Anca Boagiu: 885 km de autostrada sunt in lucru

Marti, 20 Decembrie 2011, ora 13:25
2235 citiri
Anca Boagiu: 885 km de autostrada sunt in lucru

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii va atrage, in 2012, 40% din fondurile europene alocate acestui sector prin Programul Operational Sectorial Transporturi (POST), a anuntat, marti, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.

"Anul 2011 a fost unul dintre cei mai buni ani ai transporturilor, in sensul ca am reusit sa lucram intr-un ritm destul de alert, iar lucrarile vor continua intr-un ritm si mai rapid. In ceea ce priveste fondurile europene, am reusit deja sa absorbim 331 milioane euro prin POST, iar anul acesta rata de absorbtie a fondurilor va atinge 11% fata de 1% cand am venit la minister, iar din 2012 vom avea o rata de absorbtie de 40 procente", a spus Ministrul Transporturilor.

Anca Boagiu a precizat ca a reusit in 2011 sa contracteze 1,8 miliarde euro prin POST, in timp ce in perioada 2007-2010 contractarea s-a ridicat la 1,7 miliarde euro.

Anca Boagiu: S-au finalizat 313,5 km de autostrazi

Potrivit ministrului Transporturilor, in ceea ce priveste componenta de autostrazi, la ora actuala sunt in diferite stadii de executie 885 de km de autostrada, din care 313,5 km autostrazi finalizate, 434 km autostrazi in executie (cu o valoare de 4,09 miliarde euro), alti 25,6 km sunt in curs de semnare (134 milioane euro), iar 111,4 km de autostrada sunt in curs de licitare, lucrari cu o valoare de 1,1 miliarde euro.

Anul acesta au fost finalizati 58 km de autostrada, si anume tronsonul de autostrada Arad-Timisoara, Centura constanta si tronsonul Medgidia - Constanta.

Anca Boagiu a vorbit si despre un program in valoare de doua miliarde de euro pentru reabilitarea a peste 2.000 de km de drumuri nationale, din care 500 de km sunt deja finalizati.

In ceea ce priveste centurile ocolitoare, 44 de km dintr-un total de 263 km au fost deja executati, cu o valoare de 165 milioane euro. Un al subiect abordat de oficialul MTI a fost domeniul feroviar, unde in acest an au fost reduse pierderile companiilor de cale ferata, cu 65% la CFR Marfa si 35% la CFR SA.

"Sper ca pana la finalul acestui an sa reusim sa platim o parte din datoriile companiilor catre furnizorii de electricitate", a spus ministrul Transporturilor.

Boagiu a laudat contractele incheiate de Metrorex

Referitor la Coridorul IV feroviar, Boagiu a subliniat ca au fost finalizata reabilitarea a 230 de km de cale ferata, dintr-un total de 363 de km aflati in acest program.

Ministrul a laudat regia Metrorex, care a reusit in acest an sa incheie contracte in valoare de 1,9 miliarde de euro datorita unui management performant.

Sumele vor fi folosite pentru finalizarea Magistralei 4 de Metrou, Gara de Nord - Parc Bazilescu, cu prelungire la Lacul Straulesti, Tronsonului de metrou Drumul Taberei - Universitate, dar si pentru pregatirea celeilalte jumatati a acestei magistrale, Universitate - Pantelimon, si pregatirea inceperii lucrarilor in urmatorii 2 ani la Magistrala de Metrou 1 Mai - Aeroport Henri Coanda.

Domeniul naval a absorbit cele mai putin fonduri

Referindu-se la domeniul aerian, sefa MTI a vorbit despre finalizarea Terminalului de sosiri si plecari de la Aeroportul Henri Coanda, dar si despre finalizarea Terminalului business de pe aeroportul Aurel Vlaicu Baneasa, precum si despre alocarea unei sume, incepand din acest an, pentru dezvoltarea aeroporturilor regionale, cu fonduri prin POST.

In ceea ce priveste domeniul naval, ministrul a subliniat ca acesta sta cel mai prost, reusind sa absoarba doar 12,3 milioane euro din fondurile alocate prin POST.

Anca Boagiu a vorbit si despre Autoritatea Metropolitana de Transport din subordinea MTI, infiintata in acest an, sustinand ca integrarea tarifara a biletelor de metrou si RATB va fi facuta la jumatatea anului viitor.

"Pentru 2012 prioritatea o va constitui bunul management pe care va trebui sa-l avem pentru a ajunge la o rata de absorbtie de 40%", a spus ministrul Transporturilor.

#anca boagiu, #ministerul transporturilor, #bilant 2011 transporturi, #metrorex , #Ministri