Ce efecte au tensiunile de la varful Puterii asupra economiei

Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 18:24
1766 citiri
Ce efecte au tensiunile de la varful Puterii asupra economiei

Tensiunile politice din cadrul USL ajung la un nou apogeu. Premierul Victor Ponta a anuntat, dupa sedinta USL, ca PSD intentioneaza sa preia Justitia - ministerul PNL-ului, potrivit algoritmului politic. Liberalii ar fi fost de acord, insa au refuzat preluarea altui minister, in schimbul Justitiei.

"Am propus colegilor de la PNL sa asumam Ministerul Justitiei din partea PSD. Decizia colegilor de la PNL a fost de a accepta asumarea de catre mine si de catre PSD a portofoliului de la Justitie si nu au cerut in schimb niciun fel de minister. In felul asta am inchis disputa din ultimele zile", a declarat prim-ministrul.

Toate aceste miscari politice neasteptate nu fac decat sa alimenteze ipoteza unei ruperi iminente a Uniunii Social Liberale. Numai vesti proaste pentru mediul de afaceri, in conditiile in care luptele politice vor arunca prioritatile economice in plan secund, considera analistul economic Mircea Cosea.

"Nu exista nicio preocupare vizibila pentru situatia economiei, nu exista niciun semn pentru investitorii straini, ca lucrurile se clarifica. Nu stim cum se face privatizarea CFR Marfa, situatia Oltchim nu e clarificata si se va deteriora in continuare, exista mari tensiuni pe fostele proprietati Mechel.

Toate acestea vin pe fundalul unei lipse de abilitate in rezolvarea problemelor de concurenta cu pietele straine in ceea ce priveste politica de export ale produselor de carnem si lapte ale Romaniei.

Pe deasupra, contradictia dintre prim-ministru si ministrul de Finantre pe TVA la paine arata ca in Romania exista o situatie care nu incurajeaza pe nimeni si e aproape de haos", a spus Cosea.

In scenariul unei ruperi a uniunii de guvernare, majoritatea din Parlament se va destabiliza, iar mediul de afaceri va intra din nou in expectativa, prognozeaza analistul, dupa ce abia s-a incheiat un an tumultos din punct de vedere al scandalurilor politice.

#tensiuni politice Ponta Antonescu, #tensiuni politice mediu economic , #Ministri