandatului, care face referire la concesiunea unor perimetre din Marea Neagra catre firma Sterling Resources.

#boc, #concesionare, #declasificare, #demitere, #gabudeanu, #sterling , #Hotarare guvern