Balbaieli guvernamentale in privinta desfiintarii CAS si DSP

Marti, 12 Martie 2013, ora 14:30
1780 citiri
Balbaieli guvernamentale in privinta desfiintarii CAS si DSP
Foto: RTV

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat, marti, ca directiile de sanatate publica judetene si casele de asigurari de sanatate publica judetene vor fi desfiintate in urmatoarele zile, spre surpriza mai multor oficiali din aceste institutii.

Nicolaescu sustine astfel ca activitatea celor 40 de Case judetene de Asigurari de Sanatate si a DSP-urilor va fi preluata atat de cele opt institutii regionale, cat si de Consiliile Judetene.

"Dupa calculele noastre, pe care nu le-am finalizat, o cota de 5-8% va insemna si reducere de posturi", a explicat Nicolaescu, raspunzand astfel unei intrebari din partea presei, potrivit Ziare.com.

"Am vrut sa dau un semnal pentru pacienti. Eu cred ca ei trebuie sa stie ca autoritatile cauta resurse suplimentare. Noi am incercat sa gasim resurse, alte sectoare nu pot fi pagubite, si am vazut ca micsorand bicrocratia, reducand o multime de activitati care mai mult incurca, facem rost de aceste resurse", a declarat ministrul.

Potrivit acestuia, proiectul privind reorganizarea Caselor de Asigurari de Sanatate si a directiilor de sanatate publica judetene este deocamdata la Ministerul Sanatatii. Nicolaescu a mentionat ca proiectul a fost prezentat in Guvern saptamana trecuta, dar deocamdata nu a fost supus dezbaterii publice.

Afirmatii contradictorii ale reprezentantilor guvernului

Consilierul guvernamental Vasile Cepoi a afirmat insa ca proiectul privind reorganizarea caselor de asigurari de sanatate si a directiilor de sanatate publica judetene nu a fost prezentat inca in Guvern, el aflandu-se deocamdata tot la Ministerul Sanatatii.

"Nu am detalii despre modul de reorganizare a retelei de asigurari de sanatate si a directiilor de sanatate publica. Asteptam sa vedem care va fi propunerea concreta. Deocamdata, proiectul este la nivelul Ministerului Sanatatii, nu a fost prezentat in Guvern si nu exista niciun proiect supus dezbaterii publice, asa ca nu am detalii despre acest fapt. Privesc implementarea acestui sistem cu interes", a spus Cepoi, care a participat, impreuna cu ministrul Sanatatii, la deschiderea Forumului National al Asociatiilor de Pacienti, transmite Mediafax.

Autoritatile locale, nelamurite

Directorul DSP Suceava, Ludovic Abitei, a afirmat ca nu are nici o informatie oficiala despre eventuala desfiintare a directiilor de sanatate publica din tara, ci doar declaratia de presa de marti a lui Eugen Nicolaescu.

El a aratat ca in urma cu doua luni, in videoconferinta, s-a discutat despre restructurarea directiilor de sanatate publica in contextul regionalizarii.

"Nu stiu daca vor functiona pe structuri regionale, subordonate Ministerului Sanatatii, daca vor apartine de Consiliul Judetean sau vor fi structuri teritoriale ale ministerului", a spus Abitei.

El a subliniat ca nimic nu este clar in legatura cu acest subiect.

Anuntul lui Nicolaescu privind desfiintarea CAS si DSP a fost facut la Forumul National al Asociatiilor de Pacienti, organizat de Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania si Colegiul Medicilor din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#desfiintare case asigurari sanatate, #Nicolaescu desfiintare CAS DSP, #preluare atributii CAS DSP, #desfiintare CAS judetene , #Ministri