Consilier MS: Pretul medicamentelor ar putea creste de la 1 aprilie cu cel mult 6,25 la suta

Joi, 04 Martie 2010, ora 09:39
2373 citiri
Consilier MS: Pretul medicamentelor ar putea creste de la 1 aprilie cu cel mult 6,25 la suta

Pretul medicamentelor ar putea creste de la 1 aprilie cu cel mult 6,25 la suta, dupa actualizarea preturilor in functie de cursul valutar utilizat in bugetul pe 2010 pentru toate produsele existente in catalogul national, a declarat, miercuri, consilierul ministrului Sanatatii, Sipos Emse.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au organizat, miercuri, o dezbatere publica legata de ordinul privind modificarea si completarea Ordinului ministrului Sanatatii 75/2009 pentru aprobarea normelor privind modul de calcul al preturilor la medicamentele de uz uman, precizeaza Mediafax.

Directorul Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, Dan Zaharescu, a precizat la finalul dezbaterii ca producatorii au cerut Ministerului Sanatatii inghetarea pretului la medicamentele care sunt acum pe piata, iar noul ordin al ministrului Sanatatii, care include, implicit, noua metodologie de calcul, sa fie aplicata doar pentru medicamentele nou introduse pe piata in Romania.

"Am propus Ministerului Sanatatii sa inghete pretul la nivelul actual, iar noua metodologie sa fie aplicata doar pentru produsele nou introduse pe piata, pentru ca, daca s-ar aplica aceasta noua metodologie la toate medicamentele din CANAMED, atunci preturile ar creste cu 9,65%, din care 6,25% reprezinta actualizarea de curs", a precizat Zaharescu.

In prezent, exista in vigoare un ordin, respectiv 1637/2009, care prevede ca pretul de calcul al medicamentului se face pornind de la media a trei preturi, cele mai mici, din 12 tari ale Uniunii Europene.

"Daca s-ar aplica aceasta prevedere, atunci aceasta ar insemna o crestere insemnata a pretului la medicamente", a explicat consilierul ministrului.

Ea a spus ca, in contextul financiar din 2010 al sistemului sanitar, aceasta prevedere nu este sustenabila de catre populatie, de aceea este necesara abrogarea prevederilor si revenirea la ordinul 75/2009. Ordinul 75/2009 prevedea ca pretul medicamentului sa fie cel mai mic pret din 12 tari europene.

Totodata, actualizarea preturilor de producator, in lei, pentru toate medicamentele existente in CANAMED, se face anual in luna aprilie, in functie de cursul valutar utilizat, in alcatuirea bugetului pentru anul in curs.

Aceasta inseamna ca pretul medicamentelor va fi calculat in functie de un curs valutar de 4,25 lei pentru un euro, cat este utilizat in alcatuirea bugetului pe 2010.

Astfel, pretul medicamentelor ar putea creste de la 1 aprilie cu 6,25%, a mai spus consilierul ministrului.

Preturile la medicamente vor creste din 1 aprilie intrucat prin legea bugetului de stat cursul de schimb a fost stabilit la 4,25 lei pentru un euro, in loc de patru lei cum a fost in actul normativ din 2009, declara, in 1 februarie, ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

Cel mai mult se vor scumpi medicamentele aduse din Elvetia, din cauza aprecierii francului, iar cele importate din Polonia se vor ieftini cu 11 la suta, pentru ca leul s-a intarit fata de zlot.

Majoritatea medicamentelor sunt importate si platite in euro, iar preturile vor fi calculate la un curs de 4,25 lei, in locul celui de patru lei folosit pana acum, mai spunea atunci ministrul.

In Catalogul National al Medicamentului (CANAMED) sunt inregistrate 5.042 medicamente, toate acestea avand preturile reglementate de Ministerul Sanatatii.

Din totalul acestor produse, 3.812 sunt straine si 1.230 romanesti. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#actualizare, #curs, #medicamente, #pret , #Ministri