Centura "de diamant" de la Cluj-Napoca, facuta de patru prim-ministri si inaugurata dupa opt ani

Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 16:35
2816 citiri
Centura "de diamant" de la Cluj-Napoca, facuta de patru prim-ministri si inaugurata dupa opt ani
Centura Valcele-Apahida, Cluj (Foto: Traian Fratean)

Centura Valcele-Apahida, supranumita si centura "de diamant", din cauza costurilor exorbitante, a fost in inaugurata joi la Cluj-Napoca, dupa opt ani de la inceperea lucrarilor. Valoarea proeictului, care a ajuns pe masa a patru prim-ministri, a depasit, in final, de peste doua ori socoteala initiala.

Cei 24 de kilometri ai centurii ocolitoare a orasului Cluj-Napoca s-au tot construit, incepand cu anul 2006, iar astazi, centura a fost inaugurata pentru cea de-a doua oara, de ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Dan Sova.

Centura este functionala din octombrie 2011, cand a fost inaugurata si de Emil Boc, pe atunci premier, si de Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, desi mai lipsea o portiune de 3 kilometri.

Constructorii aveau termen pana in aceasta vara sa finalizeze lucrarea, dat termenul a fost prelungit pana la sfarsitul lui octombrie.

Bulgaria a construit de trei ori mai mult, cu aceeasi suma

Lucrarile s-au ridicat, in final, la 140 de milioane de euro, desi au fost alocati, initial, doar 68 de milioane de euro. In comparatie, in Bulgaria s-au construit 70 de kilometri cu aceeasi suma.

"Eu as putea sa spun foarte multe despre aceasta centura pentru ca acolo au fost multe plangeri penale si in Parlament. Acolo se cauta vinovati pentru ca centura avea un studiu care cifra valoarea la 60 de milioane de euro. Pana la urma s-au platit pana cand a venit PSD -ul la Guvernare 120 de milioane de euro si s-au mai platit 75 de milioane de lei acum", a declarat presedintele PSD Cluj, Remus Lapusan.

#centura Cluj Napoca, #centura Valcele Apahida , #Ministri