Averea fostului ministru Dan Ioan Popescu, scoasa din nou "la mezat" in instanta

Vineri, 05 Iulie 2013, ora 13:09
2437 citiri
Averea fostului ministru Dan Ioan Popescu, scoasa din nou "la mezat" in instanta

Dosarul privind confiscarea unei parti din averea lui Dan Ioan Popescu va fi rejudecat, dupa ce Completul de cinci judecatori al instantei supreme a casat sentinta de confiscare a peste patru milioane de lei si a decis retrimiterea cauzei la Curtea de Apel Bucuresti, decizia fiind irevocabila.

Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie care a dezbatut recursul formulat de Dan Ioan Popescu si sotia acestuia a decis ca dosarul privind confiscarea unei parti din averea acestora sa fie judecat la Curtea de Apel Bucuresti, la Sectia de contencios administrativ si fiscal.

Astfel, instanta a admis recursurile facute de Elena si Dan Ioan Popescu impotriva deciziilor din 14 iulie 2011 a ICCJ si din 3 noiembrie 2011, a casat aceste hotarari si a trimis cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Bucuresti. Decizia in acest caz este irevocabila, astfel ca dosarul urmeaza sa fie trimis de la instanta suprema la Curtea de Apel Bucuresti.

Totodata, Completul de cinci judecatori i-a obligat pe sotii Popescu sa plateasca onorariul pentru expertul stenograf Maria Marcu, in valoare de 1.691,60 de lei.

La ultimul termen de judecata, care a avut loc in 17 iunie, avocatii lui Dan Ioan Popescu au cerut admiterea recursului, modificarea hotararii instantei de fond si cheltuieli de judecata. Avocatii au sustinut ca au trecut opt ani de cand clientii lor nu se simt judecati, ci hartuiti, iar instanta de fond s-a purtat ca un pluton de executie si nu le-a luat in seama nicio proba.

De cealalta parte, procurorul si reprezentantul Agentiei Nationale de Integritate (ANI) au solicitat respingerea recursului ca nefondat.

ICCJ a dispus, in 14 iulie 2011, confiscarea a peste patru milioane de lei din averea sotilor Popescu. Decizia a fost contestata de Dan Ioan Popescu la Completul de cinci judecatori al instantei supreme.

Judecatorii au aratat in motivarea deciziei ca peste patru milioane de lei din averea dobandita de fostul ministru PSD al Industriilor Dan Ioan Popescu si sotia sa reprezinta cheltuieli facute in baza unor venituri a caror obtinere s-a dovedit a fi ilicita.

In 7 aprilie 2008, un complet de noua judecatori al ICCJ decidea ca procesul privind averea dobandita de Dan Ioan Popescu si sotia acestuia sa fie reluat de Sectia de Contencios-Administrativ si Fiscal a instantei supreme.

In acest proces, initial, un complet de trei judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis inchiderea dosarului, motivand ca procurorul general Ilie Botos, cel care a cerut verificarea averii fostului demnitar, nu si-a intemeiat suficient solicitarea de verificare, ca nu cuprinde dovezi si sursele de unde pot fi cerute acestea, limitandu-se doar la doua articole din presa.

Totodata, ICCJ a amendat si maniera solutionarii cererii procurorului Botos de catre Comisia speciala de verificare a averii demnitarilor constituita la nivelul instantei supreme, cea care a fost sesizata in prima instanta de catre fostul sef al Ministerului Public.

Potrivit motivarii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, atat sursa de provenienta a averii sotilor Popescu, cat si modul in care acestia au efectuat cheltuielile sunt licite, motiv pentru care instanta suprema a decis inchiderea dosarului si ridicarea sechestrului asigurator pus pe mai multe bunuri ale familiei fostului demnitar.

In final, judecatorii aratau ca activitatea de verificare a averilor este preluata de Legea 144/2007 privind Agentiei Nationale de Integritate, astfel ca instantele de contencios administrativ si fiscal sunt competente sa judece aceste cazuri, iar in cazul ministrilor, senatorilor, deputatilor - instanta suprema.

Ulterior, prin decizia din 7 aprilie 2008, irevocabila, s-a admis recursul Ministerului Public impotriva deciziei din 1 octombrie 2007 si s-a stabilit casarea acesteia si trimiterea cazului la Sectia de Contencios Administrativ a ICCJ, pentru rejudecare.

#proces Dan Ioan Popescu, #avere confiscata Dan Popescu, #rejudecare proces Dan Popescu , #Ministri