Basescu le cere ministrilor redeschiderea minelor

Luni, 19 Septembrie 2011, ora 19:38
1614 citiri
Basescu le cere ministrilor redeschiderea minelor

Presedintele Romaniei le-a solicitat ministrilor sa aiba curaj si sa faca o prioritate din crearea de locuri de munca, referindu-se la redeschiderea minelor de aur, argint si curpru, conorm NewsIn.

"Cred ca astazi doamna Sulfina Barbu intra intr-o munca despre care am discutat si care implica in primul rand responsabilitate.

Ceea ce stim toti este ca Romania nu poate suporta in momentul de fata si cu atat mai putin anul viitor, simultan, un buget pentru sistemul de pensii de stat cu un deficit care se apropie de 15-16 miliarde de lei si in acelasi timp programe sociale cu care se cheltuiesc 19 miliarde de lei. A fost un program de ajustare a cheltuielilor la realitate in timpul ministrului Botis si sper sa continue in timpul dvs, doamna ministru", s-a adresat Basescu Sulfinei Barbu.

Presedintele si-a exprimar ingrijorarea generata de faptul ca in ultimele luni costul creditelor externe a crescut exploziv, insemnand "ca aproape devin prohibitive creditele externe in conditiile in care nu micsoram nevoia de imprumut".

"Indiferent cat de aproape este campania electorala, activitatea Ministerului Muncii trebuie sa se desfasoare sub semnul responsabilitatii, dar si al echitatii (...) Este imposibil sa fie sustinut un numar de 4,9 milioane de pensionari avand 4,2 milioane de salariati. Obiectivul major al Guvernului trebuie sa fie crearea de locuri de munca", a spus Basescu.

"Repet ce sustin de cateva saptamani. Dincolo de mentinerea locurilor de munca si a investitiilor existente, cea mai mare resursa de creare de locuri de munca e la noi. Pe de o parte atragerea banilor europeni, pe de alta parte deschiderea de activitati.

Locul in care ne putem replia cel mai rapid pentru creare de locuri de munca este mineritul care se adreseaza exploatarilor de aur, argint si cupru si in momentul de fata redeschiderea exploatprilor nu mai necesita subventii. Va cer un singur lucru, curaj. Foarte multi spun 'dar de ce sa ma leg la cap, ca poate sa-mi treaca usor mandatul, fara sa ma critice presa'. Vreau sa stiti ca pe timp de criza cei care nu au curaj e bine sa plece din Guvern.

Nu presa face politica tarii si nu presa trebuie sa asigure locuri de munca, ci Guvernul. Cea mai mare responsabilitate a Guvernului in momentul de fata e sa ia decizii in dosarele amanate, care pot genera locuri de munca. Va asigur de tot sprijinul meu", s-a declarat presedintele solidar cu Guvernul daca ia masurile considerate necesare.

"Nu va faceti iluzia cresterii economice de 3,5-4% daca nu luati si masuri majore de deschidere de exploatari de metale", a adaugat el.

#mina, #mina aur, #mina argint, #mina cupru, #rmgc, #rosia montana, #basescu, #sulfina barbu , #Ministri