Constantin: Fermierii care fac si productie vor primi punctaj suplimentar la proiectele de finantare

Miercuri, 19 Martie 2014, ora 14:46
1425 citiri
Constantin: Fermierii care fac si productie vor primi punctaj suplimentar la proiectele de finantare

Fermierii care au si activitati de productie vor primi punctaj suplimentar atunci cand se analizeaza proiectele pentru obtinerea de finantare, in incercarea statului de a stimula exportul de produse alimentare procesate, a declarat miercuri intr-o conferinta ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Avem datoria sa introducem in circuitul de procesare toate aceste produse si sa exportam din ce in ce mai mult valoare adaugata. Din acest punct de vedere, toate fondurile, toate proiectele pe viitorul PNDR vor avea punctaj suplimentar atunci cand se integreaza si productia", a spus ministrul.

El a afirmat ca desi in acest an exporturile de produse alimentare au depasit pentru prima data in ultimii 20 de ani importurile, cel mai mult s-a vandut in afara tarii grau.

Romania a avut anul trecut un excedent comercial de produse agroalimentare

"Aveti o ferma de productie vegetala si vreti sa faceti depozitare sau vreti sa faceti procesare, cu siguranta veti avea punctaj suplimentar in fata celui care face doar procesare, fara sa aiba si ferma respectiva. De asemenea, in zootehnie si in toate celelalte zone, principiul de integrare a productiei va fi punctat suplimentar, astfel incat sa reusim sa-i stimulam pe fermieri sa nu mai exporte materie prima, ci sa exporte materie prima procesata, dupa un lant de productie foarte mare", a mai spus Constantin.

Romania a avut anul trecut un excedent comercial de produse agroalimentare, pentru prima data dupa anul 1994, de 324,9 milioane euro, fata de un deficit de 745,5 milioane euro in 2012.

Valoarea totala a exporturilor de produse agroalimentare a fost anul trecut de 5,09 miliarde euro, cu 1,18 miliarde euro (30,2%) mai mult fata de anul precedent, in timp ce importurile, de 4,77 miliarde euro, au depasit cu 2,4% valoarea inregistrata in 2012. Livrarile intracomunitare s-au majorat cu 10,9%, iar exporturile in tari terte au crescut cu 72,4%.

Livrarile externe de grau, principalul produs exportat, au adus un plus de 433,6 mil. euro fata de valoarea exporturilor de grau din 2012, rezultat al dublarii cantitatii exportate (4.773,3 mii tone). Comparativ cu anul precedent, in 2013 s-au obtinut venituri suplimentare la majoritatea grupelor de produse agroalimentare exportate: seminte de floarea-soarelui (+215,1 mil. euro), seminte de rapita (+150,8 mil. euro), porumb (+134,5 mil. euro), orz (+69,6 mil. euro), tigari (+51,2 mil. euro), turte din extractia grasimilor vegetale (+33,1 mil. euro), produse de brutarie-patiserie (+17,3 mil. euro), preparate si conserve din carne (+16,3 mil. euro), branzeturi (+10,0 mil. euro).

Carnea de porc, zaharul, sroturile de soia, produsele de brutarie-patiserie si preparatele alimentare s-au situat pe primele locuri in structura importurilor.

#constantin fermieri, #fermieri finantare , #Ministri