50 de companii de stat, neluate in calcul pentru rectificarea bugetara

Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 13:30
1866 citiri
50 de companii de stat, neluate in calcul pentru rectificarea bugetara

Ministerul Economiei a cerut Guvernului rectificarea bugetelor de venituri si cheltuieli pe anul trecut pentru aproape 50 de companii, inclusiv cu cresteri de costuri, reclamand totodata ca Finantele nu au avizat solicitarea, desi legea nu impiedica modificarea acestor bugete dupa 31 decembrie 2011.

Solicitarea de revizuire a bugetelor, cu impact atat asupra veniturilor, cat si a cheltuielilor companiilor, a fost argumentata de minister prin cresterea castigului mediu pe economie, redimensionarea activitatii, diminuarea sumelor alocate de la buget pentru subventii, cresterea numarului de angajati in unele unitati, cu avertismentul ca in unele cazuri, precum la filialele Romarm, neaprobarea acestor bugete ar avea "grave consecinte economice si sociale", releva un document oficial.

Printre companiile cu bugete rectificate se numara Nuclearelectrica, Electrica, Santierul Naval Mangalia, Romarm, Romaero, Termoelectrica, Conpet,complexurile enregetice Turceni, Rovinari si Craiova, SN Lignitului Oltenia, Societatea Nationala a Sarii, Compania Nationala a Uraniului si filialele OPCOM, Teletrans, Formenerg, Smart, Hidroserv din Ramnicu Valcea, Sebes, Hateg, Cluj, Bistrita si Slatina.

Pe aceasta lista se mai afla filiale ale companiei Romarm, respectiv Tohan Zarnesti, Carfil Brasov, UM Cugir, Fabrica de Arme Cugir, UM Plopeni, Uzina Automecanica Moreni, Metrom Brasov, UM Mija, UM Bucuresti, UPS Dragomiresti, FP Fagaras, Electromecanica Ploiesti, Arsenal Resita, UM Sadu si Pirochim Victoria.

Necesitatea rectificarii bugetelor pentru aceste companii

Documentul citat include si explicatii punctuale privind necesitatea rectificarii bugetelor pentru unele dintre companii.

Astfel, in cazul Romarm sunt invocate influente ca urmare a cresterii castigului mediu pe economie si a reanalizarii obiectivelor de investitii aprobate, care au condus la actualizarea transferurilor pentru personalul din industria de aparare si la modificarea alocatiilor de capital pentru investitii, dar si ca efect al cresterii numarului de personal la filiale.

"Fata de numarul de personal prevazut in bugetele aprobate pentru 2010, filialele au inregistrat o crestere semnificativa a acestuia in a doua jumatate a anului 2010 si in 2011, consecinta a aplicarii OU privind actiuni de demilitarizare a unor bunuri transferate din patrimoniul Ministerului Apararii si cresterii semnificative a exporturilor.

Implicatiile neaprobarii acestor bugete ar avea grave consecinte economice si sociale", se arata in document.

Pentru SNLO si complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova este invocata cresterea cantitatii de energie solicitata de Dispeceratul Energetic National si minister din cauza regimului hidrologic deficitar si a starii de forta majora in sectorul energetic, in timp ce pentru Conpet este evocata necesitatea procesului de restructurare, cu influente in costuri.

In cazul Electrica sunt prezentate influente in venituri si costuri ca urmare a cresterii cantitatilor de energie electrica vandute si a redimensionarii structurii cheltuielilor conform evolutiei economice.

Influente in venituri si costuri sunt indicate si la Santierul Naval Mangalia, legate de comenzile primite pentru dezmembrarea unor nave pentru care exista termene limita prevazute in contracte.

In ceea ce priveste Nuclearelectrica, rectificarea bugetului este argumentata prin diminuarea fondurilor bugetare destinate achizitiei de apa grea.

Ministerul Economiei se plange ca Finantele au returnat proiectele fara sa le aprobe

Ministerul Economiei reclama totodata ca a primit tarziu avizul Ministerului Muncii pentru modificarea bugetelor, in timp ce Ministerul Finantelor a returnat proiectele fara sa le aprobe, dar si fara sa indice temeiul legal in baza caruia acestea nu pot fi acceptate.

"Solicitarea de rectificare bugetara a fost promovata de Ministerul Economiei inca de la inceputul lunii decembrie, dar procedura de aprobare la ministerele avizatoare, deosebit de laborioasa, a condus la restituirea bugetelor avizate de Ministerul Muncii abia la 29 decembrie 2011, respectiv 3 ianuarie 2012.

Ministerul Finantelor a returnat neavizate proiectele de hotarari pentru aprobarea rectificarii, fara a prezenta temeiul legal potrivit caruia nu pot fi aprobate dupa 31 decembrie 2011", reclama Ministerul Economiei.

Conducerea Ministerului Economiei considera insa ca nu exista un impediment din punct de vedere legal pentru ca bugetele sa nu fie avizate, primind deja acordul Ministerului Muncii, si solicita interventia Guvernului pentru ca Ministerul Finantelor sa fie mandatat sa accepte rectificarea, aratand ca indicatorii au fost deja analizati de specialistii din Finante, iar la returnarea neavizata a proiectelor nu au fost formulate observatii sau critici de fond.

Basescu vrea ca managerii ce nu au respectat parametrii bugetari sa fie concediati

La sfarsitul anului trecut, presedintele Basescu a anuntat ca premierul Emil Boc a respins cerererile de rectificari bugetare ale marilor companii de stat, el precizand ca spera ca seful Guvernului sa faca si "pasul urmator", adica "sa-i dea afara" pe managerii care nu au respectat parametrii bugetari.

"Am apreciat foarte mult o masura pe care prim-ministrul a luat-o. Ca de obicei, marile companii au venit, in una din ultimele sedinte de Guvern, cu rectificarea bugetelor, probabil nu si-au facut veniturile, au cheltuit mai mult decat au avut in bugetul initial si aveau nevoie ca Guvernul sa le consfiinteasca lipsa de responsabilitate a managerilor, sa le aprobe noile bugete pe anul acesta, sa le justifice, sa le acopere faptul ca nu si-au facut bugetele sau au avut cheltuielei mai mari.

Prim-ministrul a respins toate modificarile de buget, cerand explicatii asupra motivelor pentru care nu s-au realizat bugetele", a spus Basescu, la 21 decembrie.

Seful statului a aratat ca directorii acestor companii au crezut ca Guvernul va accepta rectificarile bugetare.

"Au mizat ca se duce ministrul lor in Guvern la prim-ministru care ar spune <>", a spus Basescu.

Basescu a mai spus ca lista acestor companii este destul de lunga, nominalizand Romgaz si Transgaz, care nu au avut pierderi, dar nu castiga cat ar trebui.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ministerul Economiei rectificare bugetara, #rectificare buget, #buget companii stat, #aprobare Finante , #Ministri